Mette Frederiksen: Danmark kan være på vej mod gradvis åbning efter påske

Men hvis danskerne tror, det hele er overstået og begynder at slå sig løs nu, tager de grueligt fejl, advarer statsministeren.

Det danske samfund kan være på vej mod en gradvis åbning.

Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde sent mandag eftermiddag.

- Hvis vi i de næste to uger hen over påsken står sammen, og hvis tallene fortsat er stabile over de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis stille og kontrolleret åbning på den anden side af påsken, siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen kommer på baggrund af den seneste tids tal for smittede, indlagte og døde, der giver Mette Frederiksen anledning til "forsigtig optimisme".

Der bliver fortsat flere indlagte og døde, men udviklingen viser, at stigningen er jævn og linær frem for som frygtet en eksplosiv stigning, som er set i lande som Italien og Spanien.

 
 

- Det er på ingen måde overstået

De seneste tal viser, at 77 danskere smittet med coronavirus har mistet livet, 533 er indlagt, af dem er 137 på intensiv og 119 i respirator. Der har været nervøsitet for, om sundhedsvæsnet kunne klare presset. Men på pressemødet forklarer Mette Frederiksen, at det ser ud til, at vi er på den blå og ikke den røde kurve:

 
 

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Seruminstitut, ser også fremgang.

- Epidemien er på ingen måde overstået, men vi kan se, at den er kommet mere under kontrol, siger Kåre Mølbak.

Han mener, at de foreløbigt positive tal skyldes, at myndighederne og regeringen har handlet "proaktivt" og iværksat restriktioner, inden det begyndte at løbe løbsk.

- Vi har været heldige, og vi har været kloge, siger Kåre Mølbak.

De nuværende restriktioner med eksempelvis skolelukninger og forsamlingsforbud på maksimalt ti personer gælder foreløbigt til efter påske.

En løftet pegefinger

Mette Frederiksen fortæller på pressemødet, at genåbningen af samfundet kan blive på en måde, hvor vi skal gå på arbejde og i skole på forskellige tidspunkter. Hun vil ikke for alvor blive konkret i forhold til, hvad der kan åbne først, men vil formentlig sige mere sidst på ugen.

Men hvis samfundet skal kunne åbnes gradvist efter påske, kræver det, at danskerne følger de restriktioner, som de ifølge statsministeren har været gode til indtil nu.

- Hvis vi ikke lykkes med at stå sammen og holde afstand. Hvis tallene stiger voldsomt. Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet, siger Mette Frederiksen.

Kåre Mølbak tilføjer, at det vil være "dybt uforsvarligt" at åbne samfundet fuldt op lige efter påske. Det skal ske gradvis, kontrolleret og kombineret med flere test, siger han.

Ældre og svage må vente

Hvor skoler og arbejdspladser måske snart kan begynde at skimte en genåbning, ser det mere vanskeligt ud for ældre og udsatte på eksempelvis plejehjem og institutioner, siger statsministeren.

- I må desværre indstille jer på at indrette jer på smitterisikoen nogen tid endnu. Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i denne tid.

Grænseåbninger er heller ikke umiddelbart på vej, lyder det fra statsministeren, der advarer mod at "hente smitte udefra".

Mange flere test

Mette Frederiksen lægger på pressemødet også op til, at der i samarbejde med civilsamfundet og virksomheder skal testes langt mere. Både for hvem der er syge, men der skal også testes i stor skala for, hvem der har været syge.

Sidstnævnte skal være med til at kortlægge, hvem der formentlig vil være immune over for smitte, men en test for antistoffer er ikke helt klar endnu.

- Det er nødvendigt for, at pårørende igen kan mødes, og arbejdspladserne kan åbnes, siger Mette Frederiksen.