TV der bevæger dig

Gravrøvere ville bare bygge en hule

En mor og et barn ville bare bygge en hule. Og kom til at grave i en mere end 1000 år gammel gravhøj ved Hedensted. Foto: Moesgaard Museum

De formodede gerningsmænd bag udgravningen af en gravhøj viste sig at være en mor og søn, som legede.

Hvad man formodede var en gravrøver, der mandag plyndrede en gravhøj i Hedensted, viste sig i stedet at være en mor, der byggede en hule sammen med sin søn.

Der var tydelige gravespor i den mere end 1000 år gamle gravhøj ved Hedensted. Foto: Moesgaard Museum

Efter Slots- og Kulturstyrelsen lagde billeder op af det udgravede hul på gravhøjen, er politiet nu blevet kontaktet af en kvinde, der kunne genkende sit værk, hun lavede sammen med sin søn.

- Hun er ikke stolt af situationen og undskyldte. Hun var ikke opmærksom på, hvor hun gravede, siger arkæolog fra Slots- og Kulturstyrelsen Lars Bjarke Christensen til TV SYD. 

Læs også Gravhøj plyndret, men ingen ved, hvad der gemte sig i den

Den tre meter høje gravhøj stammer tilbage fra mellem 1.700 f.Kr. og 500 f.Kr., og udgravningen har ifølge styrelsen lavet betydelige skader. Dog er styrelsen glade for, at der ikke er tale om rigtige gravrøvere.

- For vores vedkommende, så er det en lettelse, at det ikke er professionelle røvere, men det er trist, at der er blevet lavet skader, siger Lars Bjarke Christensen.

Styrelsen skal nu have registreret jordlagene og genskabt det udgravede område.

Det er ulovligt at grave i såkaldte fortidsminder, som også dækker de 86.000 gravhøje i Danmark. På mange af gravhøjene står der en fredningssten, men er man i tvivl kan man se alle fortidsminder i landet her.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden