Populære tv-storke havde 3,3 millioner seere i 2020

Sidste år blev der set 652.900 timers storketv på TV SYD. Det svarer til knap 27.204 dage eller 75 år foran skærmen.

To mænd står for enden af en kran ni meter over jorden. Den ene har orange arbejdstøj på. Den anden er iført branduniform, og begge har ørene dækket af en varm hue. Temperaturen viser minus 12 grader og kalenderen siger midten af februar. Det ligner en redningsaktion, men i virkeligheden er det en storkerede, der har fået dem til at stå tidligt op denne frysende lørdag i Smedager. De to lægger møjsommeligt halm og grene i reden – og imens ser flere hundrede mennesker med på deres telefon eller computer.

Storkene på TV SYD er populære - både hos entusiaster og almindelige syd- og sønderjyder. Alene i 2020 blev der brugt 652.900 timer på storkesignalet fra Smedager. Omregnet til dage svarer til 27.200 eller knap 75 år. Med andre ord; 3,3 millioner gange satte en storkeinteresseret sig i gennemsnit knap 20 minutter foran en skærm for at følge begivenhederne i storkereden.

Temperaturen var minus 12 grader, da storkereden i Smedager i midten af februar blev klargjort til den kommende sæson.
Temperaturen var minus 12 grader, da storkereden i Smedager i midten af februar blev klargjort til den kommende sæson.

Direktør: Fedt at have storke

Også da Annika kæmpede til sidste blodsdråbe for storkereden, da Bonnie og Clyde ville erobre den, var der mange tilskuere til dramaet. Og når de første æg lægges og klækkes, sidder mange interesserede med mobil, tablet eller computer og følger med, nærmest lige indtil de små storkeunger har vokset sig store og flyvefærdige og sætter kursen mod varmere himmelstrøg i Afrika. Den store interesse er ifølge Betina Bendix, direktør på TV SYD, nærmest overvældende.

- Det viser utroligt godt interessen for vores storke og også for storke i al almindelighed, tror jeg. De mange seere kommer både fra vores egen landsdel og andre steder i landet, siger hun og tilføjer:

- Det, at have storke er bare fedt, og det vil vi gerne have i Syd- og Sønderjylland. Og hvis det kan tiltrække nogen, der synes, de skal ned at se den rede, så er det rigtigt fint.

“Vores” storke er public service

TV SYD indledte i 2015 et samarbejde med Storkene.dk, der allerede havde installeret et kamera ved reden i Smedager året før i januar 2014. To år senere i 2017 kom der et nyt kamera op - nu med lyd på.

Storkenes betydning for TV SYD skal man ikke underkende, mener Betina Bendix.

- Det optager folk og skaber et fællesskab i landsdelen. Det er “vores” storke, og TV SYD er med til at støtte op om det fællesskab. Derfor gør vi det, siger hun og understreger, at storketv i allerhøjeste grad er public service.

- Det er public service både til børn og voksne. Vi ser skoleklasser følge storkene, hvor lærerne er gode til at tage storken op som dyr og national betydning for Danmark. Samtidig ser vi ældre mennesker, som holder meget af at følge storkene. Det er roligt tv og et godt tilbud til dem. I en hverdag med tummel, corona og politiske magtkampe, er der bare noget befriende over dyr. Disse dyr kan man følge og få kendskab til. De er stabile og vender tilbage år efter år, siger hun.

Den første stork på reden i Smedager landede søndag. Om det er Bonnie, Clyde, Annika eller en fremmed fugl, står stadig hen i det uvisse. Men inden længe forventes flere storke at arrivere. Der er lagt op til mange timers underholdning fra forår til efterår. Med mulighed for magtkampe, storkeunger og op- og nedture. Følg med i naturens gang her på TV SYD