Dobbeltrolle i vindmøllesager kan være problematisk

Borgere mener, det er at sætte ræven til at vogte gæs, hvis rådgivningsfirmaer har flere roller, når der skal sættes vindmøller op.

Charlotte Magnussen og Daniel Balslev fra Thyregod er ikke just begejstrede for udsigten til at få en række vindmøller som naboer.

Parret mener, at kommunen lytter mere til de firmaer, der står bag vindmøllerne, end de lytter til borgerne.

- Hvis man kan udføre og godkende det samme arbejde, så synes jeg jo, at der er noget galt, siger Daniel Balslev til TV SYD.

I sagen fra Thyregod har firmaet PlanEnergi skrevet ansøgningen for bygherren, og derefter har firmaet rådgivet kommunen og lavet VVM-redegørelsen.

Et muligt habilitetsproblem

Situationen i flere kommuner er eksempelvis, at et firma søger om tilladelse til at sætte vindmøller op, samme firma laver en undersøgelse af møllernes påvirkning af miljøet (VVM), firmaet laver landskabsplaner, vurderer indsigelser og høringssvar fra borgerne og udarbejder lokalplan.

Der er set eksempler på dette i Varde, Vejen, Haderslev og nu også Vejle Kommune.

Ifølge lektor i forvaltningsret ved SDU, Rikke Gottrup, kan denne fremgangsmåde godt være problematisk.

quote

Hvis nogen, der har været med til at lave ansøgning for en bygherre, også efterfølgende er en del af sagsbehandlingen eller er rådgiver for kommunen i den pågældende sag, så kan der være et spørgsmål om et habilitetsproblem.

Rikke Gottrup, lektor i forvaltningsret ved SDU.

- Hvis nogen, der har været med til at lave ansøgning for en bygherre, også efterfølgende er en del af sagsbehandlingen eller er rådgiver for kommunen i den pågældende sag, så kan der være et spørgsmål om et habilitetsproblem, siger hun til TV SYD.

I nogle tilfælde kan der være tale om brud på loven.

- Det kommer lidt an på, hvad de laver, om de er omfattet af forvaltningslovens habilitetsregler. Hvis de er det, og de har en interessekonflikt, enten fordi de er direkte berørte, eller fordi de er tæt forbundet med bygherren, så skal de ikke deltage i sagsbehandlingen.

Selv hvis loven skulle være overholdt, så kan der være et problem, fortæller Rikke Gottrup.

- Hvis man kigger på hensigten med forvaltningsloven, så er det blandt andet at skabe tillid til forvaltningen. Så selv i tilfælde, hvor man ikke formelt overtræder habilitetsreglerne, så kan det være en god idé at undlade at bruge nogen, som kan give indtryk af ikke at være uvildig, forklarer hun.

Kan ikke være eksperter på alle områder

Formand for teknisk udvalg i Vejle Kommune, Peder Hummelmose (V), siger til TV SYD:

- Det er projektmagerens opgave at levere materiale til en VVM-undersøgelse. Vores medarbejdere er dygtige, men kan ikke være eksperter på alle områder.

Folketingsmedlem og miljøordfører for Socialdemokraterne Christian Raabjerg Madsen mener, at dobbeltrollerne kan være uhensigtsmæssige. Hør nærmere til sidst i indslaget, som du finder øverst i artiklen.