Storken Annika vil ikke stoppe ægproduktionen

Storken Annika har travlt med at lægge æg. Torsdag morgen var der endnu et æg i reden, så hun og Tommy nu ruger på seks æg. Her stopper festen dog, vurderer ekspert.

Storken Annika har travlt med ægproduktionen. Natten til torsdag klokken 03.45 lagde hun nemlig endnu et æg, så storkeparret Annika og Tommy nu er oppe på seks æg.

Det er ifølge Jess Frederiksen fra Storkene.dk ikke unormalt, at en stork lægger så mange æg.

- Det er smart for en stork, at den lægger flere æg. Det giver en større chance for, at en eller flere unger kommer på vingerne. Seks æg er derfor ikke usædvanligt, siger han.

Siden 5. april har storken Annika lagt et æg med to dages interval, hvilket er helt normalt. Skulle hun finde på at lægge endnu et æg om to dag, vil det være overraskende.

- Jeg tror ikke, det bliver til mere. Lægger hun et syvende æg, begynder vi at synes, det er helt specielt. Vi har før set, at storke lægger mellem syv og ni æg, men det er bestemt ikke det normale. Jeg tror, hun stopper her, siger Jess Frederiksen.

Perfekt sommer kan give seks flyvefærdige storke

De første unger forventes at udklækkes 7.-9. maj. Det vil dog ikke være sandsynligt, at alle storkeunger klarer skærene og flyver fra reden.

- Når Annika har lagt så mange æg, er det meget usandsynligt, at alle ungerne vil overleve. Det er et stort spring fra det første til det sidste æg, som kommer til udtryk i størrelse på ungerne. De sidste får svært ved at klare sig overfor de større og ældre unger, fortæller Jess Frederiksen.

Der bliver altså kamp om føden i reden i Smedager, men alt håb er dog ikke ude, hvis man håber på seks flyvefærdige unger hos storkeparret.

- Først og fremmest skal alle æggene være befrugtede, det er ikke sikkert. Skulle alle æggene være befrugtet og derefter udruget, bliver der kamp om føden. Endelig vil overlevelse blandt alle ungerne kræve, at storkene kan finde masser af føde, og så skal vejret være perfekt. Det vil sige, at det skal være varmt, solrigt og uden store regnskyl, som kan afkøle ungerne med døden til følge, fortæller Jess Frederiksen.