Irmgard Balle

Fru Balle er 105 år og takker stjernerne for hver dag, hun lever

105-årige Irmgard Balle fra Vejle har fundet ud af, hvordan hun undgår at lade sig begrænse af sin alder og aldrig føler sig hverken ensom eller optaget af, hvad andre måtte tænke om hende.

Opdatering: Denne historie er fra 31. marts 2023. Artiklen er genudgivet den 20. oktober i anledning af Irmgard Helene Balles 105 års fødselsdag. Ned gennem artiklen er der henvist til, at Irmgard Balle er 104 år, men det er netop, fordi hun i foråret 2023 kiggede frem mod sin 105 års fødselsdag.

- Det er kun mænd, der har kræfter til at dreje proppen, så Fru Balle har fundet på den måde her.

Irmgard Helene Balle omtaler sig selv i tredjeperson, idet hun sætter rørtangens kæber om champagneflaskens prop.

Med et greb om det røde håndtag skal hun blot vride håndleddet for at vrikke proppen ud.

- Smart, ikke også?

Irmgard Balle har lagt sablen på hylden og bruger nu sin rørtang, når hun skal lirke proppen ud af champagneflasken.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Til sin 100-års fødselsdag fik Irmgard Balle en champagnesabel. Med den har hun åbnet adskillige champagneflasker, for hver gang hun inviterer gæster på besøg, begynder hun med den boblende væske.

- Det sætter mundtøjet i sving, og man får lyst til at snakke, forklarer hun, men tilføjer så, at der på flaskens etiket nu står ‘nul’ i stedet for de sædvanlige 11 procent. Balancen er nemlig ikke, hvad den har været.

Irmgard Balle synes, at snakken går meget nemmere, når man begynder med et glas champagne, og det er netop vigtigt at kunne snakke sammen. Både om de gode, men også om de svære ting i livet.
Foto: Camilla Villefrance Selch, TV SYD

I sit computerværelse henter Irmgard bakken med champagneglas. Ligesom de to flasker, der altid er på køl, står bakken med glas også altid klar.

- Så skal vi skænke cirka trekvart.

Hemmeligheden

Det er dog hverken sabel eller procenter, der gør, at Irmgard Balle kan byde på champagne i en alder af 104 år.

quote

Den indre glæde. At du er glad indvendigt og har livsvilje, livsglæde og livskvalitet. Det er det vigtigste

Irmgard Balle

Adskillige journalister har allerede spurgt til hendes hemmelighed. Spørgsmål der alle forsøger at afdække, hvordan man lykkedes med at blive 104 år.

Alder er dog nok noget af det sidste, Irmgard Balle tænker på.

- Det er utrolig vigtigt, at man får talt sammen, og at vi i fællesskab snakker om vores liv, understreger Irmgard Balle, som altid er klar til at lytte, når et familiemedlem eller en ven kommer til hende.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Hver morgen ringer vækkeuret klokken seks. Aftenen forinden har hun presset to appelsiner, som står klar i et glas på hendes natbord. Når hun har drukket sin juice, laver hun yoga efter et program, som hun selv har sammensat.

- Jeg kan ligge på ryggen, tage fat i mine storetæer og strække benene helt ud. Så tager jeg fat med hænderne under mine knæ og vugger frem og tilbage. Det sætter ryghvirvlerne og lænden på plads, forklarer hun og tillægger øvelserne æren for, at hun ingen smerter har og frit kan bevæge sig.

quote

Kærlighed er mange forskellige ting, men for hver af dem er de blevet dybere med alderen

Irmgard Balle

Fra sin treværelses lejlighed i Vejle, hvor hun bor alene, tager hun bussen til Bredballe Centret, når hun skal gøre sine indkøb, ligesom hun sørger for den ugentlige rengøring og tøjvask.

Irmgard Balle fra Vejle er 104 år. Hun dyrker yoga, læser avis og drikker champagne.
Irmgard Balle er ikke alderspræsident i Vejle Kommune. Der er to andre kvinder på 104 år og en enkelt kvinde på 108 år. Den ældste person i Danmark er lige nu en kvinde på 109 år.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Hemmeligheden bag? Den er simpel, mener Irmgard:

- Den indre glæde. At du er glad indvendigt og har livsvilje, livsglæde og livskvalitet. Det er det vigtigste. At være glad for at være til. Jeg har kendt nogle, som var negative, og de blev ikke så gamle, så det har stor betydning, hvordan man føler sig indvendigt.

En skovbund med anemoner

Efter sine øvelser på yogamåtten smører Irmgard et stykke rugbrød med smør og ost. Hun skænker en kop te og sætter sig i sin stol og kigger ud.

- Så mediterer jeg og er glad for denne dag. Jeg tilrettelægger også det, som jeg gerne vil nå i løbet af dagen, og hvis jeg når det hele, er jeg meget taknemmelig, fortæller hun.

Der er noget, Irmgard Balle fortryder i sit liv, men det holder hun for sig selv. - Det at være menneske er både at gøre positive ting, men det er også at fejle. Det har man lov til som menneske, siger hun.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Taknemmelighed har en særlig plads i Irmgards hverdag. Til tider indrømmer hun at føle sig gammel, men straks efter erstatter hun følelsen af glæde. Glæde og taknemmelighed over at være til.

- Jeg har den indre glæde over at være til stadigvæk. En glæde som jeg mærker hver dag. For eksempel når kalenderen lakker mod påske, og jeg ser skovbunden blive hvid af anemoner.

Irmgard Balle fra Vejle er 104 år. Hun dyrker yoga, læser avis og drikker champagne.
Når mennesker er positivt stemt over for Irmgard Balle, så behøver hun ikke mere. - Jeg gør mig ikke umage for at behage. Jeg er, som jeg er. Så må de tage mig, som jeg er, siger hun.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Det er også hendes valg om at se glæden i livet, der gør, at hun aldrig føler sig ensom. Ligesom med alderdommen kan hun nogle gange føle sig alene, men det er aldrig ensomhed.

- Der er altid noget godt, jeg kan give mig til. Min søn ringer til mig hver søndag, Jyllands-Posten bliver leveret i weekenden, og alle hverdage er optaget med gøremål, for jeg passer jo mit hus selv. Og så er der min veninde her i opgangen, som sender mails og spørger, hvornår vi igen skal mødes eller på indkøb, og jeg kan til enhver tid ringe til hende, uden jeg føler, at jeg ulejliger hende.

Størst af alt er kærlighed

Glæden og taknemmeligheden i Irmgard Balles liv er kun overgået af kærlighed.

- Kærlighed til dem, jeg har levet sammen med. Til det barn, jeg har født. Til mit barnebarn. Til de mennesker, som jeg er tæt på, og til mine venner. Så kærlighed er mange forskellige ting, men for hver af dem er de blevet dybere med alderen.

quote

Jeg har haft en ægte kærlighed og en sensommerkærlighed, og sådan en sensommerkærlighed kan være helt skøn

Irmgard Balle

Sin første store kærlighed mødte hun i 1947. Hendes søster var gift med en mand, som var gartner, og han havde en kollega, som havde en bror. Aage.

- Vi kom til at sidde ved siden af hinanden under en middag, og jeg husker, hvordan han tog mig i hånden. Han havde så stor, dejlig og varm en hånd. Jeg var 25 år dengang, så jeg trængte nok til at finde den rigtige mand, og det følte jeg, at han var.

Irmgard Balle nåede at opleve to store kærligheder i sit liv.
Irmgard Balle flyttede til Vejle med sin mand i 1956, hvor han fik arbejde som revisor, og hun tog forskellige kontorjobs.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Irmgard og Aage holdt hinanden i hånden i 47 år, indtil han døde i 1993.

Ti år senere mødte hun Johannes, som var 12 år yngre end hende.

- Jeg har haft en ægte kærlighed og en sensommerkærlighed, og sådan en sensommerkærlighed kan være helt skøn, fortæller hun og svarer så prompte på spørgsmålet om, hvorvidt hun savner at have en mand i sit liv:

- Nej, jeg har så travlt med alt det, jeg skal nå. Jeg har slet ikke tid.

Irmgard Balle fra Vejle er 104 år. Hun dyrker yoga, læser avis og drikker champagne.
Irmgard Balle fik sammen med sin mand en søn, Mogens. I dag har hun også et barnebarn.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Et sandkorn fra Dueodde

Travlheden i Irmgard Balles liv handler ikke om de trivielle gøremål i hverdagen eller om teaterforestillinger, museumsbesøg og udlandsrejser, som i mange år har fyldt hendes kalender.

Det handler om den dag, hvor det hele er slut.

- Jeg tænkte ikke særligt over at være fyldt 104. Jeg ville bare gerne invitere min familie og venner og gøre det ekstra flot, for jeg så det, som den sidste gang jeg kunne holde en fest. Man ved jo aldrig, siger hun.

Irmgard Balle fra Vejle er 104 år. Hun dyrker yoga, læser avis og drikker champagne.
Irmgard Balle fejrede sin 104-års fødselsdag i Slotsstalden på Tirsbæk Gods. Her havde hun sørget for en ekstra fornem middag til sine gæster, som hun ønskede at forkæle som tak for mange gode stunder sammen.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Det er ikke, fordi Irmgard ikke gerne vil kunne fejre sin 105 års fødselsdag 20. oktober, men hun er bevidst om sin egen skrøbelighed.

quote

Jeg ser mig selv som en del af det store univers, så det er naturligt, at jeg skal herfra en dag

Irmgard Balle

- En af mine veninder gennem 70 år fik pludselig en hjerneblødning. Sådan noget, forestiller jeg mig, også kan ske for mig, siger hun og fortæller, hvordan hun allerede er begyndt at rydde ud i sit hjem.

Irmgard Balle fra Vejle er 104 år. Hun dyrker yoga, læser avis og drikker champagne.
I sin lejlighed har Irmgard Balle et værelse, som hun kalder 'computerværelset'. Som 87-årig fik hun en computer, og den bruger hun stadig flittigt til at følge med i sin families liv blandt andet på Facebook.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Det er en pragmatisk tilgang til virkeligheden og et ønske om, at hendes nærmeste familie ikke skal tage sig af alt for meget, når hun en dag er taget herfra.

- Jeg tænker mest på dem og det, de skal igennem, når jeg ikke er her mere. Det kræver meget tid og forberedelse, når et familiemedlem går bort, og jeg håber, at jeg går bort på et tidspunkt, hvor min søn har tid til at ordne tingene, siger hun og tilføjer med samme munterhed i stemmen:

- Man er tilbøjelige til at samle på ting, og jeg har ganske enkelt for meget af nogle ting, som jeg aldrig bruger. Blandt andet beklædning. Det samme havde min mor. Jeg var med til at opløse hendes bo, så jeg ved, hvad det vil sige.

Irmgard Balle husker mange ting fra sin barndom og opvækst, og det har givet hende lyst til at nedfælde sine erindringer. Når hun en dag har skrevet færdigt, vil hendes søn printe et hæfte, som kan komme familien og de næste generationer til gode.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Døden er ikke noget, der skræmmer Irmgard. Hun mener, det skyldes, at hun ser tingene i et perspektiv, hvor hun ikke selv fylder ret meget. Det er med hendes egne ord ‘ikke hende selv eller småting, der betyder så meget’.

quote

Så længe man bliver husket, så længe er man ikke helt borte

Irmgard Balle

- Jeg ser mig selv som en del af det store univers, så det er naturligt, at jeg skal herfra en dag, og i det store univers fylder jeg ikke engang så meget som et sandkorn. Og det er et sandkorn fra Dueodde, for det er de mindste.

En sidste tak

Det vigtigste for Irmgard Balle, når hun tænker på døden, er, at hun bliver husket af sin familie og sine venner.

- Så længe man bliver husket, så længe er man ikke helt borte, selvom man er gået bort. Så er man stadig i folks tanker og stadig til stede, når der bliver talt om en.

Irmgard Balle fra Vejle er 104 år. Hun dyrker yoga, læser avis og drikker champagne.
Irmgard Balle har læst teologi for lægfolk og tog voksenpædagogisk grundkursus, og med den baggrund oprettede hun i 1981 en studiekreds i Bredballe, der eksisterede i 25 år.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Trods ønsket om at blive husket er det ikke ønsket om at have gjort stort indtryk i verden, der har drevet Irmgard i hendes 104 år.

Det er det stadig ikke, når hun med sin te og ostemad sætter intentionen for dagen, ligesom det heller ikke er den tanke, der fylder i hendes sind, når hun hver aften som det sidste inden sengetid står i døråbningen til sin terrasse og kigger mod himlen.

Her forestiller hun sig en almægtig magt deroppe blandt stjernerne og siger tak for denne dag. Tak, fordi hun fik lov at opleve endnu en dag.