Tidligere kriminel skabte millionforretning efter han så tv-serie

For Mohamed El-Rifai blev en tv-serie inspirationen til at lægge kriminaliteten bag sig. I dag driver han en virksomhed, som omsætter for flere millioner kroner, og nu ombygger han et hus til sin mor og sin handicappede hund.

En tilfældig kanalrundfart skulle vise sig at blive en åbenbaring for 38-årige Mohamed El-Rifai fra Aabenraa.

Tommeltottens dans over fjernbetjeningen stoppede, idet Discovery Channel tonede frem på skærmen.

Kanalen viste den amerikanske tv-serie 'Dirty Jobs', hvor programmets vært Mike Rowe var i gang med at sandblæse beskidte overflader.

- Det fangede min interesse med det samme. Jeg syntes, at det var virkelig fedt, hvordan sandblæseren kunne rengøre overflader og fjerne maling på en så enkel og effektiv måde. Det gav mig en følelse af tilfredsstillelse at se på, siger Mohamed El-Rifai.

Den følelse kunne han ikke slippe, og hurtigt blev en drøm om at drive et sandblæsningsfirma født.

Foruden at sandblæse kan Mohamed El-Rifai også støbe fundmenter.
Foruden at sandblæse kan Mohamed El-Rifai også støbe fundmenter.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Kriminel fortid

Få år forinden var han flyttet til Spanien for at komme væk fra det kriminelle miljø, der havde været en fast del af hans opvækst og tidlige voksenliv.

Han havde blandt andet begået indbrud, udøvet vold og solgt stoffer i flere år, og inden han var fyldt 23 år, havde han siddet i fængsel fire gange og afsonet yderligere to gange med fodlænke.

- Jeg sad inde i samlet tre år, og det er selvfølgelig ikke noget, som jeg er stolt af i dag. Det var ikke den rette vej at gå, og det blev jeg klar over med tiden, siger Mohamed El-Rifai.

Afskeden med det kriminelle miljø betød også et farvel til muligheden for at "lave hurtige penge" på salg af hash.

Og derfor var det også en fattig Mohamed El-Rifai, der efter tre år var hjemvendt fra Spanien. Pengene kom ganske enkelt ikke så nemt som tidligere.

- Jeg havde ikke en krone på lommen, så jeg havde på ingen måde råd til at købe en sandblæser, siger han.

I dag har Mohamed El-Rifai flere ansatte.
I dag har Mohamed El-Rifai flere ansatte.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

En drøm bliver til virkelighed

Derfor måtte han en tur på jobcenteret, og her lykkedes det ham at få skaffet et vikararbejde på ti måneder hos entreprenørvirksomheden Torben Clausen.

Her lærte han blandt andet at støbe fundamenter. Nogle færdigheder der skulle vise sig at blive afgørende for hans fremtid.

Udsigten til vikarjobs og sporadisk arbejdsløshed fik i 2019 Mohamed El-Rifais mor til at tage et lån på 46.000 kroner i banken for at kunne købe en sandblæser til sin søn, og dermed var iværksættereventyret begyndt.

- Inden for et halvt år afbetalte jeg sandblæseren, og jeg knoklede så hårdt, som jeg kunne. Jeg kan ikke lide at skylde penge, siger han.

Virksomheden fik navnet MV Strip, og i løbet af fire år er den gået fra at have en årlig omsætning på 121.000 kroner til 2,8 millioner kroner i indeværende år.

Mohamed El-Rifai har købt et hus i Aabenraa, som han er i gang med at sætte i stand.
Mohamed El-Rifai har købt et hus i Aabenraa, som han er i gang med at sætte i stand.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Et hjem til sin handicappede hund

Som årene er gået, er det ikke kun sandblæsning, som MV Strip tilbyder. I dag kan Mohamed  støbe fundamenter og renoverer facader.

Færdigheder som Mohamed El-Rifai i høj grad selv gør brug af.

For nyligt købte han nemlig en villa fra 1922 i det centrale Aabenraa, og her er planen at totalrenovere huset, så han kan flytte ind i det med sin mor og sin handicappede hund, Nala.

- Jeg har ofte gået forbi huset og tænkt, at det godt kunne trænge til en kærlig hånd. Huset har nogle mærkelige lappeløsninger som trappeopgangen, der er beklædt med træ, og garagen, der er i forfald. Så da det kom til salg, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle give den daværende ejer et bud, siger han.

Mohamed El-Rifai har et tæt forhold til sin hund Nala, der er handicappet grundet en hjerneskade.
Mohamed El-Rifai har et tæt forhold til sin hund Nala, der er handicappet grundet en hjerneskade.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Selvom huset er mere end bare slidt, så fejler husets materialer intet ifølge Mohamed El-Rifai. Derfor er en nedrivning og genopbygning af huset ikke aktuel for ham.

- Der er ingen tvivl om, at det vil være et stort ressourcespild at rive huset ned. Jeg forsøger at være så miljøvenlig i processen, som jeg kan være, siger håndværkeren.

Om et år forventer Mohamed El-Rifai, at huset i Aabenraa står klar til at tage i brug igen.