Sådan sparer du penge på brændstof

Brændstofpriserne stryger i vejret, så derfor har vi allieret os med Peter Normann, der er ekspert i, hvordan man sparer på brændstoffet.

Dette er en genudgivelse. Artikel blev udgivet første gang 8. marts 2022.

Har du også lagt mærke til det, når du sidder bag rattet?

De lysende tal på tankstationernes skilte der bare bliver højere og højere og sniger sig op over 15 og 16 kroner for en liter benzin.

Derfor er du garanteret også interesseret i at spare penge på brændstoffet.

Derfor har TV SYD allieret sig med køreteknisk leder på FDM Jyllandsringen, Peter Normann, som er ekspert i at spare på brændstoffet.

Her kommer seks gode råd fra ham.

1. Læs trafikken

Det bedste råd er ifølge Peter Normann at blive bedre til at læse trafikken. Hvis du kan se, at bilerne længere fremme bremser, eller der er rødt lys, så slip speederen i god tid. Jo mindre du bruger bremsen, og jo mere du bruger motorbremsen, jo mindre brændstof bruger du.

I den forbindelse fremhæver Peter Normann, at de adaptive fartpiloter, der selv holder afstand til den forankørende, bruger mere brændstof, fordi den holder farten for længe og ikke - ligesom et menneske - kan læse trafikken længere fremme end den første bil foran.

2. Sæt farten ned

Det helt oplagte råd, som mange nok allerede kender, er at lette foden fra speederen.

Ved at sætte farten på motorvejen ned fra 130 til 110 kilometer i timen kan man ifølge Peter Normann nemlig spare mellem 15 og 20 procent i brændstof.

3. Kør tidligere afsted

Et andet råd er ganske enkelt at køre afsted tidligere, for så kan man lettere følge de to ovenstående råd. Ifølge den køretekniske leder har vi fået en dårlig vane med at køre i sidste øjeblik, fordi vi vil være hurtigere og mere effektive i vores dagligdag.

Så det at køre afsted tidligere er både bedre mentalt og økonomisk, som Peter Normann siger.

4. Hæv trykket

Et andet råd, som måske ikke er lige så oplagt, er at hæve dæktrykket.

Hvis man har 10 procent for lidt tryk i dækkene, kan det faktisk koste 12 procent mere i brændstof ved 50-60 kilometer i timen.

Lige så snart man kommer højere op i fart, vil dæktrykket ikke påvirke brændstoføkonomien lige så meget. Peter Normann understreger dog, at det er vigtigt at køre med minimum det anbefalede dæktryk, fordi det forbedrer sikkerheden.

Og faktisk kan man godt fylde mere luft i dækkene end den anbefaling, der ofte står i døren, da den er vejledende. Hvis man mest kører på motorvej, kan man med fordel fylde 0,2 bar mere i dækkene end anbefalingen. Kører man mest på landevej, vil 0,5 ekstra bar betyde et lavere brændstofforbrug.

5. Smid nogle kilo

Som tommelfingerregel vil 100 kilo ekstra i bilen betyde en forøgelse på fire procent brændstof, når man kører. Derfor er det ifølge Peter Normann en god idé at tømme ud i bilen, så man ikke kører med overflødigt gods. Så smid værktøj og børnenes ting og sager ud af bilen, hvis det ikke bliver brugt.

6. Sluk din aircondition

Mange af os tænker måske slet ikke over, at aircondition er tændt, når vi starter bilen. Men det at slukke for den er en let måde at spare brændstof - især i vintermånederne. Selvom vinduerne måske lettere dugger til, så skal man kun bruge aircondition, når det er nødvendigt, hvis man vil spare brændstof.

Mange biler har instrumenter, der vejleder i, hvordan man kan køre mere økonomisk, og dem kan man med fordel følge. Nogle biler har også øko-programmer, der sænker bilens forbrug.

Vil du læse mere om, hvordan du kører mest økonomisk i bil, så læs mere på FDM's hjemmeside.