I en tom skolebygning bearbejdede Kirsten sin sorg
Kirsten Boyschau Hansen mistede sin 40-årige søster til kræft, men på søsterens gamle arbejdsplads i Højer fandt hun igen meningsfuldhed.
Hver gang Kirsten Boyschau Hansen holder modeshow med sine elever på Højer Designefterskole, sender hun en tanke til sin søster Elsebeth.
Elsebeth har aldrig selv været med til et af Kirstens modeshows, for hun døde af kræft, kort tid inden efterskolen blev til.
Alligevel er det som om, Elsebeth er til stede. Ikke fysisk, men i ånden.
- Elsebeth har engang arbejdet på skolen, inden den blev en designefterskole. Derfor gav det god mening for mig at skabe en efterskole her i disse bygninger, hvor hun engang havde været. Det blev min drivkraft, fortæller Kirsten Boyschau Hansen og uddyber, at selvom hendes søster er en stor kilde til inspiration, så kunne hun ikke have grundlagt Højer Designefterskole i 2007 uden den styrke og vilje, som hun både dengang og i dag finder i sit bagland.
- Min mand Per er både skolechef og den gode sparingspartner, som jeg benytter dagligt. Både han og resten af familien har været og er stadig en stor del af mit livsprojekt.
Netop Kirsten Boyschau Hansens livsprojekt fortæller hun om i TV SYDs nye program Q' Ik' La' Vær', som har premiere lørdag 6. maj klokken 19.30.
I seks afsnit møder vi seks kvinder med hver deres livsprojekt. Du kan allerede nu se alle afsnit på TV SYD PLAY.
Efterskolen bearbejder sorgen
Nogle år forinden havde bygningerne stået tomme. Det var ikke længere Design Seminarium, som dengang Elsebeth underviste der.
Jeg kunne arbejde mig ud af sorgen ved at bruge alt min energi på at skabe efterskolen og derigennem at videreføre Elsebeths væsen
Kirsten Boyschau Hansen, forstander, Højer Designefterskole
Hun var uddannet beklædningsdesigner fra Kolding, og Kirsten Boyschau Hansen husker tydeligt sit første møde med det kreative univers.
- Bearbejdelse af sorg er forskellig, men jeg kunne arbejde mig ud af sorgen ved at bruge alt min energi på at skabe efterskolen og derigennem at videreføre Elsebeths væsen, fortæller hun.
Skolens historie
Højer Designefterskole har til huse i bygninger, der blev bygget i 1905, altså 15 år før genforeningen i 1920, hvorfor al undervisning foregik på tysk.
I 1951 blev der bygget en ny tysk skole, hvorfor bygningerne nu skulle fungere som en dansk skole. Den blev imidlertid for lille, og i 1964 blev der bygget en ny og større skole. Skolebygningerne stod derfor nu tomme og blev opkøbt af Højer Tæppefabrik.
I 1986 skulle skolebygningerne huse et håndarbejdsseminarium, det senere Design Seminarium og Højer College.
I 2007 slog Højer Designefterskole dørene op for det første elevhold.
I 2014 blev nabobygningen Bonevoksfabrikken opkøbt til Højskole- og elevaktiviteter.
I 2018 blev nabobygningen Højer Tæppefabrik opkøbt til elevaktiviteter.
I 2022 blev nabogrunden Kogsgade 6 opkøbt til lærerbolig.
En livslektie fra sin søster
Det er ikke kun bygningerne i Højer, der minder Kirsten Boyschau Hansen om sin søster.
Også den kreative energi, fantasifuldheden og særligt viljestyrken, som hun hver eneste dag opmuntrer eleverne til, er i Elsebeths ånd.