TV der bevæger dig

Biskoppen spørger om børneattester

Børne-organisationer kritiserer menighedsråd for at sjuske med kontrollen af medarbejdere, og Ribes biskop vil undersøge sagen.

Biskop Elisabeth Dons Christensen understreger over for Kristeligt Dagblad, at børne-attester er lovpligtige. Menighedsrådene skal have sikkerhed for at de ikke ansætter medarbejdere, der er er dømt for seksuelle overgreb på mindreårige.

Men Kristeligt Dagblad skriver, at hvert tredje sogn i landet ikke indhenter de lovpligtige børne-attester, og det skal der laves om på. Biskoppen i Ribe siger, at "Folkekirken holder loven", og hun skal være den første til at få opklaret, om der i Ribe Stift er menighedsråd, der ikke gør det.

Sløseri

Loven blev indført i 2005. Hvert tredje menighedsråd har ikke indhentet børne-attester på alle medarbejdere, der arbejder med børn under 15, og som blev ansat eller beskæftiget, efter loven trådte i kraft.  Det viser en rundringning til 30 menighedsråd jævnt fordelt blandt alle landets stifter, som Kristeligt Dagblad har foretaget.

En tidligere undersøgelse har afsløret sløseri med attesterne, og forhenværende kirkeminister Bertel Haarder (V) indskærpede i 2006 over for folkekirkens præster og menighedsråd, at det var et krav at indhente oplysninger om nye medarbejdere.

.
   

15 sager

I Fyens Stift, Ribe Stift og Haderslev Stift har der inden for de seneste 15 år været sager om seksuelle krænkelser begået af kirkelige medarbejdere. Flere af landets biskopper medgiver, at de manglende børne-attester er et alvorligt problem for folkekirken.

Børneorganisationer kritiserede for nylig den katolske kirkes håndtering af sager om seksuelle overgreb, og organisationerne retter nu samme kritik mod folkekirken

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden