Projektet 'Unge På Toppen' i Aabenraa og Sønderborg hjælper unge med at genfinde selvtilliden og hjælpe dem ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.
Han gjorde det. Nåede toppen af det legendariske bjerg Alpe d'Huez.
Det lå ikke i kortene, da han for blot nogle år siden måtte erkende, at han ikke kunne udleve sin drøm.
- Jeg havde det rigtig dårligt mentalt, fordi jeg havde prøvet at leve en drøm om at være bager, men efter at have arbejdet min skulder i stykker så døde den drøm, fortæller Lasse Fog Jensen.
På det tidspunkt vidste han ikke, hvad han skulle med sit liv.
Men efter at have besøgt en sagsbehandler i Sønderborg Kommune fandt han ud af, at han havde brug for at genfinde selvtilliden og finde et job, han kunne klare med sine skuldre.
Derfor kom han med på dette års projekt 'Unge På Toppen', der begyndte i 2017 i Aabenraa Kommune og sidenhen også er nået til Sønderborg Kommune.
Her forsøger man at hjælpe ledige unge ud på arbejdsmarkedet, og det er med en vis succes. Ifølge folkene bag projektet kommer tre ud af fire ud på arbejdsmarkedet indenfor de første seks måneder efter projektets afslutning.
Det er jo dét, der tænder os omkring projektet - at hjælpe dem med at tro på sig selv.
Thomas Sonne-Schmidt, Unge På Toppen.
Som en del af projektet er en gruppe på 21 unge mennesker kørt fra Sønderborg til toppen af Alpe d'Huez. Gennem 12 etaper, der har ført dem igennem Tyskland, Luxembourg, Belgien og Frankrig, har gruppen nået toppen på bjerget efter en sidste slutspurt lørdag.
- Det har været ekstremt hård og udmattende, men helt klar oplevelsen og smerterne værd, siger Lasse Fog Jensen.
Glemmer det aldrig
To timer og 30 minutter.
Det var Lasse Fog Jensens tid for de sidste 12,2 kilometer, der med 21 hårnålesving og en stigning på 9 til 13 procent har krævet det yderste for at komme igennem.
Selvom det kan virke uoverskueligt i starten, var dét det hele værd, fortæller han.
- Når du cykler, og det er hårdt, og det er stejlt, og man har kæmpet, og når du så står der på toppen, er det en udsigt, jeg aldrig glemmer igen, siger Lasse Fog Jensen, der er taknemmelig for den støtte, han har fået.
En af dem, der har stået ham nær i projektet, er Thomas Sonne-Schmidt, der har været med hele vejen til toppen af bjerget.
På toppen af Alpe d'Huez står Lasse Fog Jensen her sammen med de andre. De nåede toppen lørdag.
Foto: Thomas Sonne-Schmidt, Unge På Toppen.
- Når du står og kigger på Alpe d'Huez, så ser det umuligt ud. Men hvis du tager et hårnålesving ad gangen, og når hen til det og så derfra og hen til det næste, så kommer du til sidst i mål. Det er det, vi arbejder på. Så de lærer at komme afsted og få tingene gjort, siger han.
Dagens tider spændte vidt fra en time og 13 minutter til tre timer og ti minutter. Men tiden er ligegyldig. Det vigtigste er at gennemføre, siger Thomas Sonne-Schmidt.
- Det var fedt at se deres øjne og se dem stråle af glæde og gennemføre noget, de ikke selv troede, de kunne. Det er jo dét, der tænder os omkring projektet - at hjælpe dem med at tro på sig selv, siger han.
Blod på tanden
Målet med projektet er at få de unge mennesker i gang med job eller uddannelse, og her har Lasse Fog Jensen faktisk været en af dem, der har sikret sig et job.
- Det glæder jeg mig helt vildt til, jeg skal begynde allerede på tirsdag. Det er nok det, jeg har glædet mig allermest til, det er at komme hjem og have en hverdag, en rigtig hverdag, siger han.
Jobbet er hos BHJ i Graasten, hvor han efter halvanden måneds praktik har sikret sig en fuldtidsansættelse. Her skal han være med til at modtage varer fra slagterier, som han skal gøre klar til at lave foder til dyr.
Jeg er blevet en stærkere person både fysisk og mentalt.
Lasse Fog Jensen
Ud af de 21, der har været afsted, har 11 fundet job, mens de sidste ti skal i mål. Her vil man gerne, at halvdelen har fundet et arbejde eller studie inden årsskiftet, og tre ud af fire er nået i mål inden juni.
Den 25. oktober startede turen for Lasse fra Sønderborg.
Foto: Ole Møller, TV SYD
- Det når vi, siger Thomas Sonne-Schmidt.
TV SYD mødte Lasse Fog Jensen, da han skulle til at afsted på cykelturen. Dengang var han spændt og forventede en hård tur. Det blev det også, men han kommer styrket igennem hele forløbet.
- Jeg er blevet en stærkere person både fysisk og mentalt, jeg er meget mere selvsikker, og så er jeg ikke bange for at prøve noget nyt længere, siger han.
For Lasse Fog Jensen har turen til bjerget i Frankrig givet ham lysten til at vedligeholde og måske endda udvide sin træning.
- Så kan jeg om nogle år vende tilbage og få en endnu bedre tid, lyder det fra ham.
I 2019 fulgte TV SYD en gruppe unge mennesker i deres kamp for at komme ud af ledighed. Du kan se programmet her.
Skolemad koster 5,6 milliarder – men hvad gider eleverne egentligt spise?
Der er for mange holdninger og overvejelser til den mad, vi spiser – ikke mindst blandt skoleelever. En milliondyr forsøgsordning skal afklare, hvordan en model for statslig finansieret skolemad kan se ud.
Løg, oksekød, kål og gulerødder braser på panden, og et stykke ristet rugbrød bliver toppet godt op med moset avocado i skolekøkkenet på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup i Haderslev.
Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det.
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Her er fire af skolens 9. klasses elever og de to folketingspolitikere Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Helena Artmann Andresen (LA) sat i stævne for hver især at lave deres bud på et godt skolemåltid.
En form for dyst kan man kalde det. Politikerne mod eleverne.
- Jeg er jo lidt en sucker for wraps med noget kød og nogle grøntsager, lyder den umiddelbare idé fra politiker Helena Artmann Andresen.
Elever og politikere får stillet de samme råvarer til rådighed til at kreere et lækkert skolemåltid.
Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard/TV SYD
I elevernes køkken er der helt andre tanker i gang for skolemåltidet.
- Planen er, at vi laver en varm ret med pasta. Og så nogle små halve wraps, som man måske kan tage med i hånden eller spise på stedet, lyder det fra Anna Iversen fra 9.C, der skal tilberede måltidet sammen med tre klassekammerater.
Dyr ordning
I programserien ”Politik i virkeligheden” har tvSyd inviteret en række folketingspolitikere væk fra Christiansborg og ud i den virkelighed, de bestemmer over.
En af de aktuelle diskussioner handler om, hvorvidt Danmark skal have en statslig finansieret skolemadsordning.
I november i fjor besluttede regeringen sammen med SF og Radikale at sætte gratis skolemad på Finansloven. En rigtig god ide, hvis man spørger Karina Lorentzen Dehnhardt.
- Vi kan jo lave nok så mange spændende initiativer for at gøre vores skole bedre. Men hvis dem, der sidder der ikke er parat til at lære, fordi de er sultne hele tiden, så lærer de jo ikke noget, siger SF’eren.
Liberal Alliances Helena Artmann Andresen (tv.) er uenig med sin politikerkollega fra SF, når det gælder en mulig statslig finansieret skolemadsordning.
Foto: Troels Sørensen/Tv Syd
Hendes politikerkollega fra Liberal Alliance er ikke modstander af, at skoleelever skal have ordentlig mad, men:
- Folkeskolen står med nogle ret alvorlige udfordringer, som handler om lærermangel, og som handler om, at hver tiende elev går ud af folkeskolen uden, at de har bestået dansk eller matematik. Det synes vi er vigtigere fokusområder, for det er enormt dyrt med en statslig skolemadsordning, siger Helena Artmann Andresen.
Skal give vigtige indsigter
Finansministeriet har beregnet, at en fuld indfasning af gratis skolemad til alle folkeskoler i Danmark vil koste i omegnen af 5,6 milliarder kroner årligt i 2028.
I første omgang er der derfor afsat omkring 850 millioner kroner til en forsøgsordning blandt 20.000 skoleelever. Den skal gælde på udvalgte skoler over hele landet fra sommeren 2025 og indtil 2028.
Og det er et positivt skridt, hvis man spørger Ghita Parry, der er formand for Kost- og Ernæringsforbundet.
Ghita Parry er formand for KOst- og Ernæringsforbundet.
Foto: Kost- og Ernæringsforbundet
Hendes organisation har længe kæmpet for en skolemadsordning til folkeskoleelever.
Nu håber hun, at forsøgsordningen kan være med til at give nogle vigtige og nødvendige indsigter.
- En forsøgsordnings succes og effekt afhænger virkelig i høj grad af den mad, som serveres for børnene og de rammer, der vil være for frokosten. Skolemad er jo ikke et mål i sig selv, men det er derimod skolemad som mætter og som bidrager væsentligt til sundhed, trivsel, læring, dannelse og udvikling. Derfor er der et kæmpe potentiale, men lad os nu starte med den her forsøgsordning og se, om der er noget, der virker bedre end andet, siger formanden.
Skal vide at det virker
For måske er det ikke en dum ide at tilbyde skoleelever et alternativ til madpakken.
Tal fra Arla Fonden om unges spisevaner viser, at hver tredje unge jævnligt springer frokosten over.
Skolebørn og kostvaner
Forekomsten af overvægt stiger fra cirka 13 procent til cirka 18 procent på landsplan fra børnene starter i indskolingen til de går ud af folkeskolen.
En undersøgelse fra september 2024 viser, at kun 32 procent af de børn, der har madpakke med i skolen, spiser op.
Selvom 73 procent af forældrene i undersøgelsen hver dag sender en madpakke med deres børn, oplever 68 procent af forældrene ofte, at noget af maden eller hele madpakken ikke bliver spist.
Forældrene svarer i undersøgelsen, at det nok handler om, at børnene er kræsne eller maden kedelig.
38 procent af forældrene svarer også, at de ikke har den fornødne tid til at lave madpakkerne spændende.
Kilder: LIDL og Too Good To Go I samarbejde med Megafon, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Samtidig spiser to tredjedele af danske børn og unge mindst to gange uden for hovedmåltiderne hver dag.
Her vælger mange børn og unge hurtige og ofte usunde snacks.
I den ligning betyder barnets sociale baggrund også noget, for der er en stor social ulighed blandt børn og unge både i forhold til overvægt og kostvaner, fortæller Camilla Trab Damsgaard.
Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid
Camilla Trab Damsgaard, lektor og ernæringsforsker
Hun lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har stået i spidsen for flere forsøg blandt elever, der viser gode effekter ved skolemadsordninger.
- Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid, uanset hvilken social baggrund, de kommer fra. Og så er der sindssygt meget læring i det, som jeg også tror vil have nogle langtidseffekter, siger Camilla Trab Damsgaard og forklarer, at selvom hendes tidligere skolemadsprojekt viste, at skolemaden forbedrede børnenes kost, så findes der endnu ikke hårdtslående evidens for, hvorvidt skolemad virker på børns sundhed og læring.
Netop derfor er det vigtigt, at der bliver en god forskningsevaluering af de kommende forsøgsordninger, understreger hun.
En tur i Rema
Det med at springe frokosten over kender de også til i 9.C på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, hvor skolemåltidet ofte ender med snacks og forskellige former for bakeoff fra Rema 1000.
- Jeg har haft lidt svært ved at have madpakke med. For jeg synes, at tanken om, at det skal ligge en hel dag i ens taske, er lidt klam, siger skoleelev Sophie Mosen, der køber sin frokost i Rema hver eneste dag.
- Hvis jeg køber noget derovre, så er det nok energidrik og en pizzasnegl, siger hun.
Sophie Mosen (tv.) køber altid sin frokost i Rema 1000. Ofte bakeoff og energidrik.
Foto: Tais Tullin/tvSyd
Men mange vil faktisk gerne spise sund mad.
Derfor hilser eleverne også ideen om en skolemadsordning velkommen.
- Det ville være ret lækkert, især hvis maden rent faktisk var god, og det var varieret mad. Både noget salat og nogle lune og kolde retter, så du selv kan vælge, foreslår Anna Iversen fra 9.C.
Inddragelse er vigtigt
At der gerne må være et udvalg afspejler sig også hos eleverne i skolekøkkenet, hvor den lille skolemadsdyst mellem politikere og elever nu skal afgøres.
Både kolde og lune retter. Det er elevernes taktik i skolekøkkenet.
Foto: Tais Tullin/TV SYD
De fire 9. klasses-elever præsenterer en lun pastaret med tomat og bacon, små wraps med friskost og salat og ristet rugbrød med avocado.
Politikerne har derimod kun en enkelt ret på tallerkenen.
Nemlig gratineret burrito med fyld af oksekød og grøntsager. Og en klat guacamole som tilbehør.
Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden
Ghita Parry, formand for Kost- og Ernæringsforbundet
Kost- og Ernæringsforbundets formand, der også er uddannet økonoma, er mest begejstret for det hun ser på elevernes tallerken.
- Eleverne har formået at lave en frokosttallerken med variation. Den er indbydende og håndterbar og uden brug af for meget kød. Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden, lyder en hurtig madanmeldelse fra Ghita Parry, som tilføjer:
- Mit råd til politikerne: Kig eleverne over skuldrene og lær 'lækkerness' af dem. (klik på linket herunder for hele madanmeldelsen).
Forskellen på de to tallerkener illustrerer dermed noget ganske essentielt, som man heller ikke må glemme at tage højde for i de kommende forsøgsordninger med skolemad, mener hun.
- Elevinddragelse med stor fed streg under! Selvfølgelig skal man tænke over, hvorfor en 15-årig hellere vil gå på tanken eller i Rema. Men tænk nu, hvis skolemaden i kantinen var så god, at man havde lyst til at sidde sammen med sine kammerater og spise noget superlækker mad, som man måske også havde haft indflydelse på, siger Ghita Parry.
Skolemadsdysten på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup ender 1-0 til elevernes tallerken (tv.).
Foto: Tais Tullin/tvSyd
Det er også en af de indsigter, som de to politikere har fået efter en dag i skolemadens tegn på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup.
- Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
Det er hendes politikerkollega enig i.
- Generelt synes jeg, vi er lidt for dårlige til elevinddragelse, så deres stemme er jo helt sikkert det, der også skal høres. Og jeg vil da også tage nogle ting med mig hjem fra i dag, lyder det fra Helena Artmann Andresen.
Borger spærrede øjnene op: Mand forsøgte at stjæle kæmpe kloakrør på trækvogn
Et flere meter langt kloakrør, løftet via et træ over på en trækvogn. Et sælsomt syn, der ikke desto mindre udspillede sig ved et tyveriforsøg natten til søndag.
En borger studsede natten til søndag over en hændelse på Darumvej i Esbjerg, der syntes en smule mystisk og suspekt.
- Klokken 2.20 sender vi en patrulje ud til en anmeldelse om en mand, der er i færd med at stjæle et flere meter langt kloakrør på en trækvogn, fortæller vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Ole Aamann.
Det var et større projekt, som den 34-årige gerningsmand fra Esbjerg havde gang i.
Han havde nemlig bundet løftestropper op i et træ, for på den måde at forsøge at løfte det store cementkloakrør op på trækvognen.
- Det går ham ikke så godt, for da vi kom frem, så vi, at han stadig var i gang med at forsøge at stjæle røret, lyder det fra vagtchefen.
Gerningsmanden blev anholdt for tyveriforsøget. Politiet har ikke kendskab til, hvorfor manden ønskede at stjæle kloakrøret.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.
Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier.
Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps.
Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden.
Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.
Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.
Navn
Udbyder
csrftoken
instagram.com
bcookie
LinkedIn
bscookie
LinkedIn
csrftoken
instagram.com
JSESSIONID
LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate
tvsyd.dk
jwplayerLocalId
tvsyd.dk
lang
LinkedIn
lang
LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
youtube.com
li_gc
LinkedIn
lidc
LinkedIn
tableau_locale
public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale
public.tableau.com
Statistikcookies
Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.
Navn
Udbyder
_cbt
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb_expires
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref_expires
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2_expires
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4_expires
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp_expires
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3_expires
Chartbeat
ebx_webtag_
Echobox
userId
tvsyd.dk
Ikke tildelte cookies
Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.
Navn
Udbyder
__cf_bm
castr.com
_clsk
tvsyd.dk
_clsk
tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9
player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9
player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9
player.castr.com
bitmovin_analytics_uuid
player.castr.com
pusherTransportTLS
no-domain
sentryReplaySession
no-domain
tv_syd_session
tvsyd.dk
Nødvendige cookies
Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.
Navn
Udbyder
app_banner_enabled
tvsyd.dk
breaking
tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed
tvsyd.dk
CookieConsent
tvsyd.dk
frequencyCategoryV2
tvsyd.dk
frequencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyLastVisitV2
tvsyd.dk
recencyLastVisitV2
tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent
tvsyd.dk
visitedPagesV2
tvsyd.dk
visitedPagesV2
tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2
tvsyd.dk
XSRF-TOKEN
tvsyd.dk
Præference-cookies
Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.
Navn
Udbyder
NID
Google
Markedsføringscookies
Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.