Krigsveteran: Hver løbetur er en sejr over sofaen

Allan Lohals mødes hver uge med andre skadede krigsveteraner for at træne til Royal Run. Her får de talt om deres problemer samtidigt med, at de kommer i bedre form.

Tonen er rå, men hjertelig, når Allan Lohals møder op på atletikbanen ved Blue Water Arena i Esbjerg. Her mødes den tidligere soldat med andre skadede veteraner, og det betyder rigtigt meget for ham.

- Vi får talt sammen, og vi får vendt nogle af de problemer, som vi kæmper med, siger Allan Lohals til TV SYD.

53- årige Allan Lohals er krigsveteran med posttraumatisk stresssyndrom, PTSD. Han har tidligere været udsendt som soldat på Cypern og i Irak. Det kan være svært for andre at forstå, men her i løbefællesskabet forstår de hinanden.

quote

Jeg er blevet medicinfri på det, så det har været en kæmpestor ting.

Allan Lohals, veteran med PTSD.

- Vi kan gå væk og være os selv. Hvis jeg pludselig får et angstanfald, så går de andre ikke hen og spørger, hvad der er galt. De ved godt, hvad det er, fortæller Allan Lohals.

To gange om ugen står den på fællestræning sammen med mellem 8 og 10 andre krigsveteraner. Målet er at komme i god form til Royal Run den 21. maj i Esbjerg.

Motion har været med til at gøre Allan Lohals medicinfri.
Motion har været med til at gøre Allan Lohals medicinfri.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Formen den fejler dog ikke noget hos Allan Lohals. Han dyrker motion hver eneste dag, fordi det betyder, at han får det bedre.

- Jeg er blevet medicinfri på det, så det har været en kæmpestor ting. Derudover er der et kæmpe socialt samvær, som vi mangler, når vi sidder derhjemme og glor på Netflix, siger Allan Lohals til TV SYD.

Veteranerne kommer fra hele Vestjylland for at løbetræne sammen.
Veteranerne kommer fra hele Vestjylland for at løbetræne sammen.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Den 21. maj skal krigsveteranerne løbe den korte 1. mile rute i Esbjerg, men det er slet ikke nok for Allan Lohals. Derfor har han planer om at køre til København samme dag for at løbe 10 kilometer ruten.

Du kan læse mere om fortræning med Danmarks Veteraner her.

Royal Run foregår i landets fem største byer: Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

Løbet er med til at markere Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag.