Udtjent arbejdstøj bliver til tasker og indkøbsposer

I en systue i en socialøkonomisk virksomhed i Kolding, sørger skrædderne for at give nyt liv til udtjent arbejdstøj, bannere og andre materialer.

Det er kun kreativiteten, der sætter grænser, når Lola Johansen sidder bag symaskinen. 

- Nu er jeg ved at sy en taske ud af en aflagt bannerreklame, siger hun. 

Lola Johansen er skrædder i Huset Venture, som er en socialøkonomisk virksomhed i Kolding, hvor der i øjeblikket er 14 ansatte i fleksjob.

quote

Huset har et super godt koncept og hjælper nogle mennesker, som måske ikke har så nemt ved at komme ind på arbejdsmarkedet

Carsten Iversen, kommunikations- og marketingkonsulent i EWII

De arbejder blandt andet med recycling og design af brugte overskudsmaterialer fra industrien. 

- Jeg er uddannet indenfor tøjbranchen, så det er ikke fremmede for mig at arbejde med design, siger hun. 

De ansatte har ekstra travlt for tiden, da de har fået en stor opgave ind fra energivirksomheden EWII. Her skal de genanvende virksomhedens brugte arbejdstøj, bannere og andre materialer og lave det om til gymnastik- og indkøbsposer. 

- Vi vil gerne inspirere andre til ikke at kassere materialer, og i stedet prøve at give det nyt liv, så man kan få glæde af det igen i en anden sammenhæng end den, det oprindelig var tiltænkt, siger Carsten Iversen, kommunikations- og marketingkonsulent i EWII.

Sådan ser gymnastikposen ud.
Sådan ser gymnastikposen ud.
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen, TV SYD

De "nye" produkter skal blandt andet bruges, når EWII uddeler sponsorater til sportstøj, og det glæder Carsten Iversen, at Huset Venture havde lyst til at kaste sig over opgaven. 

- Huset har et super godt koncept og hjælper nogle mennesker, som måske ikke har så nemt ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er noget, som vi gerne vil støtte op om, siger han.

Social og cirkulær bæredygtighed

Når Huset Venture modtager brugt tøj og materialer, bliver det først vasket, hvorefter skrædderne tjekker, hvad der kan bruges og tager det fra. Design og produkt afhænger af, hvad kunden ønsker, og der er tidligere lavet produkter som sækkestole og puder.

Det lokale samarbejde med energivirksomheden betyder meget.

- Når EWII begynder at samarbejde med os, så gør de det, fordi de tænker på bæredygtighed. Her både social og cirkulær. Det betyder enormt meget for os at have en så stor og lokal samarbejdspartner, og vi håber, at endnu flere virksomheder vil hive fat i os, siger Karsten Hjort-Enemark, Regionschef for Syddanmark, Husetventure.

Selvom det til tider kan være udfordrende at sy i nogle af de utraditionelle materialer, der ender på hylden, så er Lola Johansen stolt af at være en del af teamet. 

- Jeg synes, det er fedt at arbejde for en virksomhed, som gør så mange gode ting for miljøet og for samfundet. Det er spændende at være en del af, siger hun. 

Om Huset Venture:

Socialøkonomisk not-for-profit virksomhed med afdelinger i Kolding, Aarhus, København og Ringkøbing

Arbejder både lokalt og nationalt for at nedbryde barrierer og bane vejen for, at flere mennesker med nedsat arbejdsevne bliver en aktiv del af arbejdsmarkedet. Vi tror på, at socialøkonomiske virksomheder er og bliver en vigtig brik i fremtidens beskæftigelsespolitik. Det vil være til til gavn for både det enkelte menneske og for samfundet som helhed.

Kilde: Huset Venture