HADERSLEV: Nye sværmerier uden de store partier

Nye fællesskaber giver nye muligheder i Haderslev, hvor borgmesterposten igen kan skifte hænder.

Analyse. Der når sjældent at falde støv på borgmesterkontoret i Haderslev. Nøglerne til det sønderjyske borgmesterkontor har siden kommunalreformen skiftet hænder ved alle valg. Det sker måske også denne gang, hvor nye politiske romancer kan komme i spil.

Det er så yndigt at følges ad

Det er typisk to partier, der løber med mandaterne i Haderslev: Socialdemokraterne og Venstre. Det er også dem, der har sendt borgmesterkæden frem og tilbage mellem sig. Men dette valg er de dem, de andre i udgangspunktet ikke vil lege med.

For første gang står de store partier nemlig uden for valgforbund. På den ene fløj har Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgået valgforbund, og på anden fløj er det SF, Enhedslisten og Alternativet, der har givet hinanden håndslag på samarbejde.

Så nogen som A og V har brug for en kæreste

Selvom valgforbund blot er en valgteknisk foranstaltning, der skal forhindre stemmespild, bliver det også betragtet som en slags politisk forlovelse. Og således kan man betragte både Venstre-borgmester H.P. Geil og Socialdemokraternes spidskandidat Henrik Rønnow som singler til en parmiddag. Og hvad sker der med singler til parmiddage? Enten bliver de placeret sammen eller også finder de sammen af sig selv.

Nogen skal de finde sammen med på valgaftenen, hvis de vil (gen)vinde borgmestertitlen, og det kan måske ende med at blive hinanden. I al fald har tidligere støttepartier bag Venstre ikke været lige så ultimative i deres støtteudmeldinger som tidligere.

Kurrer på tråden

Hvem der ender med at give hinanden ring på d. 21. november afhænger naturligvis af vælgernes ultimative dom ved stemmeurnerne. Den seneste tids blanding af godt nyt og kurrer på tråden gør den dom uforudsigelig. Kasernen skal ikke lukkes og der er ydermere statslige arbejdspladser på vej.

Men der er fortsat megen postyr i Haderslev med uro i nattelivet og et voldeligt overfald på lærere Sdr. Otting Skole. Borgmester H.P. Geil (V) har ydermere været en tur i mediemøllen i sin egenskab af bestyrelsesformand for VUC Syd, der er bliver anklaget for at bruge penge til uddannelse på studieture, kunst og klubstøtte.