Sort Sol slår benene væk under fotograf: Det er det smukkeste, jeg nogensinde har set

Fotograf Søren Solkær har gennem fire år rejst rundt i Sønderjylland og i flere europæiske lande for at jagte billeder af sort sol. Nu udkommer de mest spektakulære øjeblikke i bogen Black Sun.

Det sker pludseligt og kan være overstået på få sekunder. Derfor har det krævet masser af tålmodighed og vedholdenhed at stå klar med kameraet lige i det øjeblik, når tusindvis af stære pludselig letter og bevæger sig på himlen i én stor bevægelse.

Det er lige præcis det fascinerende syn, der dag efter dag har fået fotograf Søren Solkær til at opsøge marsken i Sønderjylland for at opleve sort sol.

- Når det virkelig går løs og en stæreflok bliver angrebet udefra, så er det et af de mest billeddannede fænomener, man overhovedet kender til, fortæller Søren Solkær.

Siden 2017 har han taget billeder af de store fugleflokke og sammenlagt er der brugt mere end 100 dage på at rejse rundt for at få de allerbedste skud, der nu udkommer i fotobogen "Black Sun".

BLACK SUN #2
Foto: Søren Solkær

Søren Solkær er ellers mest kendt for at fotografere verdensstjerner. I mere end 20 år har han rejst verden rundt for at lave portrætter af navne som Paul McCartney, Bjørk, David Lynch, R.E.M og U2.

Men med projektet Black Sun er sønderjyden vendt tilbage til sin hjemstavn for at besøge nogle af de steder, hvor kæmpestore flokke af stære samler sig og flyver rundt i formation.

- De aftener, når man får det helt store festfyrværkeri, da kan jeg mærke adrenalinen en time efter. Det er simpelthen så smukt, og det går lige i kroppen, fortæller Søren Solkær.

BLACK SUN #36
Foto: Søren Solkær

Billederne er blandt andet inspireret af kalligrafi og japansk træsnit, og det ligner noget, der er skabt på en computer. Men det er et naturfænomen, der gennem årene har tiltrukket tusindvis af turister til området.

Billederne i bogen er taget i seks forskellige lande, og de 120 bedste er samlet i Black Sun, der netop er udkommet.

- Det er uden tvivl den smukkeste oplevelse, jeg har haft, mens jeg har været her på jorden. Det er også derfor, jeg gerne vil have mere, lyder det fra Søren Solkær, der slet ikke er færdig med at fotografere stære.

Søren Solkær er opvokset i Blans ved Sønderborg og har de senere år fotograferet sort sol i seks lande.
Søren Solkær er opvokset i Blans ved Sønderborg og har de senere år fotograferet sort sol i seks lande.
BLACK SUN #38
Foto: Søren Solkær

Hvad er Sort Sol

  • Sort Sol kan ses om foråret eller om efteråret, når stærene samles i store flokke i blandt andet marsken. 
  • Stærene kommer fra landene omkring Østersøen og fra Norge.
  • Sort Sol opstår lige før stærene går ned til jorden for natten. Her laver de store flokke nogle mønstre på himlen.
  • Der kan være helt op til 1 million stære i en samlet flok.

BLACK SUN #16
Foto: Søren Solkær
BLACK SUN #2
Foto: Søren Solkær