Hun blev dræbt, da hun ville hente sine ting efter skilsmissen, men kunne drabet være undgået?

Af Nanna Nagy
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Hvert år bliver ni personer slået ihjel af deres partner. En forårsdag i 2021 blev Søren Justs mor en del af den statistik.

Søren Just husker nogle forfærdelige detaljer fra den morgen i marts 2021 i Horsens.

Han husker lyden af et metallisk klik. Lyden af et gevær, der blev lukket.

Han husker sin far, Peter Møller Just, der åbnede døren i barndomshjemmet og kom ud med et gevær i hænderne.

Få minutter efter var Søren Justs mor død. Skudt i ryggen, mens hun løb væk fra Sørens far.

I Danmark bliver i gennemsnit ni personer hvert år slået ihjel af deres tidligere eller nuværende partner.

Elin Frank Just var en af dem.

Tre år efter Elins død er familien begyndt at forstå de mønstre, der førte til drabet. For dem står det efterhånden klart, hvad der ledte op til tragedien, men også hvordan, den kunne være undgået.

Peter og Elin Just i deres ungdom. Foto: Privatfoto

Verdens bedste mor

Elin Frank Just var en særdeles vellidt kvinde.

Hun var typen, der, da drengene var små, varmede deres overtræksbukser i tørretumbleren, inden de skulle ud i kulden, og hvis hun kunne se, at andre var glade, så var hun det også.

- Min mor var verdens bedste mor. Hun var altid smilende og hjælpsom. Hjalp altid alle omkring sig før sig selv, fortæller Søren Just, der i dag er 31 år.

Peter og Elin Just i deres ungdom. Foto: Privatfoto

Peter Møller Justs store hobby var lerdueskydning og jagt. Han havde jagttegn og var instruktør på den lokale skydebane, hvor han var på et hold og deltog i konkurrencer. Han gik meget op i, at familien udadtil skulle være pletfri. Huset skulle holdes pænt, og det samme skulle bilen.

De tog smilende familiebilleder fra deres rejser til Italien og Sverige.

Men Søren Justs forhold til sin far var i barndommen anstrengt.

- Jeg blev aldrig glad, når jeg kunne høre bilen i perlegruset uden for huset, som betød, at han kom hjem fra arbejde, siger Søren Just.

Han husker, at faren skældte meget ud over alt og ingenting. Faktisk var det i så udpræget grad, at Søren kalder det for psykisk terror.

Peter og Elin Just i deres ungdom. Foto: Privatfoto

Både mor og sønner måtte ifølge Søren Just liste rundt i huset for ikke at vække farens vrede.

Når Søren Just husker tilbage, så kunne hans far få alt til at være morens skyld.

- At han havde taget på var hendes skyld. At hans fod gjorde ondt kunne være hendes skyld. Eller hvis han spildte et glas vand, så var det hendes skyld, fordi hun havde forstyrret ham. Selvom hun sad i rummet ved siden af, siger Søren Just.

Peter og Elin Just i deres ungdom. Foto: Privatfoto

Optakten til drabet

Som årene gik, blev Peter Møller Just sværere og sværere at være sammen med. Vennepar faldt fra, og ifølge Søren Just undrede det generelt familiens omgangskreds, hvor grimt Peter Møller Just talte til sin kone.

Ifølge sønnerne fortsatte den psykiske vold mod deres mor, efter at sønnerne blev voksne, flyttede hjemmefra og startede deres egne familier.

Peter og Elin Just i deres ungdom. Foto: Privatfoto

Søren Just husker tydeligt en dag, hvor han var sammen med sin mor, og han kunne mærke, at hun var mere udkørt end normalt.

- Ud af det blå sagde hun, at hun ikke havde lyst til at leve mere, husker Søren Just.

Livet med Peter havde i årevis været en enorm byrde i Elins liv, men hun kunne snart ikke bære mere.

Samtidig virkede alternativet om skilsmisse uoverskueligt, men efter at Elin og sønnerne havde holdt et mislykket familiemøde, besluttede Elin sig for, at skilsmisse alligevel var den eneste mulighed.

Hun efterlod en seddel til Peter Møller Just, en dag han var på arbejde, og tog derefter med sin bror til København. Hun var meget bange for, hvad Peter Møller Just kunne finde på, når han opdagede, at hun var væk.

Det var i midten af januar.

I ugerne efter flyttede hun sig stort set hver uge for at skjule sig for Peter Møller Just.

Han reagerede ikke voldsomt udadtil i starten. Men ifølge Søren Just kontaktede han kontinuerligt moren for at få hende hjem igen.

Til sidste sagde Elin til Peter, at de fremover kun skulle kommunikere via skilsmisseadvokater. Derfra eskalerede situationen. Peter Møller Just blev truende over for familiemedlemmer. Han ville vide, hvor Elin var.

Hvis han ikke fik svar over telefonen, begyndte han at dukke op på familiemedlemmers adresser for at undersøge, om Elin var der. Nogle gange lod han som om, at han havde et ærinde. Andre gange stod han og kiggede ind ad deres vinduer om aftenen.

Peter og Elin Just i deres ungdom. Foto: Privatfoto

To gange oplevede Søren Just sin far så truende, at han sendte sin familie ud af huset, så de kunne sove et andet sted. Så sad han vågen hele natten med en kniv, hvis hans far skulle komme.

- På et tidspunkt ringede han til min kone og sagde, at det, at vi havde taget Elin fra ham, var det samme, som hvis han tog vores lille datter fra os, siger Søren Just.

Peter Møller Justs søster, Hanne Møller, husker en dag, hun tog ud til sin bror. Her fortalte han, at han havde skrevet et selvmordsbrev.

Hanne ringede efterfølgende til politiet for at få vejledning. Selvom hun ikke var meget for det, fortalte politiet, at de ville tage ud til Peter Møller Just for at fjerne hans våben. Hanne var bange for, hvor vred det ville gøre ham.

Peter Møller Just arbejdede på en fabrik, der fremstillede salamipålæg og senere som tilsynstekniker hos Danish Crown. Foto: Privatfoto

Drab i Danmark

En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at hvert femte drab i Danmark er et partnerdrab.

Og til trods for, at der de seneste år er kommet øget fokus på det, er partnerdrab et relativt stabilt fænomen, idet der i årene fra 2017 til 2021 er begået 8 til 11 partnerdrab årligt.

Rapporten 'Drab i Danmark'

Rapporten 'Drab i Danmark' fra Justitsministeriets Forskningskontor undersøger alle drab begået i Danmark i perioden 2017 til 2021. I rapporten undersøges blandt andet relationen mellem offer og gerningsperson, drabsmetoden og motivet. Den viser, at 21 procent af alle drab i undersøgelsesperioden er partnerdrab, og størstedelen af ofrene for disse drab er kvinder. 

Rapporten viser, at 46 ud af 223 drab i Danmark i perioden 2017 til 2021 er partnerdrab. Dermed er partnerdrab den næstmest udbredte enkeltstående drabstype i undersøgelsesperioden.

Kilde: Justitsministeriet

Dagen for bodelingen

Elin blev en del af den statistik 27. marts 2021.

Om morgenen tog Søren Just med hende, seks familiemedlemmer og to venner hen til farens hus for at gennemføre en bodeling.

Med sig havde de alle en seddel med de genstande, som Elin Just skulle have med sig fra huset.

Søren Just og hans storebror, Christian, bakkede ned i indkørslen, så de kunne komme hurtigt væk. De spurgte deres mor, om hun var klar. Det var hun.

Da Elin Just forsøgte at låse sig ind i huset, virkede hendes nøgle ikke. Peter Møller Just havde skiftet låsen. Han åbnede vinduet og bad om et familiemøde med sine to sønner og Elin.

- Min mavefornemmelse sagde, at der skulle vi bare ikke ind, fortæller Søren Just.

Peter Møller Justs søster, der også var til stede, ringede på det tidspunkt til politiet for at få assistance.

- Jeg ringede og sagde, at vi følte os utrygge, men jeg fik at vide, at de ikke havde kapacitet til at deltage i en bodeling, siger Hanne Møller.

Hun gav derefter telefonen til Elin.

Peter Møller Just åbnede døren kortvarigt. Det lignede, at han ledte efter Elin med øjnene.

Så lukkede han ganske kortvarigt døren. Og Søren hørte den metalliske lyd af et gevær, der blev ladt. Da Peter Møller Just åbnede døren igen, var det med det ladte jagtgevær i hænderne.

Han tog sigte mod Sørens storebror, Christian.

- Tror I for helvede ikke, at jeg er alvorlig, husker Søren Just, at hans far sagde.

Derefter rettede faren geværet mod Søren og tilbage mod storebroren igen.

Søren Just var sikker på, at nu ville faren skyde hans bror. Så han tog en beslutning. Han hoppede op på ryggen af faren og forsøgte at få fat i geværet.

Peter Møller Just vendte geværet bagud mod ham, som ville han skyde ham hen over sin egen skulder, mens han var på hans ryg.

- Jeg hoppede ned, og så løb min far efter min mor, siger Søren Just og kigger ned i gulvet.

Elin flygtede ned i naboens indkørsel med politiet i røret i mobilen.

Det næste, der skete, er alle vidner enige om.

Peter Møller Just tog stand, sigtede og råbte: "Var det sådan, du ville have det, Elin?".

Så skød han Elin i ryggen, og hun faldt om på jorden.

En sidste nærhed

Da Søren Just hørte braget, vidste han, at hans mor var død.

Hun faldt sammen uden en lyd.

Søren Just og hans storebror var overbevist om, at andre også skulle dø, hvis de ikke gjorde noget. De overmandede faren og væltede ned i rosenbedet i naboens have. Så fik de vristet våbnet fra ham.

Storebrorens kone nåede først hen til Elin og råbte til Søren: "Hun ånder ud, Søren, hun ånder ud!".

Søren forsøgte at genoplive sin mor med hjertemassage. Da han pustede ind i hendes mund, kunne han mærke, at han pustede lige igennem hende. Han vidste, at det betød, at der var hul på lungerne. Så var der ikke meget at gøre.

- Det er det værste, man nogensinde kan opleve, siger Søren Just.

Til sidst måtte Søren indse, at det var forgæves. Han gav hende et kys, mens han græd.

Elin Frank Just blev 62 år.

Hvordan kunne det ende så galt?

Men hvordan det kunne ende så galt er sikkert et spørgsmål, som mange vil stille.

Elins bror, Niels Frank, skrev efterfølgende en bog om drabet, hvor han også retter kritik mod politiets arbejde op til og efter drabet.

Konkret forstår Niels Frank ikke, at politiet inden drabet ikke var interesseret i at danne sig et indtryk af, hvilken person Peter Møller Just var.

- Noget af det, jeg undrer mig allermest over i det her forløb, er, at der ikke blev lavet et karakterbillede af Peter. Det var åbenbart ikke relevant i forløbet op til drabet for at forstå, hvor truet min søster var, siger Niels Frank.

Hvis politiet havde dannet sig et billedet af, hvilken person Peter Møller Just var, havde de kunnet se, hvor farlig han var, mener Niels Frank.

Men kan det ikke blive svært for politiet at danne sig sådan et billede af en person, hvis vedkommende ikke har gjort noget ulovligt?

- Det er jo et enormt svært område, for politiet skal også tage hensyn til privatlivets fred, siger Niels Frank og fortsætter:

- Men de kunne jo for eksempel have taget en snak med ham, da de var ude for at hente hans våben. Så kunne de spørge, om han havde lyst til en samtale og på den måde danne sig et indtryk af ham.

I sager med fysisk eller psykisk vold laver politiet en såkaldt risikovurdering af sagen. Men ifølge Niels Frank er sådan en risikovurdering ikke nok.

For det, politiet kigger efter, er, om en person er i arbejde, om vedkommende har et misbrug, og om han eller hun har en kriminel fortid. Peter Møller Just havde et arbejde, ikke noget misbrug og var ikke tidligere straffet.

Niels Frank er også uforstående over for, hvorfor hverken politiet eller det krisecenter, som Elin også kort opholdt sig på i sin flugt fra Peter Møller Just, ikke oplyste familien om noget af det data, der findes på området.

- Hvis nogen havde fortalt os, at de første tre måneder efter en skilsmisse er de farligste for kvinden, så havde vi ageret på en helt anden måde, siger Niels Frank og fortsætter:

- Eller hvis vi havde fået at vide, at når man er socialt isoleret eller erklæret selvmordstruet, som Peter Møller Just var, så er man i fare for at begå et mord.

Kunne I selv have opsøgt den viden?

- Ja, det kunne vi jo, men det er jo de færreste, som tror, at partnerdrab er et emne, de bør læse op på, før det rent faktisk finder sted, siger Niels Frank.

Sydøstjyllands Politi skriver i et svar til TV 2, at de er pålagt tavshedspligt i forhold til deres dialog med Elin. De skriver også, at de lavede en vurdering af konfliktniveauet og sendte en patrulje, da de modtog opkaldet fra Hanne Møller. Den nåede ikke frem, inden Peter Møller Just dræbte sin hustru.

Sydøstjyllands Politi oplyser også, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) ikke har fundet grund til at undersøge politiets ageren på dagen nærmere.

Hårdt at mindes

Det første år efter Elins død står ikke skarpt for Søren Just. Han sov meget lidt, og hver gang han lukkede øjnene, gennemlevede han det, der var sket ude foran barndomshjemmet.

Han havde fantomsmerter i ryggen netop på det sted, hvor hans mor var blevet ramt. Og han følte, at han kunne mærke hagl, der gennemborede hans hoved, mens han kunne høre lydene af skuddet.

Søren Just synes, at det er svært at tale om sin mor.

- Det er stadig for hårdt at mindes. Selv alle hendes gode sider, siger han.

Og det kan være svært at besøge hendes gravsted.

- Det er så brutalt at se hendes navn på den sten. Og jeg tænker: "Hvor er det spild af liv". Når jeg står ved gravstedet, så kan jeg jo ikke forstå, at det er sket.

På gravstenen står der ikke Elin Frank Just. Der står Elin Frank Hansen. Hendes pigenavn. For i døden skal hun være helt fri af ham.

Peter Møller Just blev i foråret 2022 idømt 14 års fængsel i byretten i Horsens for drabet på Elin Frank Just. Peter Møller Just erklærede sig uskyldig og forklarede, at drabet var et uheld. Sagen blev anket til Landsretten, der stadfæstede dommen i december 2022.

Peter Møller Just er blevet forelagt udtalelserne i programmet og denne artikel. Via Kriminalforsorgen udtaler han:

"Jeg har ikke nogle kommentarer, når jeg ikke kan være til stede 1:1. Jeg ønsker bare at afsone i fred og ro."

Se TV 2-dokumentaren 'Hvorfor slog du vores mor ihjel?' tirsdag klokken 20.50 på TV 2 og på TV 2 Play allerede nu.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com