Venstre vrager borgmester

649 stemmer har talt. Venstre i Tønders opstillingsmøde er afgjort, og nuværende borgmester Henrik Frandsen er ikke længere spidskandidat til kommunalvalget i 2021.

Så er stemmerne talt op.

Siddende borgmester i Tønder, Henrik Frandsen, fik 286 stemmer. Udfordreren Martin Iversen fik 305 stemmer ved  ”drive-in” valgmøde på en mark ved Agerskov torsdag aften.

Dermed ligger det fast, at Henrik Frandsen ikke bliver Venstres spidskandidat ved kommunalvalget 2021.

Formand for Venstre i Tønder, Kim L. Thygesens, kommentar til afstemningen er meget kortfattet:

-  Det har været en demokratisk og fair proces, og medlemmerne har besluttet, at de vil noget nyt.

Overrasket over valgresultat

Hos borgmester Henrik Frandsen er der både skuffelse og overraskelse at spore efter aftenens optælling:

- Jeg vidste godt, det ville blive et tæt løb, men jeg havde troet, jeg havde marginalerne på min side. Det var utroligt få stemmer, der skulle have været flyttet, for at det var endt anderledes, siger han.

Stiller op til valget i 2021

Trods aftenens nederlag er Henrik Frandsen ikke i tvivl. Han stiller fortsat op til næste kommunalvalg.

- Jeg har udtalt, at jeg stiller op til næste valg. Det holder jeg fast i. Så nu arbejder jeg hen mod mit næste mål. Hvad det præcist er, vil jeg godt lige have lidt tid til at få helt på plads, og så skal jeg nok melde ud.

Og selvom aftenens nederlag er en sviende lussing til den siddende borgmester, så holder Henrik Frandsen hovedet højt og fortsætter arbejdet.

- Jeg er sådan skruet sammen, at når jeg oplever modgang som det her - og det har jeg prøvet før - så sætter jeg mig ikke hen i hjørnet og surmuler. For så for man i hvert fald ikke indflydelse.

Borgmester: - Tonen i debatten under niveau 

Selvom Henrik Frandsen ikke har tænkt sig at være vred eller fornærmet, så synes han, at vejen op til dagen i dag har været brolagt med sten:

Tonen i debatten under valgkampen har simpelthen været meget ubehagelig, mener han.

- Den har været meget ubehagelig. Jeg er ærgerlig på kommunens vegne over, at det er det niveau, den politiske debat er sunket til. Det havde jeg aldrig troet, vi skulle opleve i Tønder. Der er blevet kørt en smædekampagne mod mig de seneste år fra dele af partiet, hvor - uanset hvad jeg har foretaget mig - så er det blevet vendt til at være noget møg. Jeg er blevet beskyldt for at svindle og tænke på egen vinding. Og er der noget, jeg ikke er, så er det svindler og bedrager. Det er klart, at det har været ubehageligt.

Populær kandidat ved valget i 2017

Ved valget i 2017 fik Henrik Frandsen en overbevisende valgsejr. 2647 personlige stemmer - det er en fjerdedel af alle Venstre-vælgernes stemmer - der gik til ham personligt. Partiet fik i alt 9458 stemmer.

Henrik Frandsen blev borgmester i Tønder i maj 2016, da daværende borgmester Laurids Rudebeck (V) pludseligt døde.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Martin Iversen, men indtil videre uden held.