Lavt uddannede bliver klemt på sygehuse

Rationalisering og effektivisering på sygehusene fører til, at de lavest uddannede kommer i klemme.

Senest har føde- og barselsafdelingen på Kolding Sygehus besluttet at skille sig af med 25 social- og sundhedsassistenter. De bliver tilbudt omplacering til andre sygehuse i Region Syddanmark eller støtte til videreuddannelse.

Kvinder med fødsler uden komplikationer bliver sendt hjem straks efter, at barnet er kommet til verden. Det er alene kvinder med vanskelige fødsler, der bliver indlagt. Det stiller krav til, at personalet skal tage sig af mange forskellige opgaver.

- En jordemoder kan lave social- og sundhedsasistens arbejde, men social- og sundhedsassistenten kan ikke udføre jordemoderens arbejde. Vi skal have maksimal fleksibilitet, og alle skal kunne lave alt, når vi skal overholde de økonomiske rammer, forklarer overlæge Kurt Klünder, Kolding Sygehus.

Han erkender, at omplacering af social- og sundhedsassistenter giver dem en stakket frist, da andre sygehusafdelinger også effektiviserer, så færre patienter skal indlægges.

Støtte til uddannelse

I første omgang har sygehusene i Kolding, Give, Middelfart, Fredericia og Vejle indført ansættelsesstop inden for serviceassistentområder som afdelingsmedhjælper, køkkenassistent, depotmedarbejder og piccoline for at give plads til de 25 social- og sundhedsassistenter, som skal omplaceres.

Hvis den enkelte medarbejder ikke ønsker omplacering til et helt andet job, tilbyder Region Syddanmark støtte til videreuddannelse i opsigelsesperioden.

Sygehusene vil også forsøge at bakke dem op, hvis de tager en længere uddannelse.

- Det kunne være attraktivt for nogle af vores medarbejdere med supplerende uddannelse, og vi støtter op blandt andet med mulighed for fast afløserarbejde i weekenderne som tilskud til SU'en, oplyser HR-chef Lisbeth Jørgensen.