Her venter de længe på ambulancen: - Jeg følte, at hele mit liv passerede forbi

I Hovborg skal de i gennemsnit vente 14 minutter, før ambulancen er fremme. Det er langt over Region Syddanmarks målsætning.

Lenk Munk Jørgensen husker tydeligt den dag, hvor hendes mand fik det så dårligt, at de måtte ringe 1-1-2. Hun glemmer aldrig, hvordan det føltes at stå dér og vente på ambulancen. 

- Jeg følte, at hele mit liv passerede forbi mig, og jeg tænkte, at det kan han bare ikke være bekendt at lade mig stå tilbage med to børn, fortæller Lene Munk Jørgensen, der er restaurantchef på Hovborg Kro. En kro, der ligger i en lille by i Vejen Kommune. 

Bor man her i postnummeret 6682 som Lene og søsteren Dorthe Munk Jørgensen, så hører man ikke til blandt de heldige, når det kommer til responstider. Altså, den tid det tager, fra alarmen ringer hos vagtcentralen, til ambulancen er fremme. 

quote

Jeg følte, at hele mit liv, passerede forbi mig. 

Lene Munk Jørgensen, restaurantchef, Hovborg Kro 

For langsom om at komme frem

I Hovborg går der nemlig i gennemsnit 14,8 minutter, før ambulancen endelig er der, viser tal fra andet halvår af 2018. Det er langt fra Region Syddanmarks målsætning, der ligger mellem 8-10 minutter.

Blandt andet på grund af de lange responstider er alle medarbejere ved Hovborg Kro uddannet i hjertestartere, og receptionist og tjener Dorthe Munk Jørgensen har flere gange været til stede, når det gjaldt. 

- Det føles som flere timer, men du tænker ikke over det. For du skal bare arbejde. Vi forsøger jo at redde liv, siger hun, og tilføjer: 

- Folk græder, mens de venter. Nogle er kede af det, mens andre går i selvsving, siger Dorthe Munk Jørgensen. 

Men det er ikke kun her i Hovborg, at responstiderne er længere end målet. I helt præcist 23 postnumre i Syd- og Sønderjyllands område er ambulancen sent om at komme frem. 

Tiden er altid forfærdelig

Lene Munk Jørgensens mand endte med at blive genoplivet, inden ambulancen nåede frem. Hun fortæller, at uanset om man venter på ambulancen to eller 10 minutter, så føles tiden fuldstændig ulideligt. 

- Det havde da været rart, hvis ambulancen havde været der før, siger Lene Munk Jørgensen. 

Hendes søster, Dorthe Munk Jørgensen, sætter stor pris på medarbejderne ved alarmcentralen. 

- De er heldigvis rigtig gode til at hjælpe, når man ringer, siger hun.