31-årig får sit første job efter 12 år på bistand

Et nyt hold kontanthjælps-modtagere cykler til Frankrig og toppen af Alpe d´Huez. Når de vender hjem, venter der et fast arbejde til de fleste.

Det har taget lidt tid for 31-årige Henrik Jørgensen at vænne sig til at stå tidligt op om morgenen.

Men i dag nyder han den friske luft og samværet med kollegaerne her på Glansager Genbrugsplads lidt udenfor Sønderborg.

Henrik Jørgensen har flere forskellige opgaver på genbrugspladsen.
Henrik Jørgensen har flere forskellige opgaver på genbrugspladsen.
Foto: Ole Møller, TV SYD

De sidste to måneder har han været i praktik hos Sønderborg Forsyning, og snart siger han farvel til kontanthjælpen og bliver fastansat på genbrugspladsen.

- Det er vanvittigt at tænke på, at det har taget så mange år, men nu vælger jeg at se fremad, og jeg skal ikke tilbage til kontanthjælpen, det er helt sikkert, siger Henrik Jørgensen.

quote

Jeg har ikke rigtig lavet noget de sidste 12 år

Henrik Jørgensen

Fra ballademager til fast arbejde

Henrik Jørgensen har siden januar været med i cykelprojekt Unge på Toppen i Sønderborg Kommune.

Her kommer de unge kontanthjælpsmodtagere igennem et træningsforløb, der kulminerer med, at de skal cykle op af den berømte stigning Alpe d´Huez i Frankrig. 

Det har forvandlet Henrik Jørgensens hverdag, der forud for projektet kun kan skrive en enkelt praktikdag i Netto og en uafsluttet kokkeuddannelse på sit CV.

- Jeg har ikke rigtig lavet noget de sidste 12 år, jeg har været lidt en ballademager. Men nu er jeg som et nyt menneske, der er sket en kæmpe forvandling de seneste måneder.

Henrik Jørgensen har fået et godt samarbejde med læremesteren Helge Kohls.
Henrik Jørgensen har fået et godt samarbejde med læremesteren Helge Kohls.
Foto: Ole Møller, TV SYD

Den udvikling bliver også bekræftet hos Thomas Sonne-Schmidt, der de seneste seks år har stået i spidsen for Unge på Toppen.

- Det er jo to vidt forskellige personer. Men det der var tydeligt, da vi mødte ham første gang, var viljen til komme videre. Han var træt af at sidde i systemet, fortæller Thomas Sonne.

Farvel til kontanthjælpen

18 ud af 26 unge på holdet tager mandag afsted fra Rådhustorvet i Sønderborg. 14 af dem har allerede fået fast arbejde, fortæller Thomas Sonne.

- De sidste får vi styr på i løbet af turen eller her i juni. Målet er, at tre ud af fire er i job senest ved udgangen af 2023.

Unge på Toppen på vej til Frankrig
Unge på Toppen på vej til Frankrig - på færgen, der krydser Elben mellem Glückstadt og Wischhafen.
Foto: Thomas Sonne-Schmidt

Kommunen er godt tilfreds

Det er tredje gang, at Sønderborg Kommune vælger at investere i Unge på Toppen. Ifølge Jan Prokopek Jensen (S), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget, har det været en succes, selvom det koster penge.

- Det koster omkring 75.000 kroner for hver deltager, men hvis vi kan få dem videre i livet, er det godt for de unge og godt for kommunen, siger han.

Unge på Toppen

Projektet startede i 2017. Først tre år i Aabenraa Kommune og de seneste tre år i Sønderborg Kommune.

300 unge har deltaget i et af de 12 projektforløb. Omkring 200 af dem er fortsat kommet videre i deres liv. De fleste er i job.

Unge på Toppen henvender sig primært til unge, der sidder fast i Jobcenter-systemet. Det varer ca. 26 uger, og en række virksomheder samarbejder og stiller praktikpladser til rådighed.

Kilde: Unge på Toppen