Claudia åbner ny café for at hjælpe andre psykisk sårbare

Claudia Baun Schmidt har borderline og angst. I forlængelse af sine diagnoser oplever hun i høj grad ensomhed. Derfor har hun sammen med sin mor startet et nyt cafétilbud i samarbejde med SIND Aabenraa, der skal hjælpe sårbare og ensomme unge.

Hun skal stadig lære at leve med det. Claudia Baun Schmidt blev nemlig diagnosticeret med angst og borderline for bare to år siden.

I forbindelse med sine diagnoser er der særligt en ting, som hun finder svært.

- Hvis jeg skal ud at møde nogle nye mennesker, så kommer angsten, siger Claudia Baun Schmidt.

Hun oplever både hos sig selv og hos andre psykisk sårbare, at ensomheden fylder en del. Derfor har hun i samarbejde med sin mor, Mette Schmidt, og i samarbejde med SIND Aabenraa besluttet sig for at åbne et nyt cafétilbud i Aabenraa, der skal hjælpe sårbare og ensomme borgere ud af ensomheden.

Mette Schmidt er frivillig ved SIND Aabenraa.
Mette Schmidt er frivillig ved SIND Aabenraa.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

- Mange psykisk sårbare er jo ensomme. Det er de, fordi de har det socialt svært, og de har svært ved at være ude blandt andre, siger Mette Schmidt, der udover at være mor til Claudia, også er frivillig i SIND Aabenraa.

Brætspil og kreativitet skal modarbejde ensomhed

Frivilligcenter Aabenraa og SIND Aabenraa slog dørene op til den nye café søndag eftermiddag med musik, lidt godt til ganen og velkomsttale ved formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Jan Køpke Christensen.

Caféen har første officielle åbningsdag onsdag den 19. oktober.

Det nye cafétilbud er for alle - diagnose eller ej - der gerne vil mødes med andre i et hyggeligt fællesskab, hvor der er rig mulighed for at spille spil og være kreativ, hvad enten man føler sig ensom, psykisk sårbar eller bare har det bedst med at være social i mindre grupper.

Hvad er SIND?

SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed arbejder for at skabe forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelse og deres pårørende.

På landsplan er hovedparten af medlemmerne, og de aktive i SIND, typisk pårørende, professionelle, psykisk sårbare eller andre, der interesserer sig for psykisk sundhed.

SIND er tværpolitisk og samler alle typer medlemmer med interesse for sindslidelser og sindslidendes forhold.

- Det er ikke nødvendigvis negativt at have en diagnose. Hvis man sidder og snakker om det sammen, så har jeg tit oplevet, at jeg går hjem med noget godt. Man kan mærke, at man ikke er alene. Der er også andre, der har det sådan. Og man er jo ikke unormal bare fordi, man har en diagnose, siger Claudia Baun Schmidt.

Caféen bliver drevet af frivillige kræfter, men i takt med at ensomhed får en stadig større rolle i mange unges hverdag, kan det pege i retning af, at opgaven kræver mere end det.

- Der skal være penge, og der skal være muligheder til unge. Det kan være en café som den her, hvor de unge kan mødes, men det handler også om, at de får den hjælp, de har brug for i psykiatrien, siger Mette Schmidt.

Caféen er startet med støtte fra blandt andre Velliv Foreningen og frivilligcentrets ungeindsats 'Ung i fællesskab'. Caféen finder du i frivilligcentrets lokaler i Nørreport i Aabenraa.