TV der bevæger dig

Kræver kulegravning i Haderslev

04:10

Holger Mikkelsen (V) mener, at kommunens forvaltning af økonomien er et stort problem.

1 af 2

Et fremtrædende medlem af byrådet, civiløkonom Holger Mikkelsen (V) kræver nu en uvildig undersøgelse af de finansielle transaktioner i Haderslev Kommune.

Haderslev har forøget kommunens gæld med 200 millioner kroner, fordi kommunen har lånt penge ved hjælp af højrisikable renteswaps.

Allerede i 2007 begyndte kommunen at gå ind på det usikre lånemarked, og den bandt sig til en højere rente end den aktuelle rente i dag.

Det har kostet 200 millioner kroner at komme ud af de tvivlsomme lån, så kommunens gæld er forøget fra 600 til 800 millioner kroner.

- Det er et stort problem. Kommunen har sat 200 millioner kroner til på ingenting. Til sammenligning kan jeg nævne, at vi har været igennem en meget hård sparerunde til 80 millioner kroner, siger Holger Mikkelsen.

Han mener, at de tabte millioner reelt har forringet kommunens årlige driftsbudget med 10 til 20 millioner kroner, fordi den større gæld skal betales tilbage med renter og afdrag.

Låneomlægning

- Vi ville have haft en betydelig bedre økonomi, hvis spekulationen ikke var sket, understreger Holger Mikkelsen. Han mener, at der er behov for en uvildig undersøgelse af sagen, så de ansvarlige kan drages til ansvar.

Haderslev Kommune realiserede tabet på 200 millioner kroner i september i forbindelse med en total låneomlægning.

- Hvis vi havde vidst, at renten ville falde, skulle vi have handlet anderledes for seks år siden, erkender borgmester Jens Christian Gjesing (S).

Han mener, at tabet på de 200 millioner kroner fuldtud bliver opvejet af levere rente i lånenes løbetid på 15-20 år.

75 procent af restgælden på 800 millioner kroner forrentes med en fast rente på 1,5 procent, oplyser kommunen.

Resten er med variabel rente.

Haderslev Kommune har landsdelens højeste kommuneskatteprocent på 26,5.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden