Lasse manglede selvtillid og et job - nu har han nået toppen

Projektet 'Unge På Toppen' i Aabenraa og Sønderborg hjælper unge med at genfinde selvtilliden og hjælpe dem ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

Han gjorde det. Nåede toppen af det legendariske bjerg Alpe d'Huez. 

Det lå ikke i kortene, da han for blot nogle år siden måtte erkende, at han ikke kunne udleve sin drøm.

- Jeg havde det rigtig dårligt mentalt, fordi jeg havde prøvet at leve en drøm om at være bager, men efter at have arbejdet min skulder i stykker så døde den drøm, fortæller Lasse Fog Jensen. 

På det tidspunkt vidste han ikke, hvad han skulle med sit liv. 

Men efter at have besøgt en sagsbehandler i Sønderborg Kommune fandt han ud af, at han havde brug for at genfinde selvtilliden og finde et job, han kunne klare med sine skuldre. 

Derfor kom han med på dette års projekt 'Unge På Toppen', der begyndte i 2017 i Aabenraa Kommune og sidenhen også er nået til Sønderborg Kommune.

Her forsøger man at hjælpe ledige unge ud på arbejdsmarkedet, og det er med en vis succes. Ifølge folkene bag projektet kommer tre ud af fire ud på arbejdsmarkedet indenfor de første seks måneder efter projektets afslutning. 

quote

Det er jo dét, der tænder os omkring projektet - at hjælpe dem med at tro på sig selv.

Thomas Sonne-Schmidt, Unge På Toppen.

Som en del af projektet er en gruppe på 21 unge mennesker kørt fra Sønderborg til toppen af Alpe d'Huez. Gennem 12 etaper, der har ført dem igennem Tyskland, Luxembourg, Belgien og Frankrig, har gruppen nået toppen på bjerget efter en sidste slutspurt lørdag.

- Det har været ekstremt hård og udmattende, men helt klar oplevelsen og smerterne værd, siger Lasse Fog Jensen. 

Glemmer det aldrig

To timer og 30 minutter. 

Det var Lasse Fog Jensens tid for de sidste 12,2 kilometer, der med 21 hårnålesving og en stigning på 9 til 13 procent har krævet det yderste for at komme igennem. 

Selvom det kan virke uoverskueligt i starten, var dét det hele værd, fortæller han.

- Når du cykler, og det er hårdt, og det er stejlt, og man har kæmpet, og når du så står der på toppen, er det en udsigt, jeg aldrig glemmer igen, siger Lasse Fog Jensen, der er taknemmelig for den støtte, han har fået. 

En af dem, der har stået ham nær i projektet, er Thomas Sonne-Schmidt, der har været med hele vejen til toppen af bjerget. 

På toppen af Alpe d'Huez står Lasse Fog Jensen her sammen med de andre. De nåede toppen lørdag.
På toppen af Alpe d'Huez står Lasse Fog Jensen her sammen med de andre. De nåede toppen lørdag.
Foto: Thomas Sonne-Schmidt, Unge På Toppen.

- Når du står og kigger på Alpe d'Huez, så ser det umuligt ud. Men hvis du tager et hårnålesving ad gangen, og når hen til det og så derfra og hen til det næste, så kommer du til sidst i mål. Det er det, vi arbejder på. Så de lærer at komme afsted og få tingene gjort, siger han.

Dagens tider spændte vidt fra en time og 13 minutter til tre timer og ti minutter. Men tiden er ligegyldig. Det vigtigste er at gennemføre, siger Thomas Sonne-Schmidt.

- Det var fedt at se deres øjne og se dem stråle af glæde og gennemføre noget, de ikke selv troede, de kunne. Det er jo dét, der tænder os omkring projektet - at hjælpe dem med at tro på sig selv, siger han.

Blod på tanden

Målet med projektet er at få de unge mennesker i gang med job eller uddannelse, og her har Lasse Fog Jensen faktisk været en af dem, der har sikret sig et job. 

- Det glæder jeg mig helt vildt til, jeg skal begynde allerede på tirsdag. Det er nok det, jeg har glædet mig allermest til, det er at komme hjem og have en hverdag, en rigtig hverdag, siger han.

Jobbet er hos BHJ i Graasten, hvor han efter halvanden måneds praktik har sikret sig en fuldtidsansættelse. Her skal han være med til at modtage varer fra slagterier, som han skal gøre klar til at lave foder til dyr. 

quote

Jeg er blevet en stærkere person både fysisk og mentalt.

Lasse Fog Jensen

Ud af de 21, der har været afsted, har 11 fundet job, mens de sidste ti skal i mål. Her vil man gerne, at halvdelen har fundet et arbejde eller studie inden årsskiftet, og tre ud af fire er nået i mål inden juni. 

Den 25. oktober startede turen for Lasse fra Sønderborg.
Den 25. oktober startede turen for Lasse fra Sønderborg.
Foto: Ole Møller, TV SYD

- Det når vi, siger Thomas Sonne-Schmidt.

TV SYD mødte Lasse Fog Jensen, da han skulle til at afsted på cykelturen. Dengang var han spændt og forventede en hård tur. Det blev det også, men han kommer styrket igennem hele forløbet. 

- Jeg er blevet en stærkere person både fysisk og mentalt, jeg er meget mere selvsikker, og så er jeg ikke bange for at prøve noget nyt længere, siger han.

For Lasse Fog Jensen har turen til bjerget i Frankrig givet ham lysten til at vedligeholde og måske endda udvide sin træning.

- Så kan jeg om nogle år vende tilbage og få en endnu bedre tid, lyder det fra ham.   

I 2019 fulgte TV SYD en gruppe unge mennesker i deres kamp for at komme ud af ledighed. Du kan se programmet her.