Fire ud af ti pædagoger kan ikke førstehjælp

Hvert år sker der ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed flere end 20.000 ulykker i danske daginstitutioner.

Alligevel er det langtfra alle pædagoger, der med sikkerhed ved, hvad de skal stille op, når børn kommer alvorligt til skade. En stikprøve, foretaget blandt Bupls 52.000 medlemmer, viser, at 4 ud af 10 aldrig har gennemgået et førstehjælpskursus, skriver metroxpress i dag.

Ifølge faglig sekretær i Bupl, Mette Larsen, ligger ansvaret hos de enkelte kommuner

-Det er kommunernes ansvar at sikre, at der er nogle ansatte, som kan hjælpe børnene, hvis de kommer til skade. Menneskeliv må og skal ikke kunne gøres op i kroner og øre, og det her vil på ingen måde komme til at vælte kommunernes budgetter, siger hun og hæfter sig ved, at budgetterne lige nu godtgør, at pædagoger enten må vælge imellem faglig udvikling eller førstehjælp.

I Esbjerg Kommune valgte man sidste år, som den første danske kommune, at betale for, at samtlige 1.100 af kommunens pædagoger og dagplejere gennemførte et specielt tilrettelagt kursus i førstehjælp til børn.

-Ud over, at det er blevet mere sikkert for forældrene at aflevere deres børn i kommunens institutioner, så hører vi fra medarbejderne, at de føler sig trygge i det daglige, fordi de ved, hvad der skal gøres i tilfælde af en ulykke, siger Anne Merethe Løvmose, dagtilbudschef i Esbjerg Kommune.

En pædagogs viden inden for førstehjælp var i juli sidste år afgørende, da en to årig dreng var tæt på at blive kvalt af et stykke æble.

-Det var skelsættende, at hun kendte de her teknikker. Hun var ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre,« siger Anne Merethe Løvmose.

Ifølge KL fremgår det ikke af lovgivningen, at pædagoger skal kunne yde førstehjælp, og det er derfor op til ledelsen i daginstitutionerne at sikre, at kompetencen til at yde førstehjælp er til stede.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.