En plads i EP bliver et farvel til dansk politik og Kolding

Med tre mandater og dermed udsigten til en plads i Europa-Parlamentet forventer Villy Søvndal, at tiden med politik i Danmark er slut.

Det bliver både et farvel til dansk politik og den mangeårige tid i Kolding, hvis et af SFs tre mandater i Europa-Parlamentet går til den 72-årige politiker.

Kommer du tilbage til dansk politik? 

- Nej, jeg vil gerne bruge min tid til at beskæftige mig med de store spørgsmål i Europa. Alle de store problemer om klima, miljø og natur, flygtninge og immigration, og krigene i Ukraine og Gaza. Det er nationalstaten for lille til at løse alene.

En ny hverdag i Bruxelles skal ifølge Villy Søvndal også kunne hænge sammen med en bopæl i Danmark. Derfor trækker parlamentspladsen politikeren mod hovedstaden og væk fra Kolding.

- Jeg må lige se, hvordan det kommer til at fungere. Det er lettere at være europaparlamentariker, hvis man er i København. Det er her ens samarbejdspartnere og bagland er, siger Villy Søvndal, der har studeret og i mange år boet i Kolding og indtil nu har en lejlighed i byen.

For partiets tidligere formand er søndagens valgresultat, hvor 17,4 pct. af stemmerne går til SF, er et tegn på, at SFs politik passer danskerne i øjeblikket.

- For nogle vælgere handler valgresultatet om regeringsprojektet i Danmark. Det skaber en situation, hvor SF også har gode målinger, og valgets hovedtemaer passer godt til os, og det tror jeg godt danskerne ved.

Villy Søvndal nævner også spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen som en af årsagerne til valgresultatet.

- Hatten af for en 26-årig, der styrer gennem en valgkamp med den sikkerhed, elegance og styrke, som Kira har gjort. Og hun har været den mest indflydelsesrige person i det nuværende parlament.

Hvis et af mandaterne tilfalder Villy Søvndal rejser politikeren mod Bruxelles tirsdag morgen.