Kæmpe møntfund i Sønderjylland

Over to omgange har arkæologer fundet 14 kilo sølvmønter på en mark ved Bredebro. Det er det hidtil største skattefund siden svenskekrigene.

- Det er den største sølvskat blandt 80 lignende skatte. Det er kæmpestort, spektakulært og et interessant fund af del slags, som vi ikke gør ret ofte, siger museumsinspektør, arkæolog Anders Hartvig fra Museum Sønderjylland om fundet på en mark ved Sønder Vollum ved Bredebro.

Først i 1985 og siden i år 2000 har detektorførere og museumsfolk fundet godt 14 kilo, mere end 500 mønter, fra flere end 52 byer og lande, nogle så langt væk fra som Mexico. De giver et helt unikt indblik i, hvordan den globaliserede valuta allerede dengang flød rundt i Europa, skriver Museum Sønderjylland i en pressemeddelelse.

Mønterne er blevet brugt og præget over hele Europa i 1500 og 1600-tallet, og de fungerede på den vis som en forløber for Euroen, oplyser museet.

En globaliseret verden

- Sølvskatten giver et billede af en globaliseret verden, hvor mønterne fra Italien havde samme værdi som mønter fra Sverige. Det var daler, som man havde tillid til, siger museumsinspektør Anders Hartvig.

Den yngste mønt fra de to fund ved Sønder Vollum er fra 1642, hvilket vil sige, at skatten sandsynligvis er lagt i jorden på den tid, da den svenske general Torstenssons tropper drog hærgende gennem landet i forbindelse med Christian 4.´s sidste krige mod Sverige.

quote

- Det er den største sølvskat blandt 80 lignende skatte. Det er kæmpestort, spektakulært og et interessant fund af del slags, som vi ikke gør ret ofte

Anders Hartvig, museumsinspektør, Museum Sønderjylland

Karlen fandt de første

Det første fund på marken blev gjort i 1985 af en karl, der fandt to store sølvmønter. Senere fandt museumsfolk, karlen og gårdejeren tilsammen 329 mønter.

Men var det hele skatten? Nej, tænkte de to detektorførere Emile Steenbergen og Thomas Christensen, og derfor gik de i foråret 2020 ud for at lede videre, og i løbet af få dage fandt de så mange flere mønter, at der nu er tale om det største møntfund fra den tid.

Nu bliver de sendt til Nationalmuseet, hvor de skal vurderes, og hvor det bestemmes, hvilken danefædusør, der skal udbetales til de to detektorførere.

Nogle af de sølvdalere, som for nylig blev fundet.
Nogle af de sølvdalere, som for nylig blev fundet.
Foto: Museum Sønderjylland