Test af solkur: Spray gemte på ubehagelig overraskelse

Eksperter fraråder at bruge medicinsk solkur, da præparaterne er helt uden for myndighedernes kontrol.

Solarium, selvbruner og spraytan. Jagten på en solbrun sommerkulør får mennesker til at gå alternative veje, når solen ikke skinner.

Og for nogle er den rette kulør så vigtig, at de er villige til at eksperimentere med såkaldt medicinsk solkur, selvom det frarådes af myndighederne.

- Du aner ikke, hvad der er i, hvem der har fremstillet det eller under hvilke hygiejniske forhold. Solkur er ikke et godkendt lægemiddel, så lad være med at tage det, siger enhedschef i lægemiddelstyrelsen Jeanne Majland.

Ifølge styrelsen kan solkur give ubehagelige bivirkninger som træthed, kvalme, hovedpine, nedsat appetit, psykiske symptomer, ændret sexlyst og modermærkedannelse og modermærkekræft.

Solkur eller Melanotan II, som det syntetiske stof hedder, er ulovligt at sælge i Danmark. Brugerne køber det derfor på nettet, som TV2 ØSTJYLLAND fortalte søndag.

Men når præparatet købes på det sorte marked, er det uden for myndighedernes kontrol, og derfor løber brugerne endnu en risiko.

- Det er lægemidler, hvor det viser sig, at de ved måden, de er fremstillet på, er tilsat, hvad der nu lige var ved hånden. Det kan være kemikalier, som ikke er beregnet til lægemidler, så man aner ikke, hvad der er i, siger Jeanne Majland.

quote

Det største problem er, at de her ikke-godkendte lægemidler produceres under ukontrollerede omstændigheder

Peter Hindersson, overlæge, Klinisk biokemisk afdeling

Hun bakkes op af Peter Hindersson, der er ledende overlæge på Klinisk biokemisk afdeling på regionhospital Nordjylland.

- Det største problem er, at de her ikke-godkendte lægemidler produceres under ukontrollerede omstændigheder. Det kan betyde, at vi behandler os med stoffer, som er nogle helt andre end dem, der står på mærkaten, siger han.

En ubehagelig overraskelse

TV2 ØSTJYLLAND har købt en solkur på nettet og afleveret det, vi har fået tilsendt, til Peter Hindersson.

Han skal teste, hvad det indeholder, og om det rent faktisk er Melanotan II, vi har fået tilsendt.

- Selve ampullerne er professionelle, men det, man kan bemærke, er, at det kun er det sterile vand, som man skal bruge til at opløse produkterne i, som faktisk er mærket. Resten er ikke, og det er en alvorlig fejl ved det her produkt, siger Peter Hindersson.

Kendt som "Barbie-pillen"

  • Melanotan blev oprindelig udviklet af kræftforskere i USA i slutningen af 80'erne til beskyttelse mod hudkræft.

  • Det blev godkendt i USA og Australien til brug mod sjældne lidelser.

  • Det viste sig, at Melanotan kan give ”kunstig solbrændthed”, og det har siden været nødvendigt at advare mod illegal og ukontrolleret brug af stoffet i befolkningen.

  • Melanotan er i medierne blevet kendt som ”Barbie-pillen” på trods af, at det ikke kommer i pilleform, men injiceres i kroppen med en kanyle eller indtages som næsespray.

Kilde: Dansk kemi, 91. 6/7, 2010.

Det grønne logo er garantien for, at den pågældende forhandler er godkendt til at forhandle medicin. Det grønne logo er garantien for, at den pågældende forhandler er godkendt til at forhandle medicin.
Det grønne logo er garantien for, at den pågældende forhandler er godkendt til at forhandle medicin. Det grønne logo er garantien for, at den pågældende forhandler er godkendt til at forhandle medicin.
Foto: TV 2 Østjylland