Hvad har Tennessee til fælles med Løgumkloster? Svaret er en mand på 240 år

Det er ikke kun i Danmark, at Grundtvig har sat sit aftryk. Det har han også i USA, hvor en højskole i Tennessee har taget hans tanker til sig.

I disse dage besøger udvekslingselever fra en højskolen Highlander i USA Løgumkloster Højskole, hvor der er workshops og samtaler. 

De to højskoler er både forskellige, og alligevel deler de utroligt meget. Og det er netop forståelse for forskellighed, der er temaet for både Highlander og for besøget i Sønderjylland.

Det, der især binder Highlander sammen med højskolerne i Danmark er teologen og filosoffen N.F.S. Grundtvig, hvis tanker har vist sig at være eviggyldige.

Selvom hans idé om højskole har 180 år på bagen, så har den vist sig langtidsholdbar - både i tid og rum.

For hans idéer om at oplyse og danne menigmand til livet nåede også til USA. I 1930'erne blev Highlander Folk School nemlig grundlagt med Grundtvigs tankesæt som udgangspunkt.

- USA havde brug for højskoler af den samme grund som Danmark. Alle fortjener demokratisk uddannelse og muligheder for både at gøre deres egne liv bedre men også for at bygge opbygge det fælles bedste og demokrati sammen, siger Ash-Lee Henderson, forstander for Highlander.

Grundtvigs betydning målt i salmetekster

Kigger man på hans salmetekster, så ser man tydeligt det aftryk, han har efterladt sig. Ud af de 601 sange i 19. udgave af Højskolesangbogen står han som forfatter på 66 af dem. I Samlebogen er han forfatter til hele 254 ud af 791 salmer.

Kilde: Grundtvigsk Forum

Påvirkede Parks, King og Obama

Highlander Folk School har ligesom Grundtvig sat et markant aftryk i historien.

For i 50'erne og 60'erne spillede skolen en stor rolle for borgerrettighedskampen i USA.

Martin Luther King holdt oplæg på skolen, og Rosa Parks gik selv på skolen.

Highlander på besøg på Løgumkloster Højskole.
Highlander på besøg på Løgumkloster Højskole.
Foto: Sari Vangbæk Thyssen, TV SYD

Og i 2016 talte den daværende præsident Barack Obama varmt om Grundtvigs ideer og udbredelsen af højskolebevægelsen.

Her sagde han også, at han ikke var blevet præsident, hvis det ikke havde været for Highlanders store betydning for racekampen.

I dag arbejder Highlander fortsat for retfærdighed, mangfoldighed og demokratisk dannelse.