Ny madlejr vil have flere børn i køkkenet

Freja Knudsen (tv) og Freja Jakobsen (th) er begge i fuld gang med at tilberede mad på MADlejren i Højer. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det første hold børn har besøgt Arla Fondens nye madlejr i Højer. Planen er at 1500 børn årligt skal lære, hvordan en levende høne bliver til nuggets.

Midt i det splinternye køkken står madguide Alberte Troen med en levende høne i armene, mens 12-årige Freja Jakobsen fra Horsens aer den på hovedet.

Freja er afsted med sin skoleklasse fra Horsens, der som det første hold elever, gennemgår en uges madlejr midt i Højer. På lejren laver børnene selv alle dagens måltider og indimellem lærer de om, hvordan en sund kost sammensættes.

Hvad er MADlejr i Højer?

  • MADlejr i Højer er opført i samarbejde mellem Arla Fonden og Tønder Kommune.
  • MADlejen er flyttet ind på Højergaard, der oprindeligt er en fredet marskgård. Gården blev i sommeren 2017 overtaget af Realdania By & Byg. Efter en gennemgående restaurering er marskgården nu taget i brug som madlejr for skoleelever.
  • I løbet af de fem dage lejrskolen varer, vil eleverne blive indraget aktivt i tilberedningen af deres måltider samtidig med, at de bliver klogere på råvarer, sundhed og bæredygtighed.
  • Lejren i Højer er den anden af sin slags. Den første MADlejr ligger i Helnæs på Sydfyn.

- Det handler om at give børnene nogle madkompetencer. Faktisk kan man ligefrem kalde det for livskompetencer, siger Sanne Vinther, der er direktør for Arla Fonden.

En undersøgelse fra Coop Analyse viser, at kun 7 procent af danske børn hjælper til med at lave aftensmad derhjemme. Og det tal vil den nye madlejr i Højer være med til at ændre.

Hvad er der indeni en høne?

Freja Jakobsen har fået selskab af sin klassekammerat Freja Knudsen i køkkenet, og sammen står de to piger og venter, mens madguiden er gået udenfor med hønen.

Foran eleverne fra Horsens står et bord dækket med plastikdug, ovenpå ligger et skærebræt og en kniv.

Da madguiden Alberte Troen kommer tilbage med hønen, så klukker den ikke længere.

- Nu er hønen død, jeg slog den i hovedet, så den besvimede, og så har jeg slået hovedet af den, forklarer Alberte Troen til børnene. Alt imens hun står med hønens afhuggede hoved i hænderne.

Herefter gennemgår hun hele hønens anatomi for eleverne. Hun viser trin for trin hvor brystkødet sidder, hvordan æggene ligger klar inde i hønen, og hvordan den bruger kråsen til at kværne sin mad.

- Det var på en måde fedt, for jeg har ikke prøvet det før, siger Freja Knudsen. Hun har lige holdt en afhugget kyllingefod i hånden og med neglene trukket i nerven, så foden bevægede sig.

- Vi bruger den levende høne for at vise eleverne vejen fra jord til bord. Det er mere autentisk. Det handler ikke om, at vi slår den ihjel, men om at vi viser, hvad hønen er, og hvad vi kan bruge den til, forklarer madguiden.

Skoleklassen fra Horsens er det første hold på madlejren i Højer. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

Høne bliver til nuggets

Efter at børnene har set hønen indeni, er det blevet tid til at planlægge en menu. For hønen skal blive til aftensmad.

Som del af undervisningen på madlejren lærer børnene at sammensætte et måltid med de rette mængder af kød, grøntsager og stivelse. Og ud fra de principper går de små køkkenchefer i gang.

- Derhjemme hjælper jeg en gang imellem. Men det er mest med at lave salat og brune ting, fortæller Freja Jakobsen.

Hendes hold beslutter sig for at lave en råkostsalat og ovnbagt kyllingebryst med friskost og bacon.

- Det har været en sjov uge, og jeg tror, at jeg vil lave mere mad derhjemme nu, siger hun halvanden time senere, da maden står klar.

Og det er tydeligt, at børnene kan mere end de også selv havde forventet.

Nuggets, hjemmelavet pasta, tomatsauce, barbecuewings, stegte rodfrugter og gulerodssalat er bare nogle af de ting, der efter et par timers arbejde står klar på den store buffet. Alt sammen lavet helt fra bunden af 12-årige skolebørn.

Sjælden sygdom gør hendes liv til et helvede, men en anonym donation på 20 millioner giver håb

Stine Olesen fra Horne fik allerede de første symptomer som 13 årig. Foto: Ole Møller, TV SYD
Udgivet

Stine Olesen fra Horne lider af den alvorlige bindevævssygdom MCTD. Den rammer især yngre kvinder og er svær at behandle, fordi der mangler viden om sygdommen.

De første symptomer dukkede allerede op, da hun var 13 år. Hun kunne mærke, at der var noget galt, men lægerne mente ikke, at det var noget alvorligt.

I dag er Stine Olesen 44 år og er en af de godt 200 danskere, der dagligt lever med sygdommen MCTD (Mixed Connective Tissue Disease).

Stine Olesen bruger meget tid sammen med sin hest Guapo. Foto: Ole Møller, TV SYD

- Det er forfærdeligt. Det er som at bestige Mount Everest hver eneste dag, fortæller hun.

Mange forskellige symptoner

Sygdommen er en autoimmun bindevævssygdom, der når den er værst, kan have stor indflydelse på livskvaliteten hos de patienter, der er ramt.

Det har det også for Stine Olesen.

- Jeg bliver hurtigt træt og har ondt i alle de store led. Knæ, albuer, bækken. Samtidig angriber sygdommen også mine indre organer. Det kan være leveren. Det kan være hjertet, siger Stine Olesen.

13 år før diagnose

Det tog 13 år, før lægerne fandt frem til, at Stine Olesen var en af de få danskere, som lider af sygdommen. Diagnosen blev først stillet, da hun som 26-årig var gravid og blev alvorlig syg.

To år senere blev hun førtidspensionist som 28-årig.

Flest kvinder

Det er især kvinder i 20'erne og 30'erne, der bliver ramt af sygdommen og behandlingsmulighederne er i dag begrænsede, oplyser Gigtforeningen.

Derfor er der også stor glæde over, at der nu er dukket uventet økonomisk hjælp op på 20 millioner kroner, der udelukkende skal gå til at blive klogere på MCTD.

Overlæge Karen Schreiber skal lede forskningen i MCTD. Foto: Ole Møller, TV SYD

Anonym giver

Pengene kommer fra en anonym giver, der har ønsket, at alle pengene skal gå til forskning i netop den sygdom.

- Det er en helt unik mulighed for, at vi kan gøre en forskel for patienterne. Vi kan sætte os sammen og blive klogere på, hvordan vi bliver hurtigere til at stille diagnosen, og hvordan vi kan behandle de patienter, der har sygdommen, siger Karen Schreiber, der er leder af forskningsafdelingen på Dansk Gigthospital i Sønderborg.

Mange af patienterne med MCTD lider også af hvide fingre og hævede led. Foto: Ole Møller, TV SYD

Et håb er tændt

De 20 millioner kroner er den største donation, som Gigtforeningen nogensinde har modtaget, og Karen Schreiber tror på, at det kommer til at gøre en forskel for helbredet og livskvaliteten hos en overset patientgruppe.

Det håb er nu også blevet vækket hos Stine Olesen som dagligt døjer med træthed og stort set har smerter hele tiden.

- Den her donation er ligesom det mirakel, man har ventet på. Jeg vil så gerne takke den, der har givet pengene Jeg ved godt, at jeg ikke bliver helbredt i dag eller i morgen. Men bare det, at man nu kan komme et skridt videre, siger Stine Olesen.

Mand kom til at købe en øl til 6.000 kroner

Kay-Verner Christiansen (tv) får her overrakt skattekisten med den kostbare øl. Foto: Frisk Bryg
Udgivet

Et lille iværksætterfirma fra Aabenraa har netop haft release på deres nye øl. Den første aftapning blev solgt for 6.000 kroner på en auktion.

Du kan købe tre kasser Slots øl ved Fleggaard for 160 kroner, eller du kan købe en enkelt flaske øl for 6.000 kroner.

Kay-Verner Christiansen fra Korsør valgte det sidste, da han for nylig var med til lanceringen af en ny øl hos Frisk Bryg i Aabenraa.

Her blev den allerførste flaske med stempel nummer '1' på etiketten sat på auktion.

- Jeg blev nok revet lidt med af stemningen på auktionen. Samtidig kunne jeg mærke, at de andre bydere var ved at blive møre, fortæller Kay-Verner Christiansen.

Den nye øl er inspireret af en vikingeskat, der er fundet i Bjerndrup. Foto: Frisk Bryg

Kom i en skattekiste

Den sønderjyske øl, som nu står på en hylde i Korsør, har navnet Thorvigs Mjølner og er inspireret af en vikingeskat, der i 2019 blev fundet i nærheden af Bjerndrup tæt ved Aabenraa.

Derfor fulgte der også en skattekiste, to ekstra øl, en vikingekniv, en økse og nogle sølvmønter med i købet.

Og det var nok også derfor, at prisen blev hele 6.000 kroner.

- Jeg har altid interesseret mig for historie og har en særlig forkærlighed for Sønderjylland. Samtidig samler jeg på øletiketter, så det er helt perfekt, siger Kay-Verner Christiansen.

Et samlerkøb

Hvad der nu skal ske med den kostbare øl, har Kay-Verner Christiansen ikke besluttet.

Men den skal i hvert fald ikke drikkes.

- Jeg ved jo godt, at den ikke er pengene værd, men når man er samler, er det ikke altid, at fornuften den sejrer, erkender han.

Ikke den første dyre øl

Frisk Bryg er et forholdsvis nystartet bryghus, der godt kan lide at gøre lidt ekstra ud af lanceringen af en ny øltype.

Ved en tidligere auktion i Aarhus solgte de førsteudgaven af øllen Sloe Death for 3.500 kroner.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com