Eksperter om Banke-sag: Kraftig storm i et glas vand

Det er ikke indholdet, men underholdningsværdien, der gør Thomas Banke-sagen interessant, siger eksperter.

Der blev sat et foreløbigt punktum i sagen om den nu forhenværende Fredericia-borgmester Thomas Banke, da han torsdag eftermiddag gik af som borgmester i kølvandet på sager om morfinforbrug, misbrug af kommunale kreditkort og falsk underskrift på en urinprøve.

Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vurderer, at der set i bakspejlet har været tale om en stor storm i et lille glas vand.

- Målt på det reelle indhold er skandalen meget lille. Det er hver især nogle meget mikroskopiske ting, sagen drejer sig om. Den har til gengæld fået meget store konsekvenser, siger kommunalforskeren.

- Og det er tankevækkende i forhold til eksempelvis Farum-sagen, som indholdsmæssigt var af en helt anden kaliber. Og her gik der meget lang tid, før Peter Brixtofte lod sig presse ud.

- Det er en kuriøs sag, der har fået et skær af komedie. Den har ud over at være interessant også været vældigt underholdende. Mediefolk har virkelig gjort sig lystige over denne sag, fastslår Roger Buch.

- Og det skal kobles sammen med, at vi er i en nyhedsdød periode, hvor der ikke foregår meget i dansk politik.

Poul Erik Mouritzen tilføjer, at sagen har været for fristende for de danske medier.

- Det er jo en sag med en skurk, ingen vindere og noget dramatik. Så det er en god historie for medierne.

Ifølge Roger Buch vil Thomas Banke-sagen hurtigt stryge i glemmebogen. Dog vil enkelte huske den for at have samlet Folketinget.

- Sagen har i sjælden stil fået Christiansborg til at være næsten 100 procent enig om, at nu må man stramme op og skabe nogle regler, der gør det lettere at slippe af med en borgmester.

- Og det er tragikomisk, at 10 år efter Farum-sagen kommer denne bagatelsag, som øjensynligt får Folketinget til at trække i arbejdstøjet, siger Roger Buch.

Der har været større sager

Roger Buchs syn på sagen deles af professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Poul Erik Mouritzen.

- Så stor er den her skandale jo heller ikke. Vi har haft en borgmester i Aalborg, der har fået bygget køkken for kommunens penge. Og vi har haft Peter Brixtofte, der har drukket vin for millioner af kroner, fortæller Poul Erik Mouritzen.

- Thomas Banke-sagen er nede i småtingsafdelingen.

De to forskere forklarer, at der er flere ting, der har fået de danske medier til at kaste sig over den relativt harmløse sag.