Facadeplader suger fugt - og det koster 14 millioner at skifte dem

Det er bare ni måneder siden de sidste facade-elementer blev skruet på plads på det seks etager høje sengeafsnit på Kolding Sygehus - og de skal nu alle skiftes, da de suger fugt.

Til byggeriet er der nemlig brugt de skandaleramte MgO-plader, som viser ikke at kunne holde vand ude. En undersøgelse viser, at pladerne på Kolding Sygehus allerede nu driver af vand på indersiden.

Derfor skal alle pladerne nu skiftes - og det kan løbe op i 14 millioner kroner. Problemet er at der inde bagved alufacaden sidder en MgO-vindspærreplade, som suger fugt - og det betyder, at alle oplader skal udskiftes.

I marts sidste år blev MgO-pladerne forbudt  i Danmark. Det skete, mens entreprenøren var i fuld gang med at sætte plader op i Kolding.

Region Syddanmark havde egentlig bestilt cementplader. Men byggerådgiveren gav tilladelse til at skifte dem ud med de billigere MgO-plader uden regionens viden.

Det har selvsagt skabt ærgrelse hos Region Syddanmark, som er bygherre.

- Jeg synes det er en rigtig rigtig træls sag, for det er jo klart , at når vi den 4 marts får det her forbud, så burde opsætningen standse øjeblikkeligt , siger Carsten Uno, formand for innovationsudvalget i Region Syddanmark (S)  til TV SYD.

Der er derfor lagt op et til et juridisk efterspil mellem rådgiver, det firma, der sat plasderne op og Region Syddanmark om, hvem der skal betale hvor meget for at skifte pladrne, hviklet kan løbe op i 14 millioner kroner.

MgO-pladerne indeholder magnesiumoxid, som er kendt for at suge vand til sig. Når pladen er tør er den hård og kan modstå vind og vejr - men når den så bliver opfugtet,  så mister den sin sammenhængskraft og bliver porøs. I  det fugtige danske klima er pladerne her på Kolding Sygehus fyldt til bristepunktet på bare et halvt år.

Der er anvendt MgO-plader ved store byggerier landet over - og der er adskillige retssager i gang om ansvaret og de økonomiske følger af udskiftningen.

Kl. 19,30 søndag sender vi et længere indslag om problemerne med MgO-pladerne i facaden på Kolding Sygehus - men du kan allerede nu se indslaget herover.