Centerleder: Det er gode drenge

Der kom over dobbelt så mange uledsagede flygtningebørn til Danmark i 2015 end i 2014. TV SYD besøger nyt center i Tønder

"Big Boss", står der på afdelingsleder Lene Knousgaards dør.

Så de kan bare komme an de unge lømler. Men hun behøves heldigvis ikke så tit at puste sig op overfor de 66 teenagedrenge, der nu er rykket ind på det tidligere kollegium her på Ulriks Alle i Tønder.

- Det er gode drenge. Vi har kun haft meget små problemer, siger hun.

I opholdsstuen sidder den sidst ankomne. Han er endnu ikke blevet skrevet op til skolen på det tidligere seminarium i byen, så han prøver at få tiden til at gå med at kigge på Bollywood-film, inden kammeraterne kommer tilbage fra skole med et sæt nyt danske gloser og viden om det danske samfund.

I alt skal her bo 99 drenge i alderen 12-17 år. Når de er 18 år, rykker de ud og over i et voksencenter. I 2014 kom der 818 uledsagede børn til Danmark. I 2015 - altså sidste år - kom der over dobbelt så mange: 1.700. Og her er december måned endnu ikke talt med.

Uledsagde flygtningebørn er de børn, der er flygtet alene uden deres forældre. Eller har mistet dem undervejs - enten derhjemme eller under flugten. Eller er blevet væk fra dem under flugten. Uanset er de lige nu alene. På vej til at få asyl. Eller få et afslag på asyl.

- Den største udfordring for dem er usikkerheden om fremtiden. Om de kan blive i Danmark eller skal tilbage til deres hjemland, der kan være præget af krig eller anden ufred. Og en usikkerhed om de ser deres forældre igen. Hvis de lever, fortæller afdelingsleder Lene Kousgaard.

Der er mange fra Afghanistan, Både blandt de uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark - og her på centret i Tønder. Andre kommer fra Syrien, Eritrea, Somalia, Ethiopien, Irak, Iran, Palæstina.

Fra kulturer der er ofte er ret anderledes end den danske. Misforståelser opstår nemt. Så en stor tavle i spisestuen fortæller ved hjælp af fotos og tegninger, hvornår de skal spise, gå på indkøb, gå i skole, gøre rent og få deres lommepenge  udbetalt.

- Vi havde et piktogram af dollars-sedler, men så troede en af drengene at det betød at han fik sine penge i dollars, så nu har vi lavet et billede med danske penge, griner "Big Boss".

De får 63 kr. om dagen. Penge der skal betale for deres mad, tøj og andre fornødenheder. De får dog ved ankomsten to engangspakker. En med tallerkener, pander og andre køkkenting og en med forskelligt tøj.

Håndværkere er i fuld gang med at gøre klar til de sidste 33, der skal flytte ind, så der sidst i februar er "fuldt hus".