TV der bevæger dig

Succes for busture bag bomme og forbudsskilte

02:09

Busturene på Esbjerg Havn er meget populære.

Alle billetter til busturene på Esbjerg havn er revet væk.

1 af 2

Billetter til busture med guide bliver revet væk af esbjergenserne selv. Ekstra-ture er arrangeret - og straks udsolgte.

Nysgerrigheden er stor blandt de særlige buspassagerer, der venter på at komme afsted på den halvanden times tur på Esbjerg Havn.

- Der sker jo noget hele tiden på havnen, men vi kan jo ikke komme til at se det selv, fordi så meget af havnen er spærret af, siger Karin Steffensen.

Store dele af havnen er terrorsikret med bomme og adgang forbudt-skilte. Det har gjort busturene arrangeret af Esbjerg Havn og VisitEsbjerg særdeles populære. Først tilbød man fire ture.

- Der gik kun en dag eller to efter vi har annonceret med turene, så var de væk. Så vi har lavet to ture mere, men billetterne til dem er også udsolgte, siger kommunikations- og turismemedarbejder Marie Dalgas Warming til TV SYD.

På spørgsmålet om flere ture også straks ville blive udsolgt svarer hun:

- Ja, det er jeg sikker på.

Turene er især populære i "plus-generationen". Og altså folk fra Esbjerg kommune, der vil se "deres" havn.

- Faktisk har vi en del gengangere fra år til år. De vil gerne se, hvad der nu er sket på havnen, for det går stærkt, siger Marie Dalgas Warming.

Men havnen er også en magnet for udenlandske turister. Det var den i hvert fald, inden den blev delvist lukket for offentligheden. Det bekræfter den tidligere turistchef Lise Retbøl.

- Vi lavede undersøgelser der hver gang viste, at havnen var det største trækplaster. Mange tyskere er jo ikke vant til at se vand eller havne, så de spurgte meget til havnen, siger hun. 

Lise Retbøl oplevede skiftet, da havnen blev terrorsikret i 2004.

- Turisterne forstod grunden, men var ærgerlige over, at de nu var forment adgang til havnemiljøet, fortæller Lise Retbøl.

Terrorsikringen har kostet havnen over 20 millioner kroner. I dag - med de kendte dramatiske terroraktioner rundt omkring i verdenen - kan man nok tillade sig at undre sig over, at en lille bom skulle klare at holde terrorister væk fra deres ugerninger, hvis de ønskede at slå til her.

Men maritim chef på Esbjerg Havn, Torben Jensen, understreger, at man er glad for terrorsikringen. Den har nemlig gavnet arbejdsmiljøet på havnen, hvor kraner skal operere, der kører store maskiner og lastbiler os.v.

- Havnen har udviklet sig voldsomt. I dag er havnen langt mere travl og at blande de daglige operationer på havnens arealer med turister og barnevogne ville være alt for farligt, siger han.

Efter turen siger en meget tilfreds Karin Steffensen:

- Det var fantastisk. Også selv om jeg var med på den samme tur sidste år. Man får meget at vide - og så er det ikke helt så ærgerligt, at vi ikke selv kan komme ned på havnen og se det hele.

 

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden