Livredderne fik travlt

Det fine sommervejr lokker danskerne til strandene - og kystlivredderne havde alene i weekenden 2200 indsatser. Bl.a. ved Østerstrand i Fredericia var der ni aktioner med førstehjælp.

- Det har uden tvivl været den mest travle periode i sæsonen indtil nu, men det er lige præcis den form for travlhed, som vi ser frem til, siger René Højer, som er ansvarlig for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Træner hele vinteren

Livredderne træner hele vinteren og foråret for at blive klar til sæsonen, og så er det fantastisk at opleve de danske badestrande, når de syder af liv og glade strandgæster.

Trygfondens Kystlivredning har opgjort, at der var 18 førstehjælps- aktioner ved de syd- og sønderjyske strande, hvor der er livsreddere. 812 gange gav livredderne gode råd - og der var 10 forebyggende aktioner. Der var heldigvis ingen aktioner, hvor personer var tæt på at drukne...

Tager fornuften med

Strandgæster tager fornuften med på stranden, siger kystlivredningschef Erik Bech:

- Vi har haft en masse almindelige førstehjælpsindsatser på strandene, hvor gæsterne for eksempel har skåret sig på muslingeskaller eller er kommet i karambolage med brandmænd i vandet. 258 gange har vi været ude og forebygge ulykker, eksempelvis når et barn har været ved at gå i vandet på ryggen af et badedyr i fralandsvind, og så har der været en enkelt livreddende aktion, hvor to piger var kommet for langt ud i en legetøjsgummibåd Sankt Hans aften på Marielyst Strand, siger Erik Bech.

I alt i de første to uger på de danske strande har livredderne gennemført 1 livreddende aktion, 198 almindelige førstehjælpsindsatser, 258 forebyggende indsatser samt 7.880 oplysende indsatser.

Over 200 indsatser

TrygFonden har livreddertårne på 35 strande og havnebade i hele landet og er på strandene indtil lørdag den 17. august fra klokken 11-19. Et flag i tårnet fortæller, at livredderne er på vagt, og den primære zone, som livredderne overvåger, er markeret med rød-gule flag i strandkanten.

I Syd- og Sønderjyllands var der mest travlt ved Lakolk på Rømø og ved Østerstrand i Fredericia. Her var der over 200 oplysende indsatser - og henholdsvis 2 og 3 forebyggende aktioner.

Aktiviteterne i Rindby på Fanø, Vejers og Henne var mindre.

TV SYD sender direkte fra Lakolk på Rømø kl. 19:30

 

 

Se, hvor du finder det nærmeste livreddertårn, og læs de 5 nationale baderåd på www.respektforvand.dk. Du kan også gratis downloade TrygFonden Kystlivrednings app Strandvejr til iPhone og Android.

TrygFondens fem nationale baderåd
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.