Genbrugsbutik giver livet mening

Esbjerg byråd giver genbrugsbutikken KORN180 i Esbjerg to år til at få sårbare unge på ret kurs. Målet er, at få de unge i job eller uddannelse.

Midt i Esbjerg ligger en lille genbrugsbutik. Her står Jakob Baadsgaard Hansen. Foran sig på disken folder han et strikket tæppe i alle regnbuens farver, som han er ved at sælge. Han er psykisk sårbar, og en enkelt dag i butikken hver uge er, hvad han kan overskue. Men den ene dag betyder alt. 

quote

Det betyder, at jeg har noget at stå op til. At jeg har noget at lave og noget at glæde mig til.

kob Baadsgaard Hansen, bruger, Korn180

- Det betyder, at jeg har noget at stå op til. At jeg har noget at lave og noget at glæde mig til, siger Jakob Baadsgaard Hansen til TV SYD.

Han er en af de 10 sårbare og udsatte unge, der har sin gang i KFUMs genbrugsbutik Korn180. 

Ude bagved er Mike Geipel i gang med at male de rå mustensmure hvide. Også for ham gør stedet en forskel. 

- Jeg er rigtig glad for det. Jeg har endelig fået et liv igen, i stedet for bare at sidde derhjemme og være på kontanthjælp. Det er drømmen, der er gået i opfyldelse, fortæller Mike glad.

quote

Jeg er rigtig glad for det. Jeg har endelig fået et liv igen, i stedet for bare at sidde derhjemme og være på kontanthjælp. Det er drømmen, der er gået i opfyldelse.

Mike Geipel, butiksassistent og grafitti-ansvarlig i Korn180

Projektet har lige fået et blåt stempel af Esbjerg Byråd. To år har Korn180 til at vise, at man godt kan få unge på rette vej, ved at sætte gamle møbler i stand og male grafitti.

- Det handler meget om selvtillid. Det handler om, at man tror på sig selv og får lidt medgang i livet. Alt for mange af de her unge har haft nedture - og det skal vendes til noget positivt. Det skal vendes til, at de tror på dem selv, at de tror på, at de kan komme videre i livet. Vi håber jo på uddannelse eller at de kan tage sig et job, når de har været her, forklarer Nikolaj Kubel, der er leder af Korn180 til TV SYD. 

I butikken er ingen pædagoger - kun frivillige, der hjælper de unge med at passe butikken.

- De har mødt masser af pædagoger. De har brug for ægte en-til-en kontakt, siger Nikolaj Kubel.

Det koster omkring en million om året at drive Korn180. Kommunen giver halvdelen. Den anden halvdel skal Korn180 selv skaffe via fonde, legater og salg fra genbrugsbutikken og grafitti-kunst. Og de første penge er allerede sikret, da Tryg-fonden har valgt at financiere værkstedet bag butikken, hvor gamle møbler bliver moderne igen.