Ældres medicin skal kontrolleres

1000 syddanskere over 65 år får nu mulighed for at få bedre styr på deres medicin.

Fejlmedicinering kan være livsfarligt. Apotekerforeningen anslår omkring 5000 danskere hvert år dør af fejlmedicinering og at 100.000 ryger på sygehuset af samme årsag.

Men nu bliver der taget fat i problemet. 1000 syddanskere over 65 år får nemlig mulighed for at få bedre styr på deres medicin.

Det sker ved hjælp af en medicingennemgang på de lokale apoteker. Her får de ældre tjekket om de får for meget medicin, og om der er noget af medicinen, der modvirker hinanden.

quote

Kan du undvære det hele, så er det det bedste. Men kan du ikke, så er det bedre at få lidt end at få for meget.

Henning Pedersen, pensionist, Lunderskov

Blandt dem er 73-årige Henning Pedersen fra Lunderskov, der får mange forskellige typer medicin hver dag.

- Jeg får blodfortyndende medicin. Det gør jeg på grund af at mit kalium er for lavt i blodet. Og så får jeg noget for mavesyre, jeg får kolmedicin, som går ind i lungerne og endelig får jeg Forex, som er vanddrivende medicin, fortæller Henning Pedersen til TV SYD.

Ét af de næsten 30 apoteker, der foretager medicingennemgangen, er Vamdrup Apotek. Her er apotekeren ikke i tvivl om, at der er brug for at få tjekket ældres medicin igennem.

quote

Hvis de både får fra læge og sygehus og ikke har fået afstemt det hele, så er der jo risiko for flere indlæggelser eller mere henvendelse til lægehusene.

Gitte Andersen, apoteker, Vamdrup Apotek

- Hvis de både får fra læge og sygehus og ikke har fået afstemt det hele, så er der jo risiko for flere indlæggelser eller mere henvendelse til lægehusene, siger apoteker Gitte Andersen.

Men projektet er ikke kun til for at spare penge på indlæggelser. Det er også vigtigt, at de ældre bliver trygge ved at tage deres medicin.

Henning Pedersen ville også føle sig mere tryg, hvis han fik gennemgået sin medicin på apoteket. For selvom han næppe kan slippe for alle otte slags medicin, så vil han gerne skære lidt ned for antallet af piller.

- Kan du undvære det hele, så er det det bedste. Men kan du ikke, så er det bedre at få lidt end at få for meget, slutter Henning Pedersen.

Projektet løber indtil februar 2017.