Zlatan hjælper Danmarks landshold

Firmaet i Vejle analyserer de danske modstandere ved EM for Kasper Hjulmand. Små marginaler kan afgøre tætte kampe.

Han hedder Zlatan, ligesom det svenske fodboldikon. Og som sin navnebror kan Zlatan Garcevic afgøre kampe. 

Han er konsulent i Vejlefirmaet CogniTech, som leverer data om Danmarks modstandere ved EM i fodbold. Blandt andet om Belgien, som torsdag spiller mod Danmark i Parken.

- Vi leverer alle de små ting, der øger muligheden for succes. Det afhænger jo meget af, at man kender sin modstander. Hvis man gør det, er man selvfølgelig bedre rustet, siger Zlatan Garcevic. 

ZLATAN HJÆLPER DANMARK.transfer.Copy.01
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen, TV SYD

Hjulmands ønske

DBU har brugt dataanalyse i flere år, men det har været meget tidskrævende, fordi folk skulle sidde manuelt og notere, hvad der skete i kampene.

quote

Det kræver højst to klik, og man kan klikke på videobidder, der viser, hvad modstanderne gør.

Zlatan Garcevic, konsulent hos CogniTech.

Landstræner Kasper Hjulmand har efterspurgt en mere hurtig og overskuelig måde at analysere på. Det har han fået med det nye it-værktøj.

- Vi samler information fra de seneste seks-syv kampe om, hvordan de andre landshold har afviklet hjørnespark, frispark, målspark og straffespark med mere. Dermed sparer vi landsholdet for meget arbejde. Det kræver højst to klik, og man kan klikke på videobidder, der viser, hvad modstanderne gør, fortæller Zlatan Garcevic.

Andre landshold

CogniTech løser opgaven sammen med it-giganten IBM. Målet er, at det nye analyseredskab også skal bruges til Danmarks damelandhold og ungdomslandshold.

quote

Bolden er rund og alt kan ske, sådan er dét. Men vi kan finde de små marginaler, de små hemmeligheder, der ligger i data, som måske kan gå hen at blive afgørende.

Zlatan Garcevic, konsulent hos CogniTech.

Men lige nu er al fokus på EM-slutrunden, og DBU's trænerteamet har mange spørgsmål om Belgien og andre modstandere.

- Hvor mange pasninger har de lavet i de sidste seks kampe? Hvordan fordeler det sig på banen? Hvem fra, hvem afleverer de til? Er det en farlig aflevering, eller er det en simpel aflevering? Det er den slags ting, vi har forsøgt at samle, siger Zlatan Garcevic.

Fakta og følelser

Han anerkender, at fodbold også rummer følelser og tilfældigheder. Og nogle gange er modstanderne bare bedre.

- Bolden er rund og alt kan ske, sådan er dét. Men vi kan finde de små marginaler, de små hemmeligheder, der ligger i data, som måske kan gå hen at blive afgørende. Det giver de bedst muligheder, inden vi går ind til en kamp. Så lægger man taktik ud fra fakta og ikke ud fra formodninger, siger Zlatan Garcevic, som tipper 2-0 til Danmark.