TV der bevæger dig

STÆRKE FORTÆLLINGER

Bag scenen: Hun har øvet i fem måneder for at blive dronning i 110 minutter hver aften

Hver sommer træder vikingerne frem i Jels. En af dem er Jette Hagelskær. TV SYD fulgte hende til premieren på årets vikingespil ’Ringguldet’.

Dronning Frida Odinkarsdatter er en stærk kvinde, ifølge Jette Hagelskær. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

”Ja, hvad venter du på? Tag din brynje på og kom afsted og sving dit nye sværd. De angriber!” Dronning Frida Odinkarsdatter råber til sin søn kong Sigtryg. Gorm og hans mænd er på vej til Hedeby med sværd og skjold. Til kamp for at overtage tronen.

Iført blå joggingbukser, sort regnjakke og med de grå lokker hvilende på skuldrene trasker Jette ind mellem campingvogne og fortelte. Ind i forgården til vikingernes verden. Hun var der også i forgårs, og mens hendes tre sønner har opholdt sig i forgården i mellemtiden, har hun været hjemme, for Jette skal også passe sit job som servicerådgiver i den virkelige verden.

Alligevel er det forpremieren fra i forgårs, samtalen lander på, da Jette dumper ned på en campingstol ved siden af sine sønner. En anmeldelse af vikingernes verden er nemlig i avisen. 5 ud af 6 stjerner. På billedet i avisen genkender hun sig selv, men det er ikke et billede af Jette.

Til forpremieren var pressen inviteret. Her sidder Jette Hagelskær og læser anmeldelsen fra JydskeVestkysten. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Det er et billede af dronning Frida Odinkarsdatter, der græder over sin søn Kong Sigtrygs død. På 42. år er Jette en del af Jels Vikingespil. I år som dronning.

- Dronning Frida er en dronning, der er nødt til at være stærk. Hun er den i familien, der har bukserne på.

Men lige nu er Jette stadig Jette. For selvom hun er vant til at træffe beslutninger og klare sig selv, er hun absolut ikke en dronning i hverdagen – i hvert fald ikke ifølge hende selv. Kostumet, frisuren og makeuppen mangler, før hun hedder Frida Odinkarsdatter og kan træde ind i vikingernes verden.

Og i det hvid- og blåstribede telt i vikingernes baggård sker forvandlingen. Ind går Jette og ud træder dronning Frida med blå kappe og en sølvring på hovedet.

Jette Hagelskær forvandler sig til dronning Frida Odinkarsdatter i juliaftenerne.  Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Publikum er ved at indfinde sig ved vikingernes kampscene. Men inden dronning Frida og resten af vikingerne kan træde ud foran publikum, er der møde i Ormegården. Der har Jette siddet mange gange før. Hendes far var med til det allerførste vikingespil i 1977, og året efter blev Jette selv en del af vikingetroppen.

- Jeg blev så bidt af det, der foregik, så det var jeg nødt til selv at være en del af.

Lige siden har Jette hver sommer mødt op for at male rekvisitter, hjælpe med kostumer, være statist eller spille en rolle. Men det sidstnævnte er længe siden. Faktisk er det 19 år siden, Jette sidst blev forvandlet til én, der skulle tale på scenen.

Lurene lyder, og forestillingen kan begynde. Til premieren var der 1.174 tilskuere. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

- I år tænkte jeg, at nu skulle det være.

Så siden januar, hvor Jette gik til audition, har hun været dronning på deltid.

- Det har været omfattende, men jeg har elsket at være her. Jeg har ikke været træt af det på noget tidspunkt.

Tilbage i Ormegården har Olde Tuffi holdt sin motivationstale til vikingerne: ”Til forpremieren gik det godt. Det gik rigtig godt. Men i forhold til det vi præsterer i aften, var det ingenting. I aften vælter vi salen. Vi får folk til at græde, vi får folk til at le.”

1.174 tilskuere har sat sig til rette foran scenen. Den høje musik fra fire lurer lyder. Forestillingen er i gang.

Jette er stadig bag scenen i vikingernes baggård. Hun står med sine tre sønner og sit barnebarn. Om lidt skal hun på scenen med kong Sigtryg, der spilles af Jettes søn Søren. Men først skal Søren selv ud på de skrå brædder.

Jette Hagelskær med sine tre sønner og barnebarn. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Hun kan høre publikum grine, og ud gennem buskene kan hun ane sin søns skridt på scenen.

Nu er der ikke længe til, at dronning Fridas egne læderstøvler skal ramme scenen. Jette kan høre replikkerne blive sagt, og hun følger historien i hovedet. En historie hun kan udenad.

Hun står for sig selv og kigger ud over baggården, men vikingerne kan se, hun ikke er tilstede. Hun koncentrerer sig og finder ro. Forlader Jette og møder dronning Frida.

- Jeg prøver på at lukke publikum ude og så spille, ligesom jeg har gjort under prøverne.

Koncentrationen skærpes, inden Jette Hagelskær træder ind på scenen. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

”Ja, hvad venter du på? Tag din brynje på og kom afsted og sving dit nye sværd. De angriber!” Dronning Frida Odinkarsdatter råber til sin søn kong Sigtryg. Gorm og hans mænd er på vej til Hedeby med sværd og skjold. Til kamp for at overtage tronen.

Kong Sigtryg går noget nervøs og usikker til kamp mod Gorm. Bag scenen venter Jette på, at hendes søn taber kampen. Lige inden drabet på Søren, taler hun ikke med nogen.

”Nej, nej, nej!” Dronning Frida kommer løbende og knæler foran sin døde søn. ”Du er her og er her ikke. Mit kære barn, min søn, min førstefødte.”

Dronning Frida Odinkarsdatter græder over tabet af sin søn kong Sigtryg. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Det er Dronning Frida, publikum ser, men i virkeligheden er det Jette, der kigger på sin egen søn.

- Da jeg skulle ind og finde de dybe følelser frem, hjalp det, at jeg kunne tænke på Søren. Hvilke følelser jeg ville have indeni, hvis nu han døde.

Heldigvis er det kun skuespil, og da kong Sigtryg har forladt scenen på båre, rejser han sig som Søren, Jettes søn, i vikingernes baggård.

- Jeg synes, det gik rigtig godt.

Dronning Frida er tilbage bag scenen, og i 25 minutter kan hun få lov at være Jette, inden 2. akt begynder. Imod hende kommer hendes barnebarn med et bæger popcorn, han deler med hende. En stor kontrast til dødsfaldet dronning Frida lige var vidne til.

1. akt er ovre, og vikingerne kan holde en lille pause i baggården. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Til forpremieren fik dronning Frida en pige blandt publikum til at græde med over kong Sigtrygs død. Det skete ikke denne gang, men Jette er ikke skuffet.

- Når publikum kvitterer med klapsalver, når man går ud, så siger man bare ’yes’.

Hun deler glæden over en vellykket første halvdel med den nykronede kong Gorm og dronning Asbod af Ravnkilde. Men nu skal de på scenen igen.

Der er fart på, når de sidste sekunder skal indhentes, inden 2. akt begynder. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Dronning Frida byder dronning Thyra – kong Gorms kone – velkommen til Dannevirke. Efter kong Sigtrygs død har dronning Thyra og kong Gorm taget dronning Frida ind og givet hende Dannevirke som ansvar.

Dronning Thyra forærer dronning Frida en runesten til ære for kong Sigtryg. Og så viser dronning Frida gladeligt rundt i Dannevirke. ”Ja, kom med.” Det er det sidste, Jette får lov at sige på scenen.

Dronning Frida Odinkarsdatters bliver dræbt i en regibemærkning.

- Er du klar til at gøre det hele juli?

- Ja, det er jeg. Jeg elsker min lille rolle, så jeg tror ikke, det er noget problem at holde gejsten oppe.

I aften og 12 aftener mere træder Jette ind i vikingernes verden og genopstår som dronning Frida Odinkarsdatter.

- Det er ligesom at komme hjem, når jeg er her om sommeren.

Dronning Frida Odinkarsdatter er også med i forestillingens fakkeloptog, selvom hun døde. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD