Opfordring efter pres på testcentre - kun to grupper bør få PCR-test

Ventetiden på en PCR-test i blandt andet Fredericia, Esbjerg og Kolding er oppe på tre-fire dage, og det kan være problematisk, mener Allan Randrup Thomsen.

Flere og flere vil testes for coronavirus, og det skaber lange ventetider til PCR-test, nu hvor der igen skal bestilles tid i forvejen.

Lørdag var ventetiden på en PCR-test i blandt andet Fredericia, Esbjerg og Kolding oppe på tre-fire dage.

Men PCR-testene er slet ikke nødvendige for alle, lyder det i en opfordring fra myndighederne, der skal mindske køerne ved testcentrene.

- Har du symptomer eller er nærkontakt, så skal du altid tage en PCR-test. Men hvis du ikke har symptomer eller er nærkontakt, og for eksempel skal have en test for at få et grønt coronapas, så opfordrer vi til at tage en hurtigtest.

- Og det gælder særligt i den nuværende situation, hvor der er pres på i forhold til at få en PCR-test.

Sådan lyder det fra Lisbet Zilmer-Johns, som er direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, til sundhedsministeriets pressemøde fredag.

Hun forklarer, at man i øjeblikket oplever for lang ventetid nogle steder i landet, men at regionerne ligeledes arbejder på at bringe ventetiderne på PCR-test ned.

Risiko for, at folk ikke lader sig teste

De lange ventetider kan være problematiske, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

- Det er klart, at hvis folk føler, der ikke er kapacitet nok, kan vi risikere, at nogle afstår fra at lade sig teste. Det ville jo være uheldigt, siger han.

- Så det er klart, at man hele tiden skal følge med i, hvad ventetiderne er, og sikre sig, at de er indenfor det acceptable, siger Allan Randrup Thomsen.

Regeringens målsætning udfordret

De lange ventetider strider imod regeringens målsætning om, at 80 procent af alle borgere skal have adgang til en covid-19-test inden for 24 timer.

Af Testcenter Danmarks seneste opgørelse over vente- og svartider fremgår det, at dette tal seks ud af syv dage var lavere end 80 procent.

Over de seneste uger er testkapaciteten sat op fra 100.000 til snart 370.000 daglige test. Samtidig er der også sket en fordobling i antallet af teststeder, hvor der nu som minimum er et PCR- og et hurtigteststed i hver kommune.

- Vi følger hele tiden udviklingen i behovet for test, og vi har stadigvæk mulighed for at øge testudbuddet yderligere. Så når vi er færdig med den her opskalering til 370.000, så vil vi igen se på, om der er behov for at komme højere op, siger Lisbet Zilmer-Johns, direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, til pressemødet fredag.