Forening fandt to bomber på dansk mark – vejer 500 kilo hver

Bomberne skulle være kastet over Hamborg under Anden Verdenskrig. Men nu ligger de intakte i jorden på Als.


Egentlig var Bjørn Allerelli Andersen, der til dagligt er byrådsmedlem i Sønderborg Kommune, bare på jagt efter personlige ejendele fra engelske piloter, som mistede livet under Anden Verdenskrig.

Sammen med cirka 30 børn og voksne fra foreningen Air Force Memorial Center Als, hvor han er formand, var han derfor taget til en græsmark nord for Sønderborg.

Men pludselig gjorde gruppen et sjældent fund.

quote

Inden vi sprænger, så vil der blive foretaget evakuering

Erik Lindholdt, vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi

- Vi fandt afskudte patroner fra det her brændte fly, og da vi var ved at skulle pakke sammen, var der én, der sagde, ”vi skal lige grave færdig her”, og hullet blev bare større og større, fortæller Bjørn Allerelli Andersen til TV 2.

I hullet fandt de resterne af en bombe, der i sin tid dræbte fem britiske besætningsmedlemmer samt en tysker, der var i gang med at hive dem ud af det brændende Halifax-fly.

Men der var mere i hullet.

Den første bombe, foreningen fandt, var tydeligvis allerede detoneret. Her fandt man nemlig kun den forvredne hale.
Den første bombe, foreningen fandt, var tydeligvis allerede detoneret. Her fandt man nemlig kun den forvredne hale.
Foto: Air Force Memorial Center Als

- Den første bombe var jo gået af, men der var mere metal nedenunder, og der var så en intakt bombe, der har hængt oppe under flyveren. Så stoppede vi der, fortæller formanden.

Endnu en bombe blev fundet

Nogle meter derfra havde andre medlemmer af foreningen imens gravet videre. Men pludselig måtte de også stoppe arbejdet.

- De kunne ligesom genkende den her runde overfalde, som de her bomber har, siger Bjørn Allerelli Andersen.

Foreningen, der har til formål at oprette et mindecenter for de 12 allierede bombefly, som under Anden Verdenskrig styrtede ned på og omkring Als, stod nu med intet mindre end to intakte bomber.

oreningen kunne genkende det ophæng, der har holdt bomben fast til skroget på det britiske fly.
De to udetonerede bomber blev fundet kun nogle få meter fra hinanden.
Foto: Air Force Memorial Center Als

Bomberne skulle kastes over Hamborg fra et britisk bombefly i 1943. Men flyet blev skudt ned af en tysk natjager, og derfor endte bomberne i jorden på den sønderjyske mark.

- Nu har vi stået og banket på den, og den har klaret et styrt og en brand, så min første tanke var sådan set bare, at vi skulle væk derfra, og så gik vi op til vejen og ringede til politiet, fortæller Bjørn Allerelli Andersen.

Skal sprænges væk

Området omkring bomberne er nu afspærret.

Ifølge politiet vejer de to bomber hver især cirka 500 kilo, men de er ikke umiddelbart farlige. Det siger Erik Lindholdt, der er vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi til Ritzau.

- Der kommer til at skulle foregå nogle undersøgelser nu, og det kommer til at tage minimum 48 timer, siger vagtchefen.

Her nord for Sønderborg er bomberne fundet.
Her nord for Sønderborg er bomberne fundet.
Foto: Grafik TV 2

Inden bomberne kan sprænges væk, skal Forsvarets ammunitionsryddere, EOD, først foretage en række tekniske undersøgelser.

Hvornår bomberne skal sprænges ved politiet ikke på nuværende tidspunkt. Men politiet vil evakuere området, inden der skal sprænges.

- Inden vi sprænger, så vil der blive foretaget evakuering af folk, der bor inden for fareområdet, hvor der kan være en lille risiko. Der vil vi sørge for, at alle er evakueret, inden der sker noget, siger Erik Lindholdt.