Studerende bekymrede over firedobling af renter på SU-lån – derfor skal du ikke gå i panik

Tanken om at man fokuserer kun på det studielån, skal man passe på med, for så får man skyklapper på, og så afskærer man sig fra noget andet, siger forbrugerøkonom.

Der er ingen tvivl at spore, når man spørger forbrugerøkonom hos Sydbank, Ann Lehmann Erichsen.

En firedobling af renten på et SU-lån er ikke noget at gå i panik over – heller ikke selvom man er ung og nyuddannet.

Siden 2013 har renten på studielån ligget på bare én procent. Det har fået mange unge til at tage studielån, fordi det nærmest var ”gratis”.

Det skriver tv2.dk, som har talt med en række bekymrede unge, der føler, de har taget et lån, som pludselig er langt dyrere, end de har råd til at betale.

quote

Jeg synes også man skal sige ro på. Renteniveauet i samfundet er blevet større, og det lyder af meget når man siger fire gange – men det er stadig et billigt forbrugslån.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Sydbank

Lempelig tilbagebetaling

Men af et forbrugslån at være, så er SU-lånet billigt, siger Ann Lehmann Erichsen.

Lånet koster ganske vist fire procent i rente mens man studerer, hvilket ofte har været kritiseret mens renten var lav. Men derefter forrentes gælden med diskontoen plus et procenttillæg, som for tiden er én procent. Lige nu betyder det, at renten på et SU-lån er 3,85 procent.

Ann Lehmann Erichsen
Foto: Pressefoto, Sydbank

- Jeg synes også man skal sige ro på. Renteniveauet i samfundet er blevet større, og det lyder af meget når man siger fire gange – men det er stadig et billigt forbrugslån – som et SU-lån jo reelt er, da det typisk har været brugt til at betale husleje eller fylde køleskabet for, siger Ann Lehmann Erichsen.

Vær ikke så bange for renter

Mange unge føler, at studiegælden er en økonomisk hæmsko, og de vil gerne af med den – blandt andet fordi gæld betyder, at man kan låne mindre, hvis man ønsker at købe en bolig.

- Men hvis man spørger mig, vil jeg sige tænk dig rigtig godt om. Lad være med at være så bange for de renter, for typisk er SU-lånene ikke så store. I gennemsnit skylder man jo under 100.000 i SU-lån, siger Ann Lehmann Erichsen.

Der er helt faste regler for, hvordan SU-lån betales tilbage i seks årlige rater. Hvis man har lånt 60.000 i løbet af studiet, skal man med de nuværende renter betale 1.453 kroner hver anden måned i otte år.

Inflationen gør gæld til en god forretning

Man kan godt lave en aftale med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om at betale lånet hurtigere af – eller tilbagebetale hele lånet på én gang, hvis man har penge til det.

Men Ann Lehmann Erichsen opfordrer til, at unge tænker sig grundig om, før de beslutter at lave aftaler om hurtigere afdrag på grund af den stigende rente.

quote

Det er rigtigt, at gæld trækker ned i det beløb, man kan låne til en bolig. Men hvis man ikke kan lægge fem procent i udbetaling, så kan man som hovedregel slet ikke købe en bolig.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Sydbank

- For det første nyder unge med SU-lån godt af den høje inflation. Den betyder nemlig, at gælden for tiden udhules med en større procentdel, end man betaler i rente, siger hun.

Men hun peger også på, at afdragsreglerne for SU-lån er så lempelige, at det for mange vil give mere mening at lave en opsparing til udbetaling i en bolig, end at bruge alle penge på at slippe af med SU-gælden.

- Det er rigtigt, at gæld trækker ned i det beløb, man kan låne til en bolig. Men hvis man ikke kan lægge fem procent i udbetaling, så kan man som hovedregel slet ikke købe en bolig, siger Ann Lehmann Erichsen.

- Tanken om at man fokuserer kun på det studielån, skal man passe på med, for så får man skyklapper på, og så afskærer man sig fra noget andet, siger hun.