Festival er lokkemad for Tønder

I denne uge kommer tusinder af danskere til Tønder for at høre musik i dagevis. Nogle af gæsterne vender tilbage for at bo i byen, og det har Tønder brug for.

Tønder Kommune gør en stor indsats for at få folk til at blive boende og for at få tilflyttere. I sidste uge blev der udnævnt 19 "ambassadører", som skal fortælle andre danskere, hvorfor det er godt at bo i Tønder. På torsdag skruer Tønder Festivalen op for musikken for 49. gang. Det er populært. Snart er 7.500 biletter solgt. Det er rekord, og nogle af de mange bliver i kommunen.

Positiv-liste

TV Syd besøgte nogle af tilflytterne i dag for at høre, hvorfor de har besluttet at slå sig ned i et område, som bliver kaldt udkant-Danmark, fordi der ikke er gode muligheder for at finde et job. Til gengæld er der andre positive ting på listen.

Tønder-området har en helt gratis oplevelse for alle. Et imponerende natur-område i Vadehavet, et af verdens mest værdifulde tidevands-områder, hvor mange vandfugle-arter på træk holder rast og finder føde. Vadehavet er ligeledes opvækst-område for mange fisk og pattedyr, sæler, bl.a.

Gode forretninger

Tønder har et rigt forretningsliv. Selvom de tyske grænse-butikker ligger lige henne om hjørnet, er der livlig handel, fordi de lokale butikker har noget at tilbyde, som ikke kan købes i Tyskland.

Samtidig gør kommunal-politikerne i Tønder en stor indsats for at skabe nye arbejdspladser i stedet for dem, der er gået tabt med nedlæggelse af kaserne, sygehus og private virksomheder. Borgere, der blev ledige, bliver sendt på uddannelse eller rotation, som er populært på de kommunale arbejspladser, og som også har bredt sig til de private virksomheder.

De private er med

Hydro Aluminium og Precision Tubing Tønder, Velux Skærbæk, Bentler Tønder og Hartmann Tønder har alle i samarbejde med EUC Syd og Innovirk gjort brug af job-rotation. I Region Syddanmark er Tønder den kommune, som gør mest ud af job-rotation, der som regel ender med, at der bliver fundet et egnet job til de ledige på det lokale arbejdsmarked.

Og så er der altså Festivalen. Kommunen kaster masser af penge og mandskabstimer efter festivalen, så byen tager sig smukt ud, når tusindvis af potentielle tilflyttere strømmer til byen.