Politiet styrker indsatsen i grænseområdet
Rigspolitiet har i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi og PET besluttet at intensivere indsatsen ved den dansk-tyske grænse.
Der sker på baggrund af de seneste dages hændelser i København og Stockholm, hvor blandt andet to svenske statsborgere er sigtet for terror.
- Den seneste udvikling bekræfter desværre, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Vi følger den nuværende situation tæt, vurderer betydningen for det samlede trusselsbillede og iværksætter løbende de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, siger chefpolitiinspektør i Rigspolitiet Peter Ekebjærg i en pressemeddelelse.
Den styrkede politiindsats sker i samarbejde med en række politikredse, og har fokus på at forebygge og forhindre personfarlig kriminalitet og vil blive gennemført ved stikprøvevis kontrol af køretøjer og indrejsende på grænserne mod Sverige og Tyskland.
Der er tale om en midlertidig indsats, som politiet vil evaluere løbende.
Studieboom skaber behov for flere boligere
Sønderborg Kommune knokler for at følge med efterspørgslen på studieboliger. Nu skal et gammelt vandrehjem tages i brug.
Sønderborg står over for en stigende efterspørgsel af studieboliger, da flere studerende søger mod byen.
Det oplevede Alen Imamovič fra Slovakiet, da han søgte om studiebolig i maj.
- Jeg blev ikke tilbudt en bolig før den 12. august, og jeg blev kun tilbudt én bolig, selvom jeg havde skrevet mig op til omkring 35 boliger, siger Alen Imamovic, der til dagligt læser økonomi på Syddansk Universitet.
Alen Imamovič takkede ja til boligen i Broager, som ligger 35 minutter fra Syddansk Universitet i Sønderborg med offentlig transport.
- Jeg har sommetider undervisning, der først slutter klokken 20.00 om aftenen, og så skal jeg skynde mig at nå bussen. Hvis ikke jeg når den, så skal jeg vente to timer på den næste, siger Alen Imamovič.
I øjeblikket er der cirka 1.300 studerende på Syddansk Universitet (SDU) i Sønderborg, men universitetet forventer, at antallet vil mere end fordoble frem mod 2028.
Ifølge prognoser, udarbejdet af SDU, vil der derfor mangle omkring 800 studieboliger i kommunen om fire år, hvilket har sat kommunen i gang med at finde løsninger.
Vandrehjem til salg
For at imødekomme det voksende behov for studieboliger har Sønderborg Kommune besluttet at købe det gamle vandrerhjem, der netop har været til salg.
- På den korte bane vil det blive indrettet til kollegieværelser, for det er det, vi helt akut mangler. Vi arbejder hen mod næste års studieoptag igen, og der skal vi være klar med flere boliger i Sønderborg, siger borgmester Erik Lorentzen (A).
Kommunen overtager vandrehjemmet til en værdi af 14,7 millioner kroner på mandag, og planen er at oprette 60 nye boliger til studerende.
Selvom købet af vandrehjemmet ikke løser boligmanglen i byen, så er det et lille plaster på såret.
- Vi følger det her tæt, og gør hvad vi kan, for at alle kan få tag over hovedet, siger Erik Lorentzen.
Det er ikke første gang vandrehjemmet lander i kommunale hænder. De ejede det fra 1987 indtil 2004.
Ny plan om Nørager
I jagten på studieboliger, har kommunen for nylig undersøgt, om de nedrivningstruede lejligheder i området Nørager kunne omdannes til 540 studieboliger.
Den plan er nu lagt på hylden, da økonomien ikke kan hænge sammen. Omdannelsen af boligerne i Nørager havde ellers hjulpet gevaldigt på boligudfordringerne.
- Det er selvfølgelig en ærgerlig situation, men vi arbejder på en plan B, fortæller Erik Lorentzen.
Den nye plan indebærer at kun nogle af bygninger i Nørager skal omdannes til studieboliger. Kommunen har dermed skruet ned for bolig-blusset i området, og håber derfor på at økonomien følger trop.
- Vi må bare erkende, at økonomien ikke er til det, men forhåbentlig bliver den nye plan stemt igennem af alle parter, siger borgmesteren.
Der har tidligere været planer om at nedrive 10 af boligblokkene for at gøre plads til nye rækkehuse. Den plan er nu også sat i bero.
Langt væk hjemmefra
Selvom Alen Imamovič havde drømt om en bolig tættere på universitet, så føler han sig meget heldig.
- Nogen af mine venner fik tilbudt bolig i Kolding, fordi der ikke var andet. Jeg har også nogen venner, som bor i Nordborg, hvilket også er ret langt væk. Så jeg føler mig faktisk meget heldig, siger Alen Imamovič.
Per Boysen, som er bestyrelsesformand for Studiebolig Syd, fortæller, at flere studerende har måttet finde alternative boligløsninger i en periode.
- Det er sådan, at de studerende må blive boende i tre måneder efter endt uddannelse, og det næste semester starter to måneder efter. Derfor er der nogen studerende, der har måtte bo på campingpladser eller andre steder i en periode, inden de kan komme ind på et kollegie eller i en studiebolig, siger han.
På trods af boligsituationen i Sønderborg, så er Alen Imamovic glad for sit ophold i Danmark.
- Jeg overvejer at bliver her, når jeg er færdig med at studere. Jeg elsker at være her, siger han.