Rikke - Kopi

12-årig var en kamp at sende i skole, indtil virkeligheden gik op for familien

Mobning var hverdagen for 12-årige Rikke Nielsen, indtil hun kom på julemærkehjem, hvor hun lærte, at hun er god nok, som hun er.

12-årige Rikke Nielsen er blevet mobbet det meste af sit skoleliv. Ikke på den gammeldags måde, hvor hun er blevet kaldt øgenavne eller alverdens grimme ting. Men på en måde, der langsomt pillede selvværd ud af skolepigen fra Løgumkloster.

Når der var gruppearbejde i skolen, var der aldrig nogen, der meldte sig til at være sammen med Rikke. Hvis hun i frikvarteret forsøgte at komme i kontakt med de andre piger, følte hun, at de rullede øjne af hende, vendte hende ryggen og måske endda hviskede om hende.

Hun havde ingen venner. Hun følte sig udenfor fællesskabet. Og hun var ensom.

Rikke Nielsen oplevede, at pigerne i hendes klasse vendte øjne af hende, når hun snakkede til dem.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

- Jeg føler mig anderledes. Men jeg er bare ikke ligeglad med, hvad andre synes om mig. Jeg vil bare gerne have, at alle andre synes, jeg er sød, sagde hun dengang. 

Mobning blev til slag

Mobningen eskalerede op gennem klasserne. Og Rikkes mor Gith Nielsen kunne godt fornemme, at hendes stille pige blev mere og mere ked af at gå i skole. Hver dag var en kamp at få hende afsted. Og i dag fortryder Gith da også, at hun ikke reagerede noget før.

- Nogle gange begyndte hun at græde, lige når hun kom ud af skolen og så mig. Men vi slog det hen, og vi blev ved med at presse hende til at gå i skole, fortæller Gith Nielsen.

Det var først, da Rikke efter skole i 5. klasse en dag fortalte, at mobningen havde udviklet sig til fysisk vold, at hendes forældre reagerede. Rikke og hendes klassekammerater havde været på tur med skolen, og hun var blevet slået med grene. Det blev hendes sidste skoledag på den skole.

Det var pigerne i klassen, der var efter Rikke. Udover episoden hvor hun blev slået med grene, kom hun også hjem og fortalte, at hun var blevet sparket og hoppet på.
Det var pigerne i klassen, der var efter Rikke. Udover episoden hvor hun blev slået med grene, kom hun også hjem og fortalte, at hun var blevet sparket og hoppet på.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

"Jeg ville steppe op i mit liv"

Rikke startede på en ny og mindre skole, men oplevelserne fra den gamle skole sad stadig i hende. Den 11-årige pige havde oplevet så mange afvisninger, at hun ikke troede på, at de andre børn ville hende. Og derfor holdt hun sig ofte for sig selv og ventede på, at de andre børn skulle tage hende med i fællesskabet.

Rikke Nielsens selvværd og selvtillid var væk. Der skulle ske noget ekstraordinært, for at skolepigen Rikke kunne få troen på sig selv tilbage. Sammen tog familien til et åbent hus-arrangement på Julemærkehjemmet Fjordmark i Kruså.

Et julemærkehjem er sted for børn, der ikke trives i hverdagen. Enten fordi de føler sig udenfor fællesskabet, har været udsat for mobning eller på anden måde føler sig forkerte.

Lige i underkanten af 1.000 børn i Danmark får årligt hjælp på et julemærkehjem. TV SYD har i programserien "Julemærkehjemmet Fjordmark" fulgt fire børn, der alle har følt sig ensomme og udenfor fællesskabet af forskellige årsager. 

Ingen børn skal stå udenfor fællesskabet

Julemærkehjemmene er for børn, der ikke trives, fordi de føler sig udenfor fællesskabet, har været udsat for mobning eller på anden måde føler sig forkerte.  

Et julemærkehjem fungerer som en privat døgninstitution, hvor børn bor, lever og går i skole. Et ophold varer ti uger og sker i samarbejde med børnenes familie, skole og kommunen.  

Julemærkehjemmenes opgave er igennem en tryg hverdag at fremme børnenes fysiske og mentale sundhed. Og at give børnene en oplevelse af glæde og værdighed, så de fremadrettet føles sig rustede til at indgå i fællesskabet igen.  

På Fjordmark gjorde især én pige indtryk på Rikke og hendes forældre. Pigens historie mindede fuldstændigt om Rikkes. Med mobning, udelukkelse fra fællesskabet, ensomhed og ingen tro på sig selv. Og da tog den dengang 11-årige pige en beslutning.

- Jeg ville steppe op i mit liv. Jeg ville gøre noget, fortæller Rikke Nielsen.  

Mange tror, at julemærkehjem kun er for overvægtige børn. Sådan er det ikke længere. Men under børnenes ophold er der også fokus på sundhed, kost og motion.
Mange tror, at julemærkehjem kun er for overvægtige børn. Sådan er det ikke længere. Men under børnenes ophold er der også fokus på sundhed, kost og motion som en del af deres trivsel.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

I oktober måned sidste år flyttede hun ind på Julemærkehjemmet Fjordmark. Her skulle hun bo i ti uger. Ti uger uden sine forældre, men sammen med 29 andre børn, som alle havde brug for hjælp til at finde troen på sig selv og livet igen.

Julemærkehjemmet Fjordmark

Julemærkehjemmet Fjordmark er det ældste af de fem nuværende julemærkehjem i Danmark.   

Der går årligt 150 børn på Fjordmark, som lige nu har otte måneders ventetid. 

Julemærkehjemmet ligger i en gammel villa med adgang til grønne områder og udsigt ned over Flensborg Fjord. Hjemmet har egen idrætshal og faciliteter til udendørs leg og motion.  

Der er plads til 30 børn i alderen 7 til 14 år. Børnene er delt op i tre hold á ti og bor på værelser med plads til fire børn. Et ophold varer 10 uger, hvor børnene lever og går i skole på hjemmet i hverdagene og er hjemme hos familien i weekenderne.  

Rikkes store ønske med opholdet var at blive mere social, at få venner og ikke mindst at lære at stå op for sig selv.

Og selvom det indimellem var svært at undvære mor og far, så var der så mange andre gode oplevelser og mennesker omkring Rikke, at hun allerede efter et par uger kunne mærke en forandring. Hun oplevede, at der var andre mennesker, som gerne ville hende.

- Jeg følte endelig, at jeg havde venner og folk, der gad mig, fortæller Rikke, som derfor også kunne mærke troen på sig selv komme tilbage. 

Når børnene kom tilbage til Fjordmark efter en weekend hjemme hos familien, var der altid en varm velkomst, fortæller Rikkes mor. En søndag havde Rikke en blazerjakke på, fordi familien havde været til fødselsdag. Og her var en dreng, som udbrød, ”ej Rikke, du ligner en hel præsident”, fordi han syntes, hun var flot. Den slags ros havde Rikke aldrig hørt før, og ifølge hendes mor voksede hun lige et par meter.
Når børnene kom tilbage til Fjordmark efter en weekend hjemme hos familien, var der altid en varm velkomst, fortæller Rikkes mor. En søndag havde Rikke en blazerjakke på, fordi familien havde været til fødselsdag. Og her var en dreng, som udbrød, ”ej Rikke, du ligner en hel præsident”, fordi han syntes, hun var flot. Den slags ros havde Rikke aldrig hørt før, og ifølge hendes mor voksede hun lige et par meter.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

Rikkes mor Gith oplevede, hvordan hendes datter fik den ene succesoplevelse efter den anden. Hele familien mærkede, at Rikke voksede af den tryghed og tillid hun fik fra såvel de voksne som de andre børn på julemærkehjemmet.

- På skolen oplevede vi tit, at der ikke var nogen, der gad sige godmorgen. På julemærkehjemmet nåede vi lige to skridt ind, før en masse børn kom flyvende og krammede hende, fortæller Gith Nielsen.

Efter de ti uger var det en pige med mere tro på sig selv og med venner for livet, som flyttede hjem igen.

- På mine ti uger har jeg lært, at lige meget hvad skal man tænke positivt. Og man er god til alt muligt. Jeg er faktisk virkelig stolt over mig selv, at jeg er kommet så langt, sagde hun umiddelbart 

Stærk pige, der kan sige fra

Det er nu omkring et halvt år siden, Rikkes ophold på Fjordmark blev afsluttet. Hun har stadig kontakt med flere af de andre børn fra julemærkehjemmet, ligesom hun har fået nye venner igennem et billedkunsthold, hun går på.

Rikke siger selv, at hun har fået mere selvtillid de fleste dage, og hun prøver i højere grad at være ligeglad med, hvad andre tænker om hende.

Tidligere var det svært for Rikke at sige højt, at hun var ensom og gerne ville have flere venner. På julemærkehjemmet lærte hun at sige den slags mere følsomme ting højt.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

Hjemme kan de også mærke, at deres 12-årige pige tror mere på sig selv.

- Personligt er hun mere stærk. Hun kan godt sige fra nu. Hvis vi førhen sagde noget, så gjorde hun det. Vi ser noget identitet og personlighed. Det kan ikke beskrives, hvor stolte vi er af hende. Jeg får helt tårer i øjnene, siger Gith Nielsen om sin datters udvikling.

Tilbage i virkeligheden var alt ved det gamle

Omgivelserne kan hverken Rikke eller hendes forældre dog styre. Og selvom Rikke kom tilbage med gåpåmod, havde intet ændret sig på skolen. Det viste sig allerede i løbet af første uge, hvor PPR (Psykologisk Pædagogisk Rådgivning som er et kommunalt tilbud til forældre og lærere) overværede Rikke i klassen. De så, hvordan de andre piger stadig vendte ryggen til Rikke og ikke gad svare hende. Og så var hun tilbage i den gamle rutine med at sætte sig alene med en bog. Derfor tog Rikkes forældre en beslutning.

- Nu ville vi gerne have ro i hjemmet, og Rikke skulle ikke igennem mere. Derfor tog vi hende ud af skolen, siger Gith Nielsen.

I dag går Rikke i en onlineskole indtil august, hvor hun starter på overbygningsskolen på Tønder Distriktsskole. 

På Tønder Distriktsskole samles alle elever fra de små skoler i området. Derfor skal der dannes nye relationer, og det er Rikke helt klar på. Faktisk glæder hun sig til at starte på en frisk i 7. klasse.
På Tønder Distriktsskole samles alle elever fra de små skoler i området. Derfor skal der dannes nye relationer, og det er Rikke helt klar på. Faktisk glæder hun sig til at starte på en frisk i 7. klasse.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

Alle kan ansøge

Alle forældre/værger kan ansøge digitalt om et ophold til deres barn.

I samarbejde med julemærkehjemmenes eksterne lægefaglige visitator er det forstanderne på julemærkehjemmene, der vurderer, om et ophold på Julemærkehjem er det rigtige tilbud for det enkelte barn, 

Et ti ugers ophold på et julemærkehjem koster 95.730 kroner pr. barn. Det er dog gratis for barnet og familien.  

I begyndelsen blev hjemmene udelukkende finansieret gennem salg af julemærker. I dag dækker salg af julemærker kun 5 procent af indtægterne. 2,7 procent kommer fra offentlig støtte, mens resten af finansieringen sker via indsamlede midler samt gaver og bidrag fra private, fonde og virksomheder. 

Du kan se, hvordan Rikke og de øvrige børn, hun var på Julemærkehjemmet Fjordmark med, oplevede opholdet, og hvad det gjorde ved dem på TV SYD PLAY i programserien "Julemærkehjemmet Fjordmark"