Her er syv bålfester, du kan deltage i til sankthans

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronavirusset og de restriktioner, det medfører, har aflyst mange sankthansbål igen i år. Men her er en række forslag til arrangementer, hvis du gerne vil fejre en god gammeldags sankthans. Hvis du hellere vil se med hjemmefra, er det også en mulighed. TV SYD sender direkte klokken 19.30, når bålet bliver tændt i Glad Zoo i Lintrup.

Sankthans og den traditionelle bålafbrænding har været truet fra flere sider i år. Først så det ud til, at en længere tørke ville forhindre overflødig ildløs, men den bekymring er regnet væk de seneste dage. Til gengæld volder corona-virussen stadig adskilligt hovedbrud. 

Man må maksimalt samles 2.000 personer fordelt på fire sektioner, og hvordan gør man det. Og hvis gæsterne skal indendørs, skal de vise corona-pas. Nogle steder deler de festivitasen op, andre steder håber de, at der ikke kommer flere end 499. Her er en lille buket af bål, der ikke er aflyst.

Kolding Geografisk Have

Geografisk Have lover god mad, god musik og ingen hekseafbrænding til sankthans. Man skal bestille bord til spisning, der foregår opdelt i sektioner af hensyn til corona-reglerne. Det koster 125 kroner. Der er også mulighed for at købe noget at drikke.

Der er hele to bål, et for de små og et for de voksne. Også den del er delt op i sektioner af 500 personer også af hensyn til corona-reglerne.

Program

15.00 – 18.00 Planteskattejagt og fri leg for børn og barnlige sjæle

16.00 – 18.00 Bind en midsommer-blomsterkrans

18.00 Snobrødsbålet tændes

18.00 – 18.45 Fællesspisning // Telt og Væksthus // Hold 1

19.00 – 22.00 Omvandrende havemusikere ’Love Me Duo’ spiller hits

19.00 – 20.00 Fællesspisning // Telt og Væksthus // Hold 2

20.00 Børnebål tændes (max. 500 pers. pr. sektion)

21.15 Voksenbål tændes (max. 500 pers. pr. sektion)

22.30 Tak for i aften!

Læg lige mærke til de omvandrende musikere. Det er endnu et corona-fif. Der plejer at være en scene med musik til sankthans i Geografisk Have, men for at holde gæsterne spredt går musikken rundt og spiller. Og med hensyn til heksen, der ikke er der:

- Vi synes, at de er bedre at hylde heksene og deres viden om natur og helbredende urter, fortæller Lene Holm, direktør i Geografisk Have.

Vejen Lintrup Glad Zoo 

I Lintrup Glad Zoo er fokus på børnene. Derfor bliver bålet tændt cirka kvart i otte, og zoo'en vil være delvist åben, således at de små kan komme på legepladsen. Selve bålafbrændingen foregår på p-pladsen ved zoo.

Det er femte år, at Glad Zoo holder sankthans, sidste år var der selvfølgelig ikke noget. Men de skiftende corona-regler giver ejer Dennis Jensen grå hår i hovedet.

- Jeg er godt nok blevet lidt nervøs, efter at de aflyser rundt omkring, så der måske kommer for mange her i Lintrup, fortæller han.

Sidste gang kom der 400, og derfra er der jo ikke langt til grænsen på 500, hvor man skal til at dele gæsterne op.

- Så ved jeg ikke, hvad vi gør. Jo, håber på, at der kommer to, tre, fire hundrede.

Se med på TV SYD klokken 19.30 eller på TV SYD/play.

Haderslev Tørning Mølle

Også ved den smukke Mølle i Tørning er der bål, og det er både corona- og brandsikkert, da bålet sejler ude på søen. Hvis man vil ind i en af bygningerne, skal man fremvise sit coronapas. Og i Tørning er der en heks, hvis man er meget tændt på det, om vi så må sige.

Programmet for 2021 er:

Kl. 18:00: Helstegt pattegris m. kartoffelsalat og blandet salat, pris kr. 200 pr. kuvert (børn under 13 år kr. 100), og der skal forudbestilles på tlf. 7450 7450. Spisningen finder sted i Kultur- og Aktivitetsladen. For støttekredsmedlemmer gælder, at for hver menu grillstegt pattegris (max. 2 personer pr. medlemskab) fås gratis et glas vin eller et glas fadøl eller en vand.

Kl. 18:00 kan man gratis nyde musikken fra Harmonika Banditterne fra Kolding. Koncerten finder sted i Kultur- og Aktivitetsladen.

Kl. 18:00: Is, øl, vin, vand købes i indgangen og her kræves IKKE coronapas

Kl. 18:00: Grillpølser, kaffe og kage købes i indgangen og her kræves ikke coronapas.

Kl. 18:30: Vi bager snobrød med børnene på bålpladsen.

Kl. 20:30: Bålsang, båltale og bålet tændes.

Årets båltaler: Byrådsmedlem Kjeld Thrane.

Husk coronapas og bordbestilling på 7450 7450

Billund Kvie Sø

Ved den lille Kvie Sø er der også bål onsdag den 23. Pandekagehuset tilbyder buffet med helstegt gris, mens musikken spiller. Buffetten er åben 17.30 til 20.00 og bålet tændes klokken 20.00.

Husk at bestille  bord, hvis du vil have gris på gaflen.

Aabenraa Søgård Sø

Også ved Søgård Sø er der bål. Man mødes ved Friskolen, Søgård Ringvej 1, hvor man formedelst 15 kroner kan købe en fakkel af Friskolens Støtteforening. Klokken 19 går fakkeltoget de ti minutter til bålet ved søen.

Fritidsklubben Søgård Hule sælger øl, vand, pølser og brød ved søen, og alle er velkomne.

Varde Jegum Ferieland

I Jegum Ferieland er det også lykkedes at stable et bål på benene. Det bliver tændt klokken 20.30. Alle er velkomne, og det er gratis.

Program:

Snobrødsbagning fra kl. 19.00.

Bjarke Nørgaard Duo underholder fra 19.30-20.30.

Båltale ved byrådsmedlem Peter Nielsen 20.30.

Bålet tændes kl. 20.45

Corona-regler for udendørs kulturarrangementer

Udendørs koncerter, festivaler og andre større udendørs kulturarrangementer, hvor publikum er stående, må afholdes opdelt i sektioner á maksimalt 500 publikummer og med maksimalt 2.000 tilskuere tilstede. Der er krav om coronapas og andre smitteforebyggende tiltag. Fra den 1. juli 2021 må udendørs arrangementer for stående opdeles i sektioner á maksimalt 1.000 personer.

Når bålet er godt i gang, synges Midsommervisen akkompagneret af Bjarke Nørgaard Duo. Ca. 20.50.

Cafeen er åben, og i Grillhytten er der mulighed for at købe grillpølser m/brød, øl og vand.

Man kommer til Jegum Ferieland ved at dreje til højre, lige inden man kører ind i Oksbøl.

Kolding Hejlsminde

Hvis man er til det mere uforpligtende, er der normalt adskillige bål omkring strandene ved Hejlsminde, aktiviteter på havnen og i godt vejr mulighed for at se bål omkring hele Lillebælt.

Dette lille skriv giver sig ikke ud for at være en komplet fortegnelse over alle tilbud til sankthans, det er blot en lille liste til inspiration, hvis I skulle stå og mangle.

Hvorfor fejrer vi sankthans?

I virkeligheden er sankthans en gammel hedensk tradition, der fejrede sommersolhvervet, altså hvor nætterne er kortest, og det begynder at "gå den forkerte vej", som vi plejer at sige. Traditionen blev, ligesom julen og vintersolhvervet, adopteret af kristendommen og gjort til kristne højtider. Vi fejrer sommersolhvervet den 23. juni, selvom det egentlig er den 21. Det er måske kristendommens forsøg på at få det sidste ord, for traditionen siger, at Sankt Hans, den hellige Johannes, har fødselsdag den 24., og så fejrer vi det aftenen før.

Gode råd til et sikkert sankthansbål

Onsdag aften brændes heksen af bålet mange steder i landet. Og når bålet skal tændes, er det vigtigt også at tænke på brandsikkerheden.


 Derfor har Beredskabsstyrelsen en række gode råd til brandsikkerheden:


 Placer bålet i en passende afstand til bygninger og omgivelser.


 Bål skal placeres 30 meter fra bygninger med hårdt tag.


 60 meter fra letantændelige markafgrøder.


 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger med videre og oplag af brandfarlige stoffer og andet

 letantændeligt materiale.


 Brug aldrig brandfarlige væsker, når du tænder bålet, da det kan meget let gå galt.


 Hold øje med bålet og forlad det først, når ild og gløder er helt slukket. Hæld gerne vand på.


 Sørg for at have rigeligt vand i nærheden.


 Vær særligt opmærksom på børn og dyr i nærheden af bålet, da de let kan komme til skade.


 Hvis det er meget tørt eller blæser kraftigt, så lad være med at tænde bålet.


 Er der tale om hård vind (10,8-13,8 meter i sekundet) eller højere vindhastigheder, er det forbudt at tænde bål, medmindre kommunen har givet tilladelse.


 Kommuner kan også indføre afbrændingsforbud. Det kan man tjekke på sin kommunes hjemmeside.


 Kilde: Beredskabsstyrelsen.


Internationalt stævne trækker masser af hoppende kaniner til lille by

Foto: Privat
Udgivet

I disse dage dyster mere end 500 kaniner med ejere fra forskellige europæiske lande i kaninhop på sportsbanerne i Gedved. To af deltagerne og medarrangører er mor og datter Bente og Alison Bøje Jensen.

Måske tænker du, at kaninhop kun er noget for børn?

Sådan er det langt fra.

Omkring 300 voksne danskere dyrker kaninhop som sport, vurderer Aase Bjerner, der er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening.

Aase Bjerner er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening. Hun har dyrket kaninhop i 30 år. Foto: Privat

- Det er en sport, som i hvert fald de sidste 30 år, også har været dyrket af voksne under Danmarks Kaninavlerforening. Men ofte er det børnene, der får de voksne i gang, fortæller Aase Bjerner.

Sporten fylder det meste

For Bente Bøje Jensen var det også hendes børn, der fik hende i gang med sporten for nu 10 år siden. Og her hen over weekenden står hun midt i det, hun elsker allermest - at dyste i sin store passion, kaninhop.

22-årige Alison Bøje Jensen løber med kaninen Stald Fuglsangs I'll Fly. Hun begyndte som 12-årig til kaninhop sammen med sin søster.

- Jeg kan ikke få nok af det, og jeg er afsted til konkurrencer og/eller træning med kaninerne flere gange i ugen, fortæller den 43-årige kvinde fra Juelsminde.

Hun og hendes ene datter, Alison Bøje Jensen, står som arrangør af det internationale kaninhop-stævne i Gedved ved Horsens.

- Jeg har glædet mig så meget, selvom jeg ved, vi har megatravlt alle dagene, fortæller Bente Bøje Jensen.

Bente Bøje jensen sammen med døtrene Julie (19 år), der lige er blevet student. Og Alison (22 år), som er landmand. I 2014 fandt den da 9-årige Julie et hjemmelavet kaninhop på loftet hos mormoren. Det havde Bente lavet til en veninde, der dyrkede sporten. Det fik pigerne til at plage om at gå til kaninhop.

Ud over at stå for den praktiske del af stævnet, skal både hun og datteren også dømme i dele af konkurrencerne, samt deltage med nogle af deres kaniner. Pompano, Fakir og Mayon.

Fakir hopper her et af sine længste spring.

- Popano er et år, og han har allerede sprunget 2,5 meter i længdehop. Han er virkelig lovende og en god kanin, som jeg har store forventninger til. Fakir topper nu med sine fire år og fire måneder. Han sprang sidste år 2,7 meter.

Hvad er kaninhop?

  • Kaninhop er en sport, hvor alle kaniner kan være med.

  • Her gælder det om at få kaninen til at hoppe over en serie af forhindringer med færrest nedrivninger i den hurtigste tid.

  • Kaninhop startede i Sverige i 1970’erne og kom til Danmark i 1990’erne.

Hop- og seletræning:

  • Alle kaniner kan lære at hoppe, hvis de har lyst. Men det er oftest kaniner som i en ung alder er meget nysgerrige og som bevæger sig rundt på egen hånd, der bliver de bedste hopkaniner.

  • Før du kan starte hoptræningen, er det vigtigt, at din kanin har vænnet sig til at have sele på. Du kan starte med at give din kanin sele på, når den er omkring 10 uger.

  • Det er vigtigt, at du ikke presser din kanin til at skulle hoppe, men lader den få en sjov oplevelse af at løbe stærkt, spise græs eller grave.

  • Når den har vænnet sig til at gå tur i selen, kan du begynde at vænne den til, at du bestemmer, hvor den skal gå hen. Du kan både styre den med selen og ved at berøre den med hænderne ned langs kroppen. Husk at være forsigtig, så kaninen ikke bliver skræmt

Kilde: Danmarks Kaninavlerforening

Det er gode resultater i kaninhop. Danmarksrekord i længdehop er tre meter sprunget af kaninen Yabo, fra Kolding, og verdensrekorden er på 3,01 meter sprunget af en hunkanin fra Sverige.

Det er Horsens og Omegns Kaninavlerforening, som er arrangør af stævnet på de gamle sportsbaner i Gedved.

Det største stævne nogensinde

Her har 64 konkurrencedeltagere fra både Danmark, men også Tyskland, Sverige og Tjekkiet slået lejr for at dyste i forskellige discipliner i kaninhop - i alt 511 kaniner skal hoppe og springe i løbet af de tre dage, stævnet varer.

Bente Bøje Jensen træner mage gange om ugen med sine kaniner. Foto: Privat

Ifølge Aase Bjerner er det Danmarks største stævne i kaninhop, Og deltagerne denne weekend er mellem fire år og 73 år.

- Sporten er for alle aldre, og når man er fire år, så er det tilladt at have en hjælper med på banen til at styre kaninen, fortæller Aase Bjerner, som med sine 73 år er den ældste deltager.

Hun begyndte med kaninhop for 30 år siden. Det var hendes dengang små sønner, som fik hende i gang.

43-årige Bente Bøje Jensen avler også kaniner og går på udstillinger med dem. Hendes mand tager sig af alle 50 kaniner, når hun i mange weekender er afsted til stævner i kaninhop. Foto: Privat

- Jeg synes, at børnene får en meget bedre relation med dyrene, når de skal lave noget sammen, så derfor begyndte vi til kaninhop. Og da det var lidt kedeligt bare at stå på sidelinjen, så begyndte jeg også at dyrke sporten, og det har hængt ved, selvom min ene søn holdt igen allerede som teenager, griner Aase Bjerner.

I 2022 medvirkede Aase Bjerner og Alison Bøje Jensen sammen med andre medlemmer af kaninavlerforeningen i Horsens i Netflix-serien 'Vores kæledyrs skjulte liv'.

- De havde fundet os via min søns hjemmesiden om kaninhop, og da der ikke er mange klubber i verden med sporten på dagsordenens, ja, så deltog vi med stor glæde, siger Aase Bjerner.

Kaninspring, avl og udstillinger

Efter Bente Bøje Jensens døtre fik hende i gang med kaninhop for ti år siden, har det også udviklet sig til til avl og udstillinger med kaniner.

Bente Bøje Jensen er afsted til stævner eller træning stort set hver uge året rundt. Foto: Privat

- Jeg elsker konkurrencedelen, og jeg går derfor meget op i at have gode kaniner, der er egnede til at hoppe og springe, fortæller Bente, som samtidig 'røber', at hun har 50 kaniner hjemme, og fortsætter:

- Det er interessant at avle kaniner, for så man kan se deres potentiale fra unger af. De skal være opmærksomme på omverdenen og ikke trykke sig i et hjørne, siger Bente Bøje Jensen.

Kaninen Skovvejens Dream of the Furture springer her med Bente Bøje Jensen Foto: Privat

Masser af træning, viden og lidt held

Også Bentes datter, 22-årige Alison Bøje Jensen, er fortsat aktiv i sporten - også som dommer og avler. Hun har lige nu15 kaniner, hvor den 11 måneder gamle hankanin, Mayon, er hendes store håb.

Med kaninen Mayon håber Alison Bøje Jensen en dag at kunne placere sig højt på ranglisterne i kaninhop. Foto: Privat

- Han har 4000 gode hopkaniner i sin stamtavle, så jeg glæder mig meget til at se, hvad han kan udvikle sig til. Det ved vi først, når han er omkring tre år.

Dybest set ved man ikke, hvor god en kanin bliver til sporten, når den er lille. Det tager flere år med træning flere gange i ugen, før man ser resultatet af sine anstrengelser.

- Man skal helt grundlæggende kunne lide samværet med dyrene, uanset hvad de opnår på hoppebanen, siger Alison Bøje Jensen, som også arbejder med dyr professionelt som landmand.

Bente Bøje Jensen og datter Alison Bøje Jensen deler samme passion og kaninhop, og står gerne øverst på sejrsskamlen. Foto: Privat

- En god kanin skal gå oppe på benene, så man kan se, at den kan lide at hoppe. Den skal være aktiv og ikke sky. Jeg har været avler i 10 år, og i starten var jeg ikke særlig god, da jeg havde fået købt nogle dårlige hopkaniner. Man skal vide en masse om kaniner, deres aner og så lidt held.

Dyr skaber venskaber

Udover at konkurrere i kaninhop og fordybe sig i kaninavl er både mor og datter enige om, at der er endnu en meget stor glæde ved sporten kaninhop.

- De venskaber, som jeg har fået ved vores sport, vil jeg ikke undvære for noget, selvom jeg har min gode mand og mine dejlige døtre, siger Bente Bøje Jensen.

Alison er helt enig.

- Ud over den glæde, jeg har ved dyrene, og så har de også betydet, at jeg er meget mindre genert i dag, end jeg var som barn. Jeg har brugt kaninerne til at lære at være sammen med mennesker. Her er jeg vokset som person sammen med mine dyr.

Kaninhopstævnet i Gedved slutter søndag aften ved 21-tiden.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com