Riis er færdig med cykelsporten – i dag fylder han rundt

Bjarne Riis har påbegyndt et nyt kapitel i Danmark. I dag fylder han 60 år.

Hvad i alverden skal man tale om med manden, der onsdag fylder 60 år, når der allerede er skrevet spalte op og spalte ned om ham, indleder jeg.

Bjarne Riis griner.

For vi kender historierne om den begejstring, som han på cyklen skabte i befolkningen, ligesom vi kender historierne om den enorme skuffelse, der fulgte, da løgnene greb om sig, og dopingskandalen var en realitet.

Derfor begyndte jeg hos nogle af dem, der kender ham bedst: hans sønner.

Èn fortalte om, at han er blevet blødere med årene og har fået mere ro i maven, men at der i den grad stadig er grænser for, hvad han gider at tale om og bruge tid på. Med andre ord var rådet vel nok: Det kan blive op ad bakke for dig, hvis ikke du finder på noget interessant.

En anden fortalte om at have observeret sin far fra sidelinjen, hvordan han har været helt nede med flaget mentalt, rejst sig og gentænkt sig selv.

Så hvad tænker Bjarne Riis egentlig selv om de betragtninger?

En ny karriere i spil

Det er ikke længe siden, at familien rykkede teltpælene op og flyttede fra Schweiz til Danmark. En af årsagerne var, at Bjarne Riis gerne ville være tættere på sine børn og børnebørn, men der var også en anden årsag, som fyldte lige så meget.

- Jeg kunne godt være blevet i Schweiz og have nydt udsigten over søen. Men jeg mener, at jeg har så meget at give endnu, og hvis jeg skulle udnytte det, skulle det være i Danmark, siger Bjarne Riis.

quote

Alt hvad jeg havde stillet op i, som havde fanget min interesse og min passion, var jeg blevet god til

Han taler om et nyt kapitel, der ikke har noget at gøre med cykelsporten. Den del er han ganske enkelt færdig med at beskæftige sig med på et professionelt plan.

- Jeg har ikke længere et behov for at fordybe mig og have de vildeste holdninger. Det kan jeg sagtens, hvis jeg skal, men det er ikke længere et must for mig.

Bjarne Riis indrømmede på et pressemøde tilbage i 2007, at han brugte doping fra 1993 til 1998.
Bjarne Riis indrømmede på et pressemøde tilbage i 2007, at han brugte doping fra 1993 til 1998.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nu jagter han i stedet en ny karriere som professionelt bestyrelsesmedlem, hvor han vil dele ud af de erfaringer, som han har fået af de mange år i cykelsporten som rytter, siden som sportsdirektør og holdejer.

- Jeg vil gerne bruge min erfaring inden for ledelse og prøve at være med til at skabe nye muligheder.

- Det er en stor del af mit liv at analysere; at tænke på, hvordan man kan optimere præstationen, og hvordan man kan optimere et team til at lave en bedre præstation. Jeg tror på, at det er noget, der kan overføres fra cykelsporten til erhvervslivet, fortæller han.

Succes i det hele

Er der ét ord, som Bjarne Riis bruger meget i løbet af vores samtale, er det analyse, analyse, analyse og analyse. Det føles, som om han kan finde plads til det i samtlige sætninger.

- Jeg kan ikke lade være med at analysere alle vegne. Hvis jeg ser min søn spille fodbold, eller hvis jeg ser sport på tv, analyserer jeg.

Hvad er det så, du lægger mærke til?

- Hvis det er fodbold, kan det være, hvordan de afleverer til hinanden, hvordan de løber for hinanden, hvordan de taler til hinanden, og hvordan de har respekt og udviser loyalitet.

- Jeg undrer mig tit over, at der ikke bliver gjort mere for at uddanne folk til at være et team. Det er noget, som jeg selv har haft meget fokus på, siger Bjarne Riis.

Derfor går en del af hans tid også på at se og analysere de sportsgrene, som han finder særligt interessante. Det er naturligvis fortsat cykling, men det er også golf, skiskydning og fodbold.

Han analyserer og analyserer.
Han analyserer og analyserer.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Golf er jo egentlig en underlig sport. Men jeg er meget fascineret af de bedste i verdens evne til at holde et ekstremt fokus.

- Skiskydning er fascinerende på grund af kombinationen af, at du skal være fysisk stærk, have god balance og en stærk mentalitet.

- Jeg ser fodbold, fordi jeg synes, at det er en fed sport. Det er nemt at gå til, fordi det er rimelig tilgængeligt, og jeg kan lide at observere mekanismerne.

Bjarne Riis meddeler hurtigt, at han kunne have set sig selv i samtlige af de ovennævnte sportsgrene.

Kunne du være blevet god til en af dem?

- Dem alle sammen.

Jeg griner. Det gør Bjarne Riis ikke. For han mener det.

- Det ved jeg bare, indleder han og uddyber:

- Alt hvad jeg havde stillet op i, som havde fanget min interesse og min passion, var jeg blevet god til. Det er jeg faktisk ikke i tvivl om.

- Jeg tror, det handler om, at jeg har det rigtige mindset til at gøre det, den rigtige indstilling og viljen til at gøre det, som jeg er passioneret for. Det kan man komme langt med, siger Bjarne Riis.

Teamet er altafgørende

Som samtalen skrider frem, begynder brikkerne at falde på plads; hvorfor Bjarne Riis mon taler med store bogstaver og interesserer sig så meget for vigtigheden af at bygge et godt team op.

Svaret synes at handle om mere end erfaring fra cykelsporten og jagten på bestyrelsesposter. For det er også et billede på hans egen kamp med sindet.

Præcist hvor mange år, det egentlig har været, har han mistet overblikket over. Det er også ligegyldigt. Han ved bare, at det var en kamp i mange år, og at det har sat sig og for ham understreget vigtigheden af netop at være et team.

Bjarne Riis vil bruge sine erfaringer fra cykelsporten i erhvervslivet.
Bjarne Riis vil bruge sine erfaringer fra cykelsporten i erhvervslivet.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

- Jeg tror ikke, at det kan undgås, at hvis man er igennem svære perioder, at man ser ting på en anden måde. Erfaring ud fra erfaring.

- Når alt går godt, er livet det nemmeste i hele verden, men det er tit, når der er modvind, at vi lærer noget. Vi lærer af de svære tider. Det er hårdt, og det har været et helvede at være i for mig til tider. Men det er en del af livet nogle gange.

Hvad er det, som de perioder har lært dig?

- Jeg har lært at kæmpe og vide, hvad der skal til, når du er i modgang for at komme om på den anden side igen. Dér er det vigtigt, at du har et team omkring dig.

- Det er derfor, at jeg har så meget fokus på, at man skal være et team. For det er vigtigt, at man er der for hinanden. Man skal bare være der for hinanden, og i en familie er man i den grad også et team. Det har vi formået at være i min familie.

Meget at ærgre sig over

Bjarne Riis vil nu godt give en af sine sønner ret i, at han er nået til et punkt, hvor der er kommet mere ro i maven.

Men det er skam ikke noget, som han vil tilskrive sin alder.

- Det har jo egentlig ikke noget med alderen at gøre. Det er noget, som man skaber selv. Alder er ikke nogen hindring for at stresse sig selv.

Men er du blevet mindre stresset?

- Ja, absolut. Men det er ud fra nogle valg, som vi har taget som familie, siger Bjarne Riis og understreger, at det ikke har noget at gøre med hans beslutning om at erklære sig færdig med cykelsporten.

Når han ser tilbage på sine 60 år på kloden, er der selvsagt ting, der ærgrer ham.

- Der er masser af ting, som jeg gerne ville have gjort anderledes. Men jeg kan ikke gøre noget ved det. Det er for sent, slutter Bjarne Riis.