Stormfloden har ødelagt Sønderborg for 80 millioner kroner

Stormfloden har kostet dyrt rundt omkring i de syd- og sønderjyske kommuner. I Sønderborg har man vurderet, at skaderne kommer til at koste kommunen 80 millioner kroner.

Det er en måned siden, at stormfloden ramte landet og lagde flere kystbyer under vand. Og da vandet forsvandt fra land, efterlod det massive ødelæggelser.

I Sønderborg Kommune brød et dige sammen på Kegnæs, Mommark Marina blev revet fra hinanden og midtbyen var oversvømmet i flere døgn, bare for at nævne nogen af ødelæggelserne.

Og nu har kommunen gjort de hundredvis af skader op. Skader, der ender i et foreløbigt beløb på cirka 80 millioner kroner.

- For en lang række af skaderne er der tale om en vurdering, så det kan blive dyrere. Men uanset hvad den endelige regning ender på, så er det en betydelig belastning i vores i forvejen udfordrede budget. Derfor har Sønderborg Kommune i dag sendt et brev til finansministeren og miljøministeren, hvor vi endnu engang beder om hjælp, siger borgmester Erik Lauritzen (S) i en pressemeddelelse fra kommunen.

Skaderne er sket langs kommunens 250 kilometer lange kyst og har blandt andet ramt asfalt- og grusveje, vandrestier, cykelstuer, rekreative områder, broer, havne, badebroer og kommunale bygninger. 

Ud af de 80 millioner udgør skaderne på dæmningen til Kegnæs de 50 millioner.

Anslåede udgifter
Kegnæsdæmningen50 millioner kroner
Oprydning og reparation af vandrestier3 millioner kroner
30 kystnære asfalt- og grusveje4 millioner kroner
Broer og havne2,1 millioner kroner
Færgen Bitten1,3 millioner kroner
Kommunale badebroer samt anden strandudstyr2 millioner kroner
Offentlige badebroer og toiletter1,5 millioner kroner
Kommunale bygninger1 million kroner
Strandpromenade1 million kroner
Grønne områder1 million kroner
Gadelys400.000 kroner
Oprensning af vandløb150.000 kroner
Beredskabsindsats3,2 millioner kroner
Sikring og afspærring inden stormflod1,5 millioner kroner
Sønderborg Kommune

Fælles brev fra kommuner

For tre uger siden, altså cirka en uge efter stormfloden, sendte borgmestrene i Sønderborg, Aabenraa og Haderslev Kommuner et fælles brev til finansministeren og erhvervsministeren. I brevet skriver de om de økonomiske udfordringer, som presser kommunerne.

- Nogle af skaderne er vi allerede i gang med at genopbygge, mens der skal arbejdes videre med andre skader. Mange mennesker er afhængige af dæmningen til Kegnæs, så vi skal have den repareret og sikret mod fremtidens voldsomme vejr. Det er sammen med alle de andre opgaver meget tunge, økonomiske poster, som vi har brug for hjælp til at løfte, siger første viceborgmester Stephan Kleinschmidt.

Sønderborg var dækket af vand under stormfloden.
Sønderborg var dækket af vand under stormfloden.
Foto: Marie-Louise Bredvig, Sydals

Der er ikke kommet noget svar på borgmestrenes brev, og de har efterfølgende sendt et nyt for at få politikerne på Christiansborg i tale.

De anslåede udgifter, som er vist i tabellen ovenfor, kan vise sig at være større beløb. Derudover kommer der et usikkerhedstillæg på anlæg, som forvaltningen arbejder med på grund af usikkerheden i priser.