Oversvømmet med colibakterier: - Jeg var grædefærdig

Oprydningen kommer til at tage tid, efter vandet skyllede ind i en kolonihave og spredte afføringsbakterier.

48 kolonihavehuse blev onsdag overrumplet af ikke bare store vandmasser, men også kloakvand og colibakterier.

Det var nemlig resultatet, da Bygholm Å gik over sine bredder og skyllede ind i Haveforeningen Enghave i Horsens.

- Der steg vandet bare stille og roligt, og klokken seks i går aftes stod der nok 20 centimeter vand her, fortæller Willy May-Olsen.

Han er formand for Haveforeningen Enghave og er en af de mange, der nu skal kæmpe for at genoprette deres kolonihave efter oversvømmelsen - og det ikke kun for vandets ødelæggelser.

quote

Man kan begynde at græde, men det hjælper mig ikke

Willy May-Olsen, formand, Haveforeningen Enghave

For vandet var så intenst, at flere nedgravede tanke med toiletvand fik skubbet dækslerne af - og så er der kommet colibakterier ud i det fri.

Efter en hastig nødplan med en slampumpe har fået bugseret meget vand væk, står skaderne nu klart frem overalt i haveforeningen.

- Jeg var grædefærdig i går. Jeg bliver dybt berørt af det på den måde, at... , siger Willy May-Olsen og må puste ud og holde en kort pause, inden han fortsætter:

- Alle de mennesker, der er her, siger han og peger rundt.

Willy Olsen har aldrig oplevet så meget vand i kolonihaven i de fem år, han har haft et hus her.
Willy Olsen har aldrig oplevet så meget vand i kolonihaven i de fem år, han har haft et hus her.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Møbler ødelagt

I hans eget hus er det tydeligt at se, at den ubudne gæst er trukket ind. Flere træmøbler viser klare og bulende tegn på, at der er trukket fugt ind.

- Man kan begynde at græde, men det hjælper mig ikke. Men jeg bliver ked af det - og jeg er jo ikke den eneste - fordi jeg kan se, at møbler bliver ødelagt.

- Man kan se, at spånplademøbler, jamen ...

Willy May-Olsen stopper op og sukker dybt. Der er ikke meget håb tilbage.

Haveforeningen Enghave ligger et udsat sted for oversvømmelser, viser et kort, der kan simulere vejrhændelser. For lige præcis i haveforeningens område vil vandet komme op i i forbindelse med eksempelvis 20-årshændelser i vandløbene.

Haveforeningen ligger i området markeret med den røde cirkel. De lilla markeringer er bygninger påvirket af den simulerede oversvømmelse.
Haveforeningen ligger i området markeret med den røde cirkel. De lilla markeringer er bygninger påvirket af den simulerede oversvømmelse.

Horsens Kommune har etableret en sluse, som ifølge Allan Lyng Hansen, afdelingschef i Teknik og Miljø, hjælper til at kunne styre vandmasserne.

- Så kan man jo stå her i kolonihaven og sige, at det ikke er helt nok. Men hvis vi ikke havde haft den, havde det været meget værre, siger Allan Lyng Hansen.

Svært at sælge huse

Haveforeningen Enghave venter på at få installeret et pumpesystem til 200.000 kroner - betalt af egen lomme - der skulle kunne hjælpe, hvis vandet kommer igen.

- Tro mig, jeg tror, vi får meget mere vand i fremtiden, siger foreningsformand Willy May-Olsen.

Får det dig ikke til at frygte, at I er nødt til at flytte herfra?

- Det er det værste scenarie. Vi har diskuteret det, men kan du forstille dig, at nogen af os kan sælge vores hus lige i øjeblikket? Jeg tror, det er svært.

Fredag spås der endnu mere nedbør, når der kommer snevejr op fra syd, og når sne eller slud smelter, skal det ud i havet ad blandt andet Bygholm Å.