TV der bevæger dig

Må præster tale politisk?

02:31

Der gøres klar til den afsluttende debat i Kristkirken i Kolding.

1 af 2

Hver fjerde borger mener ikke, at præster i Folkekirken offentligt må give udtryk for deres politiske holdninger. Det viser en meningsmåling for DR og TV SYD. Se den afsluttende debat i TV SYD kl. 19.45.

Epinion har lavet undersøgelsen, hvor 24 pct. erklærer sig helt eller delvist enige i, at "det er i orden, at danske folkekirkepræster offentligt giver udtryk for deres politiske holdninger".

Skal tale Guds ord

Den holdning forstår sognepræst og hovedbestyrelsesmedlem i Præsteforeningen, Jens Christian Bach Iversen fra Kolding, udmærket.

- Jeg tror, de mennesker har ment, at præster ikke fra prædikestolen skal give udtryk for, hvad for et politisk parti de associerer sig med, fordi de jo der skal stå og tale Guds ord og menneskers ord, siger han til P4 Trekanten, som i samarbejde med TV SYD og kollegerne i Aabenraa sætter fokus på morgendagens valg til menighedsrådene.

Flertal for

53 pct. mener på den anden side, at præster gerne må give udtryk for deres holdning i f.eks. læserbreve. Den sidste fjerdedel svarer ved ikke til spørgsmålet.

I praksis er det umuligt helt at skille politik og prædiken ad. Kristendommen handler jo også om, hvordan vi lever og ånder her på jorden.

- Jesus var jo meget skarp i sin kritik af magthaverne, og er der vilkår, hvor man som præst mener, at her er menneskeværdet trådt under fode, så skal præsten råbe op - men ikke sådan at det bliver identificeret med et bestemt politisk parti, siger Jens Christian Bach Iversen.

P4 Sender kl. 16 direkte fra en afsluttende debat i Kristkirken i Kolding. TV SYD sender en del af debatten i udsendelsen kl. 19:30 - og resten kommer fra kl. 20 på vores egen kanal.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden