TV der bevæger dig

Lille klub forebygger depression

01:59

- Jeg kan slet ikke undvære at komme her, siger 86-årige Jenny Mathiasen. Foto: Finn Grahndin, TV SYD.

1 af 5

Ti demente mødes en gang om ugen for at snakke, synge, spille og dyrke motion. Det holder dem væk fra en mulig depression, der rammer mange demente

Humøret er højt hos de fleste lige fra starten kl. 10. I de næste to timer bliver der drukket kaffe, hyggesnakket, spillet bob og huskespil, dyrket motion, sunget sange - og grint en masse.

Vi er i Mandagskluben i Varde. Det er Aflastningstjenesten, der står bag. Den har eksisteret nu i otte år. Med succes.

- Jeg kan slet ikke undvære det at komme her og mødes med de andre, siger 86-årige Jenny Mathiasen fra Janderup.

Hun har ramt af sygdommen Alzheimer. Endnu kun i lettere grad men hun ved hvor det bærer henad.

- Hvis det ikke var for klubben, ville jeg finde et andet tilbud. For det er vigtigt at få et afbræk i sin hverdag og komme ud blandt andre. Ellers sidder man bare derhjemme og får det skidt, siger Jenny Mathiasen.

Det sociale samvær her er med til at forebygge mulige depressioner. Faktisk får op mod halvdelen af alle ældre Altzheimer-ramte en lettere eller sværere depression.

Mange ældre demente har det svært, fordi de ikke bliver forstået. Eller fordi de går i stå i en samtale. Ikke kan huske. Bliver måske flove. Derforfor trækker mange sig fra socialt samvær. Men sådan er det ikke her i Mandagsklubben.  

- Her er det legalt. Vi ved jo alle at vi med vores sygdom måske ikke kan føre den samtale, vi gerne ville, siger Jenny Mathiasen.

Klubben er populær.

- Når der er ferie som til jul eller sommer, så efterspørger de klubben. Der er også meget sjældent afbud, så det er vel gode pejlemærker, siger daglig leder i  Aflastningstjenesten for Varde og Esbjerg.

De ti lettere demente, der mødes her, får hjælp af frivillige.  

I går åbnede Aflastningstjenesten en lignende klub i Esbjerg.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden