TV der bevæger dig

Er det dig, der ejer skoven?

01:54

Sådan ser de gamle skovaktier ud. Foto: erik egvad petersen

Skoven søger sine rødder - eller rettere sine ejere...

Sådan ser de gamle skovaktier ud.

1 af 4

Måske er du medejer af en stor skov uden at vide det? Et stort skovområde i Sønderjylland blev i sin tid finansieret ved hjælp af en masse skovaktionærer, og det er ejerne, der nu bliver efterlyst.

Det er A/S Plantningsselskabet Sønderjylland, der efterlyser sine rødder.

Plantningsselskabet er Sønderjyllands største private skovejer omfattende 12 forskellige skovejendomme - i landsdelens sydvestlige del. Fra Fårhus Plantage ved Padborg i syd til Skærbæk Arealet i nord- med en samlet størrelse på ca. 1.200 ha.

Stadig gyldige

Skovene drives på traditionel vis med hugst af tømmer og flis samt nyplantning af kulturarealer. Hertil kommer en betydelig produktion af juletræer og pyntegrønt omkring Skærbæk.

Aktierne er stadig gyldige - og de har en værdi. Aktierne er såkaldte indehaveraktier. Det betyder, at de tilhører den, som har dem i sin besiddelse, og hvis navn er noteret på aktierne.

efterlyses

Plantningsselskabet har ikke været særligt gode til at holde kontakt med ejerne. Derfor ligger mange aktier hos efterkommere rundt i skuffer og bankbokse. Og det er disse ejere, som nu efterlyses.

Plantningsselskabet er meget interesseret i at vide, om aktierne fortsat findes, eller man må anse dem for bortkomne?

Planteselskabet skønner, at der mangler kontakt til ca. 500 aktionærer.

Og de kan ikke love guld og grønne skove - kun grønne skove. Aktierner er ikke ret meget mere værd en den pålydende værdi. Måske kan man få 200 kr. for en 100 kr.s aktie?

Støtteaktier

Skovrejsningen blev betalt med støtteaktier på henholdsvis 50, 100 eller 1000 kr. Det var mange penge dengang. Støtteaktierne blev erhvervet af personer over hele landet, men flest i områderne Rødding, Skærbæk, Toftlund, Løgumkloster, Branderup, Rømø og m.fl. i Sønderjylland.

Har du eller din familie en eller flere af de gamleaktier, kan du henvende dig til forstfuldmægtig Jørn Steenberg på tlf. 3070 9870 eller via e-mail til jsskovognatur@gmail.com

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden